«Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα», έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι. Τα ζώα είναι οι πιστοί φίλοι του ανθρώπου, τον συντροφεύουν σε κάθε στιγμή, του δίνουν χαρά και αισιοδοξία και του δείχνουν την όμορφη πλευρά της ζωής, την οποία πολλές φορές λησμονεί εξαιτίας του βάρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Ωστόσο, ο άνθρωπος από την πλευρά του οφείλει να ανταποδίδει αυτήν την ανιδιοτελή αγάπη, προσφέροντας φροντίδα και προστασία στα τετράποδα πλασματάκια, που κάνουν τη ζωή του καλύτερη και τον ολοκληρώνουν ως προσωπικότητα.
Μια ειδική κατηγορία είναι τα αδέσποτα ζώα. Η μοίρα τους δεν είναι αντίστοιχη με εκείνα που έχουν εξασφαλίσει στέγη, φροντίδα και μία ζεστή ανθρώπινη αγκαλιά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Στην Κρήτη, εκατοντάδες εθελοντές σε κάθε γωνιά του νησιού προσφέρουν καθημερινά χρόνο, κόπο και χρήματα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση για τα αδέσποτα.
Επίσης, σημαντική είναι η προσφορά των οργανώσεων και των συλλόγων προστασίας αδέσποτων ζώων στην Κρήτη, που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, κάτι το οποίο φαίνεται από τα εξαιρετικά αποτελέσματά της. Την ίδια στιγμή, συνεχώς ενισχύονται και οι δημόσιες δομές για τα αδέσποτα ζώα. Στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηράκλειου αυτήν την περίοδο υπάρχουν 80 θέσεις για αδέσποτα σκυλιά, ενώ αναμένονται περαιτέρω παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.
Η Μαρία Χουστουλάκη, γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΦΠΟ) και πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης “Ζωοφόρος”, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr για τη δράση των φιλοζωικών οργανώσεων στην Κρήτη, την προσφορά των εθελοντών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι δημόσιες δομές για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Κρήτη για να ενισχυθεί το δίκτυο προστασίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στη σπουδαία συνεισφορά των εθελοντών, που κάθε μέρα προσφέρουν χρόνο, κόπο και χρήμα για την προστασία των αδέσποτων. Μόνο τους τελευταίους μήνες 200 αδέσποτα στο Ηράκλειο βρήκαν σπίτι και αυτό το οφείλουμε στους εθελοντές», επισημαίνει η κ. Χουστουλάκη.
Ζητούν νέες θέσεις στο κυνοκομείο
Οι φιλοζωικές στο Ηράκλειο ζητούν από τον Δήμο να προστεθούν νέες θέσεις στο Δημοτικό Κυνοκομείο, που αφορούν κυρίως βασανισμένα ζώα εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας τους ή κάποιας ασθένειας που τα ταλαιπωρεί, ενώ παράλληλα προτείνουν τη δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων.
«Αυτή τη στιγμή, στο Δημοτικό Κυνοκομείο υπάρχουν 80 θέσεις για αδέσποτα σκυλιά. Από τη μεριά μας, ζητάμε να προστεθούν νέες θέσεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα ζώα λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους ή λόγω κάποιας ασθένειας. Επιπλέον, ζητούμε τη δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη δημοτικών κτηνιάτρων. Με τα δημοτικά κτηνιατρεία ας ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με εκείνο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι, δηλαδή να βρεθούν ορισμένα κοντέινερ που θα στεγάσουν τα κτηνιατρεία για εξυπηρετείται ο κόσμος», προσθέτει η κ. Χουστουλάκη.
Τι θα γίνει με τις γάτες;
Για τις αδέσποτες γάτες δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα δομές προστασίας, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τις φιλοζωικές του νησιού, επειδή κυκλοφορούν χιλιάδες ζώα αυτού του είδους στα αστικά κέντρα εκτεθειμένα στους κινδύνους. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος αφήνει περιθώριο πλέον στους κατοίκους των πόλεων να αναλαμβάνουν δράση προσφέροντας τα αναγκαία για τη φροντίδα των αδέσποτων, όπως νερό και ξηρά τροφή, σύμφωνα με την κ. Χουστουλάκη.
«Τα αδέσποτα γατάκια είναι χιλιάδες σε ολόκληρη την Κρήτη. Δυστυχώς, δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες υποδομές για την προστασία αυτών των ζώων. Ευτυχώς, ο νόμος επιτρέπει στον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αναλαμβάνει δράση προσφέροντας τα αναγκαία για τα αδέσποτα, όπως νερό και ξηρή τροφή. Ακόμα, σημαντικό είναι ότι ο νομοθέτης προβλέπει και για τη στείρωση των αδέσποτων, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες αγέλες με αδέσποτα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων».
