«Η πολιτική μου διαδρομή έγινε σκαλί-σκαλί και μακριά από εξαρτήσεις», δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.
Ενάμιση μήνα μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μιλά για τη διαδικασία των εκλογών, τις προτεραιότητες του κόμματός του, την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., σημειώνοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του επιθυμούν μία άλλη διακυβέρνηση σε σύγκριση με τη Ν.Δ., «με άλλο ύφος και ήθος».
«Παζάρια εξουσίας από εμένα δε θα δείτε», δηλώνει κατηγορηματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μιλώντας για την Κρήτη, χαρακτηρίζει το νησί ως το εφαλτήριο της προσωπικής του πολιτικής διαδρομής, τονίζοντας πως ο τόπος έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
* Είμαστε ενάμιση μήνα μετά την επανεκλογή σας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς η διαδικασία αυτή τι σας άφησε ως κόμμα;
«Είχαμε μία εσωτερική διαδικασία που εξελίχθηκε υποδειγματικά, ήταν βαθιά πολιτικοποιημένη, επιδείξαμε πολιτικό πολιτισμό και καινοτομήσαμε με ένα ντιμπέιτ που κέρδισε τις εντυπώσεις. Δείξαμε σε αυτό το διάστημα των τρεισήμισι μηνών ότι είμαστε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, με στελέχη που μπορούν συνομιλούν ανοιχτά και να προτείνουν λύσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Εκπέμψαμε το μήνυμα ότι υπάρχει αξιόπιστος αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτό επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή 303.000 προοδευτικών πολιτών».
* Στον Νίκο Ανδρουλάκη τι “γεύση” άφησαν αυτοί οι μήνες προεκλογικής περιόδου, αλλά και η ίδια η διαδικασία των εκλογών με τις κόντρες, τις βολές και τις αντεγκλήσεις με τους συνυποψηφίους σας;
«Ήταν για μένα η τέταρτη εθνική περιοδεία που έκανα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Δεν ήταν μια εύκολη περίοδος, όμως η προσωπική επαφή με τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η θερμή υποδοχή ήταν αναζωογονητική. Οι διαφωνίες αποτελούν μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας και νομίζω ότι εκφράστηκαν με πολιτικό πολιτισμό. Το προσωπικό μου στοίχημα ήταν να μην εξανεμιστούν όσα πέτυχε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, διασφαλίζοντας την πολιτική αυτονομία της παράταξης και μία σταθερά ανοδική πορεία. Ο αγώνας που δώσαμε αναγνωρίστηκε από τους προοδευτικούς πολίτες, που έδωσαν εντολή ακόμη πιο δυναμικής συνέχειας σε μία πορεία ενότητας, πολιτικής αυτονομίας και πολιτικού ήθους».
«Δεν απέφυγα εξαρχής να αναγνωρίσω τις αδυναμίες και τα λάθη των προηγούμενων δυόμισι ετών, γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι η επανεκλογή μου θα σημάνει αλλαγές στην οργάνωση και την επικοινωνιακή μας στρατηγική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι αποφάσεις μου λήφθηκαν με γνώμονα τη σύνθεση, τη συστράτευση και την ενότητα»
* Η Κρήτη; Τι ρόλο έπαιξε στην επανεκλογή σας;
«Η Κρήτη είναι το εφαλτήριο της προσωπικής μου πολιτικής διαδρομής και το νησί των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων για την παράταξή μας. Έδωσε το μήνυμα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήδη από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, με δύο νομούς να βάφονται ξανά “πράσινοι” μετά από 12 χρόνια. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπατριώτες μας και στις εσωκομματικές κάλπες με γεμίζει συγκίνηση και ευθύνη για τη συνέχεια».
* Μετά την επανεκλογή σας συγκροτήσατε το 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο. Αν δεν κάνω λάθος, ένα τέτοιο όργανο δεν προβλέπεται από το καταστατικό σας, το οποίο από τα χρόνια σας ως γραμματέας θυμάμαι πως το τηρείτε ευλαβικά. Ήταν η ανάγκη να συμπεριλάβετε τους πάντες στα όργανα του κόμματος, ώστε να μην υπάρχουν γκρίνιες την επόμενη μέρα που σας οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση;
«Κυρία Καριωτάκη, δεν απέφυγα εξαρχής να αναγνωρίσω τις αδυναμίες και τα λάθη των προηγούμενων δυόμισι ετών, γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι η επανεκλογή μου θα σημάνει αλλαγές στην οργάνωση και την επικοινωνιακή μας στρατηγική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι αποφάσεις μου λήφθηκαν με γνώμονα τη σύνθεση, τη συστράτευση και την ενότητα. Ο ρόλος τους πολιτικού κέντρου είναι - ακριβώς όπως λέει και το όνομά του - συντονιστικός, ώστε η παρουσία του ΠΑΣΟΚ να είναι δυναμική παντού, στην κοινωνία, στο Κοινοβούλιο, στους φορείς, στα Επιμελητήρια, στην Αυτοδιοίκηση, με τεκμηριωμένες προτάσεις και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση».
