Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα. Συνολικά, 100 οικογένειες που περίμεναν καρτερικά για ένα καλό νέο έξω από 32 ΜΕΘ της χώρας πήραν τη μεγάλη απόφαση να δωρίσουν τα όργανα των δικών τους ανθρώπων, όταν οι γιατροί τούς ανακοίνωσαν τον εγκεφαλικό τους θάνατο - κατάσταση μη αναστρέψιμη - δίνοντας ζωή σε 226 συνανθρώπους μας.
«Το ενθαρρυντικό είναι πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση πλέον από τον κόσμο, από τις οικογένειες των ασθενών, που πολλές φορές είναι αυτοί που, πριν ακόμα τους ενημερώσουμε για το αν ο ασθενής τους είναι δυνητικός δότης, μας ρωτούν αν μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεά», είπε η κ. Ευμορφία Κονδύλη, διευθύντρια της ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ.
Για μια στιγμή- “ορόσημο” για το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας μας έκανε λόγο σε δήλωσή του ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής-πρόεδρος του ΕΟΜ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκατό σπουδαίες οικογένειες είπαν το “ναι” στη δωρεά των οργάνων των οικείων τους, επιτρέποντάς τους, με τον θάνατό τους, να χαρίσουν απλόχερα ζωή, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι 100 αυτοί δότες οργάνων προήλθαν από 32 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, όπου, χωρίς την άοκνη υποστήριξη του προσωπικού τους, οι δωρεές αυτές δε θα είχαν επιτευχθεί και τους ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, τα αισιόδοξα αυτά νέα προϋποθέτουν τη συνεχή, 24ωρη, εντατική και απρόσκοπτη πλέον λειτουργία όλου του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ, Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, υποστηρικτικών Τμημάτων και Εργαστηρίων) της χώρας μας, συνθήκες που αυξάνουν σημαντικά τις απαιτήσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό».
Η συνεισφορά της Κρήτης σε αυτή τη σπουδαία στιγμή για το Σύστημα Υγείας της χώρας μεγάλη. Στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν από την αρχή του χρόνου κι ως χθες 14 δωρεές, εκ των οποίων οι 13 έγιναν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΓΝΗ έγιναν 10 δωρεές οργάνων, 3 στο Βενιζέλειο και μία στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
«Οφείλω να συγχαρώ τόσο τις ΜΕΘ της πόλης, όσο και την υπεύθυνη των μεταμοσχεύσεων για τις προσπάθειες που έχουν κάνει για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα», δήλωσε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2024 πραγματοποιήθηκαν 142 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 47 ήπατος, 21 καρδιάς, 12 πνευμόνων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 2 διπλές μεταμοσχεύεις νεφρού παγκρέατος, 1 διπλή νεφρού-ήπατος, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα είχαμε και διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων.
«Υπήρξε άρνηση των συγγενών κάποιες φορές για δωρεά οργάνων, γιατί δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση του εκλιπόντος με τον συγγενή γι’ αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Βαγγέλης Βολακάκης, διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου, που στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους συγγενείς μας, ώστε αν ποτέ οι συγγενείς μας βρεθούν σε αυτή τη δύσκολη θέση, να μπορούν να πάρουν την απόφαση με βάση τη δική μας βούληση και χωρίς κανέναν δισταγμό.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV:
ΕΟΜ: Δεύτερη ευκαιρία ζωής
Τα περισσότερα μοσχεύματα στη χώρα ελήφθησαν από αποβιώσαντες δότες, ενώ ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει για εκείνους τους ζώντες δότες που επέλεξαν να δώσουν στους αγαπημένους τους μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, συνολικά μέχρι σήμερα και από την αρχή του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 109 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες και 2 μεταμοσχεύσεις ήπατος, όταν το 2023 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 103 νεφρού και κανένας ήπατος, και το 2022 μόνο 84 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.
Το προηγούμενο ρεκόρ δωρεών και μεταμοσχεύσεων της χώρας ήταν το 2008 με 98 δότες οργάνων. Και στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η σπουδαία συνεισφορά του θεσμού του τοπικού συντονιστή - των ανθρώπων δηλαδή που αθόρυβα φροντίζουν να οργανώσουν κάθε λεπτομέρεια της δωρεάς με απόλυτο σεβασμό στον πόνο οικογενειών που θρηνούν μια απώλεια, αλλά και τη λαχτάρα των χιλιάδων που περιμένουν στη μακρά λίστα για μεταμόσχευση.
Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου ήταν από τα πρώτα στα οποία τοποθετήθηκε τοπικός συντονιστής, ενώ το υπουργείο Υγείας πρόσφατα, αναγνωρίζοντας την επιτυχία - άλλωστε είναι δοκιμασμένη συνταγή, αφού εδώ και χρόνια λειτουργεί σε πολλές χώρες και κυρίως την Ισπανία, που είναι η χώρα πρότυπο - αύξησε τους ΤΣΜ, επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.
«Ουσιαστικά εμείς είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις ΜΕΘ και τον ΕΟΜ», σημείωσε η κ. Αντωνία Στεφανία Ουίσα, τοπική συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων ΕΟΜ στο Ηράκλειο.