Η αυστηροποίηση του νόμου για την κακοποίηση των ζώων έχει περιορίσει αρκετά το φαινόμενο, ενώ οι πολίτες τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που αποδεικνύεται και από την αύξηση των καταγγελιών στην περίπτωση που παρατηρηθεί περιστατικό κακοποίησης.
«Το θέμα της κακοποίησης έχει αλλάξει εξαιτίας της αυστηροποίησης του νόμου, ο οποίος προβλέπει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης για τον κακοποιητή ζώων και έως 50.000 ευρώ πρόστιμο. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα ως προς τη συμπεριφορά μας προς τα ζώα, ακόμα και η αλυσόδεση θεωρείται κακοποίηση σήμερα. Επίσης, όλα τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς ασυνείδητος να τα εγκαταλείψει, αφού η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να τα εντοπίσει εύκολα και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους για παραμέληση», είπε η κ. Χουστουλάκη.
Γιώργος Ορφανίδης: Αφιέρωσε τη ζωή του στα αδέσποτα σκυλάκια
Ο Γιώργος Ορφανίδης είναι ένας δραστήριος εθελοντής με αξιοσημείωτη συνεισφορά στην προστασία και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Η αγάπη για τα ζώα και τον εθελοντισμό οδήγησε την κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” στο καταφύγιο του Γιώργου Ορφανίδη, για να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών, αλλά και τη δράση της Φιλοζωική Ομάδας “Σείριος”, που στηρίζει καθημερινά δεκάδες αδέσποτα που προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους του Ηρακλείου.
Ο Γιώργος Ορφανίδης μάς περιγράφει ότι στον χώρο αυτό τα ζώα που έχει υιοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια για να τα γλιτώσει από βέβαιο θάνατο και να τα θεραπεύσει μπορούν να βρουν ασφάλεια και αγάπη. Όπως μας εξηγεί, το ξεκίνημά του δεν υπήρξε καθόλου εύκολο.
«Στην αρχή αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες και ακόμη αντιμετωπίζω», μας λέει. «Η έλλειψη οικονομικών πόρων ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Χρειάστηκε να επενδύσω τα δικά μου χρήματα, αλλά και να ζητήσω βοήθεια από φίλους και γνωστούς, ώστε να μπορέσω να ξεκινήσω τις εργασίες».
Φυσικά, δε λείπουν και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των ζώων: «Η φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών απαιτεί κόπο και χρόνο. Είναι σημαντικό να έχεις το κατάλληλο προσωπικό και τους συνεργάτες, αλλά και την υπομονή να αντιμετωπίσεις τις διαρκείς ανάγκες τους».
Οι χώροι των καταφυγίων αποτελούν προσωρινές λύσεις στην προσπάθεια διάσωσης δεκάδων αδέσποτων που βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση κινδύνου, καθώς το επόμενο βήμα στη ζωή τους είναι η αναζήτηση οικογένειας. Όλα τα αδέσποτα χρειάζονται και αξίζουν ένα σπίτι. Να δώσουν και να λάβουν αγάπη.
Για κάθε ζώο που υιοθετείται ένα άλλο έρχεται να πάρει τη θέση του στο καταφύγιο, για να γλιτώσει από τους κινδύνους της αδέσποτης ζωής.
Τα μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας “Σείριος”, που έχουν βοηθήσει δεκάδες σκυλάκια του καταφυγίου να βρουν οικογένειες, ζουν την αγωνία των εκατοντάδων αδέσποτων που προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους.
Μέρα και νύχτα, οι εθελοντές, λιγοστοί αλλά αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους, βρίσκονται στους δρόμους για να ταΐσουν, να φροντίσουν και να περιθάλψουν δεκάδες αδέσποτα. Καθώς η Πολιτεία, οι Δήμοι δηλαδή, που έχουν την πλήρη ευθύνη για την παροχή τροφής και περίθαλψης στα αδέσποτα, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις του, μεταφέροντας το βάρος και την ηθική ευθύνη σε εθελοντές και πολίτες, που καλούνται καθημερινά να καλύψουν με δικές τους δαπάνες τις ανάγκες εκατοντάδων αθώων τετράποδων, που ασυνείδητοι συμπολίτες μας εγκαταλείπουν, χτυπούν, είτε ακόμη και κακοποιούν.