* Μέσα σε ενάμιση μήνα από την επανεκλογή σας, το ΠΑΣΟΚ είναι πια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι έχει αλλάξει; Είναι, όπως λένε πολλοί, η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ που σας έφερε σε αυτή τη θέση;
«Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ θεσμικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει μεγαλύτερες ευθύνες. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της αξιοπιστίας, του προοδευτικού προγραμματικού λόγου, του πολιτικού ήθους και της συνέπειας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ισχυροποίησαν τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα ενός μόνο παράγοντα. Οι απανωτές αποτυχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της αύξησης των ενοικίων, της ενεργειακής κρίσης, της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας απογοητεύουν τους πολίτες. Ήδη στις ευρωπαϊκές εκλογές αποτυπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ αποκτά ένα αυξημένο ακροατήριο στον χώρο του κέντρου, γιατί με τον πολιτικό μας λόγο αναδεικνύουμε τα προβλήματα και προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις. Όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παίξει επίσης έναν ρόλο. Οι πολίτες βλέπουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ μία αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που επιμένει στην πολιτική, μακριά από λαϊκισμούς και τοξικότητες, και κάνει καθημερινά τη ζωή δύσκολη στον κ. Μητσοτάκη εντός και εκτός Βουλής. Γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι ποιο κόμμα μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία».
* Σας ακούω να λέτε πως ο στόχος σας είναι το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κυβέρνηση. Αν είχαμε αύριο εκλογές, το ΠΑΣΟΚ με ποια ατζέντα θα διεκδικούσε τη νίκη; Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;
«Οι πρωτοβουλίες μας το τελευταίο διάστημα δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε, τον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στις συνέπειες των συντηρητικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Οι τροπολογίες που έχουμε καταθέσει για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα “κόκκινα” δάνεια, για το “πάγωμα” της Golden Visa σε δήμους όπου παρατηρείται αύξηση των ενοικίων, η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών λόγω της επιτοκιακής διαφοράς και των χρεώσεων, καθώς και η νομοθετική μας πρωτοβουλία για την αναστολή της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών” δίνουν το στίγμα των προτεραιοτήτων μας. Δική μας αγωνία είναι να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες. Γι’ αυτό και κάναμε ένα βήμα συναίνεσης, καταθέτοντας νέα τροπολογία για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, καθώς ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε εκ των υστέρων ως δίκαιο το αίτημά τους. Ελπίζω ο κ. Γεωργιάδης να το κάνει άμεσα πράξη, όπως δεσμεύτηκε στη Βουλή, και να μην είναι ακόμη ένα ρεσιτάλ υποκρισίας μόνο και μόνο για να μην παραδεχτούν ότι κάνουν δεκτή μία δίκαιη πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία πια θα καταγράφει τη στάση της κυβέρνησης, τα “ναι” και τα “όχι” της, σε μια σειρά από αυτονόητα πράγματα. Αναμένουμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην πρότασή μας για να αντιμετωπίσουμε την οξεία στεγαστική κρίση. Δεν είναι δυνατόν η ακρίβεια να συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, αλλά με την ανοχή της κυβέρνησης τα ολιγοπώλια σε τράπεζες, ενέργεια, τρόφιμα, Υγεία να κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων. Δεν μπορεί να είμαστε προτελευταίοι στους “27” της Ευρώπης σε αγοραστική δύναμη, δεύτεροι υψηλότεροι στο κόστος υγείας και τέταρτοι στη φτώχια».
* Στις εσωκομματικές κάλπες ακούστηκε συχνά ο όρος “πρωθυπουργίσιμος”. Στις δημοσκοπήσεις είστε ο δημοφιλέστερος, αλλά όχι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Τι σας “καταλογίζουν” οι ψηφοφόροι και πώς πιστεύετε μπορείτε να ανατρέψετε αυτήν την εικόνα;
«Οι συγκρούσεις μας με το σύστημα εξουσίας τού κ. Μητσοτάκη και η δομική, αξιόπιστη αντιπολίτευση που ασκούμε φέρνουν πάλι το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αν κάποιος είναι καλός πρωθυπουργός, θα φανεί όταν γίνει πρωθυπουργός. Προσωπικά, ως ευρωβουλευτής αγωνίστηκα για το εθνικό συμφέρον, επιτυγχάνοντας ως εισηγητής την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU, του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων με δικαιώματα ρύπων αξίας 1,6 δισ. που πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε στη Νάξο, αλλά και τις πρωτοβουλίες μου στα εθνικά θέματα, όπως η τροπολογία για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η πολιτική μου διαδρομή έγινε σκαλί-σκαλί και μακριά από εξαρτήσεις».
