Εξουθενωτικές οι συνθήκες για τους εργαζόμενους: Η αποτίμηση της «πλούσιας» τουριστικής σεζόν μέσα από την οπτική των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κρήτη
Εξουθενωτικές οι συνθήκες για τους εργαζόμενους: Η αποτίμηση της «πλούσιας» τουριστικής σεζόν μέσα από την οπτική των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω στις πλάτες των εργαζομένων στήθηκε όλη η “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού

Η τουριστική περίοδος ολοκληρώθηκε αισίως για φέτος. Μέχρι και την τελευταία ημέρα της νέας παράτασής της, τα ξενοδοχεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα από τουρίστες. Ήδη έχει σημειωθεί αύξηση στην ποσότητα των πακέτων που έχουν προπωλήσει τα τουριστικά γραφεία για το 2025. 

Ο ανταγωνισμός δε σταματάει να πιέζει τους ξενοδόχους, οι οποίοι φέτος, παρότι η χώρα σημείωσε αριθμούς-ρεκόρ στις αφίξεις, είδαν τα καθαρά έσοδά τους να μειώνονται σε σύγκριση με πέρυσι. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη φετινή σεζόν, όμως ένα ερώτημα περιμένει ανυπόμονα να απαντηθεί: Οι υπάλληλοι πώς την έζησαν; Τι κέρδισαν και πάνω απ’ όλα τι έχασαν αυτοί που αποτελούν κινητήριο δύναμη της μεγαλύτερης βιομηχανίας που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; 

Την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης, που από την αρχή της δήλωσής του έκανε ξεκάθαρο ότι η φετινή σεζόν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους εποχικούς υπαλλήλους. 

«Βλέπουμε την ανασφάλεια των εργαζομένων. Παρότι προσπαθούμε να γίνουμε η φωνή τους, τα προβλήματα είναι πολλά», σημείωσε. 

Η τουριστική σεζόν βρίσκεται βαλτωμένη ανάμεσα στους απαρχαιωμένους μηχανισμούς της, διότι από “κατασκευής” βάζει προτεραιότητα στο γρήγορο κέρδος, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Στην Ελλάδα ειδικότερα, περιορίζεται μόνο στην εαρινή περίοδο, πράγμα που αναγκάζει όλους όσοι ασχολούνται με τα τουριστικά να μπουν σε έναν αγώνα δρόμου απέναντι στον χρόνο. Στον βωμό αυτού του αγώνα βρίσκονται οι καλές συνθήκες εργασίας, που εντέλει θυσιάζονται, εις βάρος των εργαζομένων. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει γίνει πλέον άγραφος νόμος ότι η σεζόν πάει χέρι-χέρι με την εξουθενωτική εργασία. 

Μέσα όμως στην ανάπτυξη που παρατηρήθηκε φέτος, θα περίμενε κανείς ότι και ο κανόνας θα άλλαζε. «Μπορεί οικονομικά να ανέβηκαν οι μισθοί, όμως οι συνθήκες δεν έχουν σταματήσει να χειροτερεύουν», είπε στη δήλωσή του ο κ. Κοκολάκης. 

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα ξενοδοχεία δεν έχουν το προσωπικό που χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε. 

Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί, διότι οι περιπτώσεις που ένας υπάλληλος πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις από δύο ή τρία πόστα όλο και πληθαίνουν. Ούτε η νέα παράταση φαίνεται να βοήθησε στο θέμα της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, ο μήνας Νοέμβριος βρήκε πολλούς εργαζόμενους με ληγμένες συμβάσεις και, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, «μόλις 10% των εργαζομένων δούλεψαν τον τελευταίο μήνα. Οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους». Αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που πλήττει τη βιομηχανία: «Έχουμε καταγγελίες από εργαζόμενους που δουλεύουν σε μεγάλους ομίλους ξενοδοχείων. Δουλεύουν υπερωρίες, που πολλές φορές δεν πληρώνονται και πολλοί δεν παίρνουν καν τα ρεπό τους». 

Υπάρχουν πολλά τέτοια κρούσματα καταπάτησης των βασικών ρυθμίσεων που θέτει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. 

«Ακόμη και τώρα που μιλάμε, πολλοί δε λαμβάνουν τα επιδόματά τους και μετά τη λήξη της σύμβασης, υπάρχουν ξενοδόχοι που αρνούνται να τους δώσουν αντάλλαγμα για τα “χαμένα” ρεπό τους». Σε αυτό πρόσθεσε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: «Πρέπει να στελεχωθούν ανάλογα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί». Ο κ. Κοκολάκης τόνισε πως οι έλεγχοι που γίνονται τώρα δεν αρκούν, είναι «σταγόνες στον ωκεανό», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Δε σταματούν όμως εκεί οι λόγοι που ο τουρισμός χάνει την εργατική του δύναμη. Η υποστελέχωση είναι άμεση συνέπεια της υποβάθμισης των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο. 

«Δεν υπάρχει νέο δυναμικό για να ανανεωθεί το παλιό», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης. «Οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων έχουν παραγκωνιστεί και τα παιδιά δεν έχουν τρόπο να ειδικευτούν». 

Επιπρόσθετα, η ακρίβεια έχει λυγίσει τους ήδη εργαζόμενους. «Προσπαθούν πάση θυσία να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά, που δε θα υπονομεύει την αξία της εργασίας τους», όπως είπε. Φαίνεται πως το σχήμα: έξι μήνες στη δουλειά - τρεις μήνες στο επίδομα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι πολύ ασταθές για την ήδη απρόβλεπτη καθημερινότητα. 

«Το επίδομα ανεργίας υποτιμάται πολύ και δε συνάδει με την εργασία των εργαζομένων», σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη. Το Σωματείο δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει το αίτημα: «Ανάλογα με την απασχόληση, πρέπει να υπάρχει και επίδομα». Αυτή, βέβαια, δεν είναι η μόνη διεκδίκησή του. Κρατούν συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και ζητούν «η κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά τους εποχικούς υπαλλήλους. Πρέπει να επεκταθεί η χρονική διάρκεια του επιδόματος από το Ταμείο Ανεργίας και κυρίως, να μη μένουν κενές θέσεις εργασίας». 

Νίκος Κοκολάκης: «Το κράτος έχει κλείσει τα αφτιά του» 

Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου, φαίνεται πως αυτά δύσκολα θα γίνουν πραγματικότητα, διότι το κράτος έχει «κλείσει τα αφτιά του». «Τα αρμόδια υπουργεία δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε. Ενώ στην αρχή συμφωνούν με τις προτάσεις μας, αυτές δεν πραγματοποιούνται ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου. 

«Πριν από λίγους μήνες βγήκε η κ. Κεραμέως και είπε ότι η επέκταση του χρονικού ορίου στο Ταμείο Ανεργίας και οι άλλες προτάσεις μας δεν ήταν προτεραιότητα του υπουργείου της», συμπλήρωσε αγανακτισμένος. Για τους 60.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στα ξενοδοχεία της Κρήτης (βάσει των δεδομένων που παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου), αυτή η παθητική στάση είναι «θανατηφόρα» για τη ζωή τους στον κλάδο. 

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στον χώρο μας», δήλωσε ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος, παρά την τραγικότητα της κατάστασης, δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο. «Εάν το κράτος εισακούσει τα αιτήματά μας, ο τουρισμός θα ανακάμψει. Μπορεί να μας πάρει χρόνο, όμως δεν είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους». Μέχρι να συνεργαστεί η κυβέρνηση, θα παραμείνει «πρωταθλητής» ο χώρος του τουρισμού «στη “μαύρη” εργασία και τις εξουθενωτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Κοκολάκης.  
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News