Τον δικό τους “Γολγοθά” ανεβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου, καθώς αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε δημόσια δομή στην Αθήνα για τις ανάγκες της θεραπείας τους, με ό,τι ταλαιπωρία αυτό συνεπάγεται για τις γυναίκες αυτές, που δίνουν αγώνα με τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Το μοναδικό μηχάνημα βραχυθεραπείας που λειτουργούσε σε επίπεδο Κρήτης και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ είναι χαλασμένο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την αγορά νέου μηχανήματος έπεσαν στο κενό!
Την ανάγκη να αγοραστεί ένα νέο μηχάνημα βραχυθεραπείας, το οποίο ειδικεύεται στους γυναικολογικούς καρκίνους, τονίζει μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr η πρόεδρος του Συλλόγου “Ευ Ζω με τον καρκίνο” κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και η διευθύντρια στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας στο ΠΑΓΝΗ κ. Μαρία Τόλια. Ωστόσο, και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ είχε αναδείξει από τον Σεπτέμβριο του 2017 το ζήτημα με το χαλασμένο εδώ και χρόνια μηχάνημα βραχυθεραπείας, με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Βρύσαλη να κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης.
Δεκάδες έγγραφα προς το αρμόδιο υπουργείο έχει αποστείλει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα - τον Σεπτέμβριο του 2020 - η διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας στο ΠΑΓΝΗ κ. Μαρία Τόλια, η οποία κάνει λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση.
Το μηχάνημα που λειτουργούσε στο ΠΑΓΝΗ είναι χαλασμένο εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την αγορά νέου έπεσαν στο κενό!
«Ο προηγούμενος διευθυντής κ. Χαράλαμπος Βαρβέρης είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αγορά νέου μηχανήματος μέσω διαφόρων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούσε ΜΚΟ.
Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ μετά την πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν, οι εκδηλώσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και έτσι το αναγκαίο χρηματικό ποσό δε συγκεντρώθηκε. Ωστόσο, ένα μικρό χρηματικό ποσό που εξασφαλίστηκε δόθηκε για τις ανάγκες εξοπλισμού του τμήματος.
Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μεγάλη αγωνία των γιατρών, ενώ με τη βοήθεια της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ αποστείλαμε αρκετά αιτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο την αγορά νέου μηχανήματος βραχυθεραπείας, του οποίου το κόστος δεν είναι υψηλό, καθώς ανέρχεται στις 250 χιλιάδες ευρώ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Τόλια, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται, καθώς για τις ανάγκες της θεραπείας τους μεταβαίνουν όχι μια φορά, αλλά περισσότερες φορές τον μήνα σε δημόσια δομή στην Αθήνα, όπως στον “Άγιο Σάββα” ή στο “Αττικόν”. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειαστεί να μεταβούν δύο ή τρεις ή τέσσερις φορές στην Αθήνα, με μεσοδιάστημα μίας εβδομάδας ή 10 περίπου ημερών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα μετακινήσεων και θεραπείας να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Εντωμεταξύ, στο υπουργείο Υγείας γίνονται διαβουλεύσεις γι’ αυτό το μηχάνημα, το οποίο είναι... “υποψήφιο” για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Καλό όμως είναι αν γίνεται να υπάρξει ένας... χορηγός γι’ αυτό το μηχάνημα και να υπάρξει ευαισθητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος, ελπίζουμε να βρεθεί λύση», είπε η κ. Τόλια.
Δημήτρης Βρύσαλης: «Δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού»
Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια δε λειτουργεί το μηχάνημα βραχυθεραπείας για τους γυναικολογικούς καρκίνους και από την άλλη η κυβέρνηση δε σέβεται τις γυναίκες, ενώ με κυβερνητικές δηλώσεις εμφανίζεται να... προωθεί τις προληπτικές εξετάσεις και για τον καρκίνο.
«Γνωρίζουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα” έχει επίσης χαλάσει το αντίστοιχο μηχάνημα, το οποίο δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν τον Γενάρη του 2025.
Αναγκαία κρίνεται η αγορά νέου μηχανήματος για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Και όλα αυτά αποτυπώνονται στη... λογική των λιγότερων χρημάτων για τη Δημόσια Υγεία, καθώς τα περισσότερα χρήματα δίνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί ένα νέο μηχάνημα, δυστυχώς ποτέ δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρύσαλης, ο οποίος παράλληλα καυτηρίασε και το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν τα μηχανήματα που αγοράστηκαν μετά από πιέσεις των υγειονομικών και της κοινωνίας, αυτά δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι το ΡΕΤ SCAN, το οποίο λειτουργεί μόνο το πρωί. Άλλα παραδείγματα, ο στεφανιογράφος στο Βενιζέλειο, ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος στο ΠΑΓΝΗ κ.ά.», πρόσθεσε ο ίδιος.
Χαμηλό κόστος: Απαιτείται η αγορά νέου
«Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε, το μηχάνημα βραχυθεραπείας έχει χαλάσει πάνω από 10 χρόνια και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, οπότε απαιτείται η αγορά νέου. Το κόστος είναι χαμηλό, καθώς αγγίζει τις 250.000 ευρώ. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση, με συνέπεια οι γυναίκες να ταλαιπωρούνται, καθώς αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα. Δεν είναι... οικονομικό το ζήτημα, αλλά η ταλαιπωρία των γυναικών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου “Ευ Ζω με τον καρκίνο” κ. Μαρία Θεοδωρίδου.