* Μιας και είπαμε παραπάνω για τον ΣΥΡΙΖΑ, ουκ ολίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης μεταπήδησαν στον συγκεκριμένο χώρο. Τώρα; Είναι ανοιχτές οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ για στελέχη που πιθανά θα θελήσουν να επιστρέψουν;
«Στρατηγική μας είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το Κέντρο και την Αριστερά, πάντα με πολιτικούς και αξιακούς όρους. Όποιος θέλει πολιτική προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο προσκήνιο με πολιτικό διάλογο και σύγκλιση για τα μεγάλα θέματα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας να αλλάξουμε. Παζάρια εξουσίας από εμένα δε θα δείτε».
* Αν λοιπόν γίνετε κυβέρνηση, την ελληνοτουρκική προσέγγιση πώς θα τη διαχειριζόσασταν; Η πολιτική των “ήρεμων νερών” που εφαρμόζει η κυβέρνηση τώρα πιστεύετε ότι είναι τελικά προς όφελος των εθνικών συμφερόντων;
«Είμαι θετικός στον διάλογο, αλλά χωρίς αυταπάτες. Γιατί αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κλιμακώνει διεκδικήσεις και συμπεριφορές εις βάρος του διεθνούς δικαίου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Γκιουλέρ, με τις οποίες επανέλαβε παράνομες αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, πιστοποιούν τη διαρκή και απροκάλυπτη προκλητικότητα της Τουρκίας. Δεν μπορεί στο όνομα των “ήρεμων νερών” να υπάρξει ανοχή στην ενίσχυση του επεκτατικού δόγματος της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Χρειαζόμαστε στιβαρή εξωτερική πολιτική, που δε θα επιτρέπει στην Τουρκία να διανοηθεί ότι το ανιστόρητο αφήγημα περί “Γαλάζιας Πατρίδας” θα έχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα».
Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η συνεργασία
* Με ποια ατζέντα πηγαίνετε, κύριε Ανδρουλάκη, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό;
«Πρόθεσή μου είναι να θέσω στη συζήτηση τα μείζονα θέματα της χώρας, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η ακρίβεια, το δημογραφικό, η στεγαστική κρίση και το κράτος δικαίου, που είναι και οι δικές μας κεντρικές προτεραιότητες».
* Πάντως, αν οι δημοσκοπήσεις ήταν αποτελέσματα εκλογών, κυβέρνηση αυτοδύναμη δε θα είχαμε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα συμπράττατε με τη Ν.Δ. σε μια συγκυβέρνηση και με τι όρους;
«Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές της, που αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα για τους πολίτες. Εμείς επιθυμούμε μία άλλη διακυβέρνηση με άλλο ύφος, άλλο ήθος και προοδευτική κατεύθυνση».
ΠΑΣΟΚ και Κρήτη: «Να πρασινίσει ξανά το νησί»
* Θα επιστρέψω στην Κρήτη. Το νησί μας - το ξέρετε καλά - βγάζει κυβέρνηση. Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους να το ξαναπρασινίσουν απ’ άκρη σ’ άκρη, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός είναι συντοπίτης κι έχει βάλει πλώρη να ταυτιστεί με δύο έργα-ορόσημο για το νησί (ΒΟΑΚ και Καστέλι);
«Η αλλαγή του εκλογικού χάρτη στο Ηράκλειο και το Λασίθι δεν ήρθε τυχαία ή συγκυριακά. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ξανά μεγάλη η δημοκρατική παράταξη. Όχι με συμφωνίες κορυφής ή μεγάλα λόγια, αλλά με την επιστροφή της κοινωνίας κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Αγκαλιάσαμε τη βάση στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους φορείς, στην κοινωνία των πολιτών και έτσι οι πολίτες μάς κοίταξαν ξανά. Έτσι θα συνεχίσουμε όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διακρίνεται μεν στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κοινωνία ζει όμως την πραγματικότητα, που την απογοητεύει».
* Αλήθεια, πιστεύετε πως αυτά τα δύο έργα είναι που χρειάζεται μόνο η Κρήτη για να συνεχίσει να προχωρά και να αναπτύσσεται;
«Η Κρήτη έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χάρη στο φυσικό τοπίο, την πολιτιστική κληρονομιά, τα παραδοσιακά μας προϊόντα και την ντόπια παραγωγή υψηλής ποιότητας. Υπάρχει όμως μεγάλη καθυστέρηση στα απαραίτητα έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ, που παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, είναι αντιμέτωπος με μεγάλες καθυστερήσεις και δεν έχει ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Είναι όμως και άλλα έργα ιδιαίτερα σημαντικά για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, έργα αντιπλημμυρικά και διαχείρισης υδάτινων πόρων. Για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας, οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, τις δημόσιες δομές Υγείας που είναι υποστελεχωμένες, να συνδέσουμε τον τουρισμό με την πρωτογενή παραγωγή για να τονώσουμε την εξωστρέφεια».