«Υπουργέ,
Όπως καλά γνωρίζετε, ως «μαρτυρικά» χαρακτηρίζονται χωριά που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944.
Η αντίστοιχη διαδικασία χαρακτηρισμού (κήρυξης) προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 18 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α’107).
Η κήρυξη γίνεται επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης αρμόδιας τριμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Το τελευταίο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε και αφορά στον χαρακτηρισμό μαρτυρικών χωριών είναι το π.δ. 32/2020 (Α ́ 59).
Έκτοτε, δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα τοπικών κοινωνιών για το χαρακτηρισμό των τόπων τους ως «μαρτυρικά χωριά» και «μαρτυρικές πόλεις», παρότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- έχουν υποβάλει προς το αρμόδιο Υπουργείο ιστορικά τεκμηριωμένες υποψηφιότητες.
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το αίτημα του Δήμου Γόρτυνας, Π.Ε. Ηρακλείου.
Έχει καταθέσει προ μηνών στο Υπουργείο Εσωτερικών πλήρη φάκελο με στοιχεία και είναι σε αναμονή εξέτασης του αιτήματός του, από την αρμόδια γνωμοδοτική Επιτροπή, για την κήρυξη ως μαρτυρικού του χωριού «Σοκαράς».
Επειδή την ίδια κατηγορία ανήκουν και πολλά άλλα χωριά της Κρήτης, αλλά και όλης της Χώρας.
Επειδή σε πρόσφατη επικοινωνία μας, με ενημερώσατε ότι η αρμόδια Επιτροπή είναι σε διαδικασία ανασυγκρότησης και ότι αναμένεται ο ορισμός εκπροσώπου από την Κ.Ε.Δ.Ε.
Επειδή με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι, το πρώτο βήμα της διαδικασίας πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να κηρυχθούν ως μαρτυρικά τα χωριά που πληρούν τις προϋποθέσεις.»
Ερωτάσθε :
1. Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης της αρμόδιας κατά το άρθρο 18 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α’107) Επιτροπής για την κήρυξη των μαρτυρικών χωριών;
2. Ποιο είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από την έναρξη συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης;