Η παρατεταμένη ανομβρία έχει φέρει στα όριά της και την πανίδα της Κρήτης. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα όρνεα αναγκάστηκαν να κατέβουν στα χαμηλά ανάμεσα στον κόσμο για να αναζητήσουν λίγες σταγόνες νερού. Η εικόνα αυτή έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ήδη εδώ και 5 χρόνια το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υλοποιεί πρόγραμμα τοποθέτησης ποτίστρων σε διάφορα σημεία κυρίως της ανατολικής Κρήτης που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, με την Περιφέρεια Κρήτης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα. «Είναι ανάγκη να εξετάσουμε γενικά τη χρήση του νερού», λένε οι επιστήμονες, που σημειώνουν πως η υδατικοί πόροι της Κρήτης είναι στα όριά τους, με τον υπερτουρισμο να αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV:
Σε σοβαρό κίνδυνο η πανίδα της Κρήτης
Αναλυτικότερα, πουλιά, λαγοί, ζουρίδες, άρκαλοι, κουνάβια αλλά ακόμα και τα αιγοπρόβατα στα ορεινά του νησιού δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν το πολυπόθητο νερό!
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες πριν χαθεί ο πλούτος της κρητικής πανίδας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Συρρικνώνεται ο πλούτος της κρητικής πανίδας
Ήδη το Μουσείο Φυσικής ιστορίας υλοποιεί πρόγραμμα τοποθέτησης ποτίστρων κυρίως στα Λασιθιώτικα και τα Σητειακά βουνά αλλά και στα Αστερούσια, περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητές πηγές νερού για τα ζώα.
Το σημαντικότερο ωστόσο, λένε οι επιστήμονες, είναι η εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης του νερού στην Κρήτη, καθώς οι υδατικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και τα όριά τους δοκιμάζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το νησί "βουλιάζει" από κόσμο.