αιγοπρόβατα

Ηχηρά μηνύματα από φορείς και κτηνοτρόφους για να ανοίξουν τα σφαγεία στην Κρήτη με ειδικό πρωτόκολλο (vid)

Κρήτη
Ηχηρά μηνύματα από φορείς και κτηνοτρόφους για να ανοίξουν τα σφαγεία στην Κρήτη με ειδικό πρωτόκολλο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να “σπάσει” η απαγόρευση για το νησί μας και να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία ζητούν κτηνοτρόφοι και Περιφέρεια

«Δεν μπορούν να μένουν κλειστά τα σφαγεία σε όλη την Κρήτη με μόλις 2 κρούσματα, κι αυτά πριν από αρκετές ημέρες. Να ανοίξουν τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα»... 

Ηχηρά μηνύματα για την άμεση επαναλειτουργία των σφαγείων στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης εντός της εβδομάδας αυτής, δηλαδή να “σπάσει” τουλάχιστον για την Κρήτη το πανελλαδικό απαγορευτικό στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, εστάλησαν σε χθεσινή νέα ευρεία σύσκεψη που συγκαλέστηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης συγκάλεσε τη νέα αυτή σύσκεψη στο μέγαρο της Περιφέρειας, υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου Σοφίας Λαμπρινίδη, των βουλευτών Φραγκίσκου Παρασύρη, Μανόλη Χνάρη, Παύλου Πολάκη και κτηνοτρόφων. 

Από την πλευρά των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου ήχησαν “καμπανάκια” αγωνίας για την τύχη της κρητικής κτηνοτροφίας, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο εύλογα και στις κοινωνικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν δυναμικά στο νησί μας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

«Η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα σφαγεία αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε. Δε γίνεται να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με την Περιφέρεια Κρήτης να συντάσσεται με το αίτημα των κτηνοτρόφων για άμεση επαναλειτουργία των σφαγείων. 
Όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης, η Περιφέρεια Κρήτης περιμένει αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων δύο ημερών, συγκεκριμένα του διημέρου 8-9 Αυγούστου που εκκρεμούν να βγουν και ετοιμάζει ήδη μια φόρμουλα επαναλειτουργίας των σφαγείων στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων με ειδικό αυστηρό πρωτόκολλο που έχουν αναλάβει να συντάξουν τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη. 

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων της 8ης και της 9ης Αυγούστου, μέχρι και τις 7 Αυγούστου που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε ακτίνα 10 χλμ. από τα 2 μοναδικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε επίπεδο Κρήτης, σε ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, δεν έχει εντοπιστεί κανένα άλλο κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα. 

Βεβαίως, τον καθοριστικό και τελικό λόγο για την επαναλειτουργία των σφαγείων στην Κρήτη θα τον έχει η κυβέρνηση, διότι, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, οι αποφάσεις κινούνται σε ένα οριζόντιο πλαίσιο. 

Θυμίζουμε ότι έχει δοθεί παράταση στην απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι τις 19 Αυγούστου και παρά τα αρνητικά δείγματα των κρουσμάτων σε επίπεδο Κρήτης. Οι κτηνοτρόφοι ήλπιζαν δικαίως ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σφαγεία, τουλάχιστον στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες όπου δεν είχαν καταγραφεί καθόλου κρούσματα και ασκούσαν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το έκανε και η Περιφέρεια Κρήτης καταθέτοντας σχετικό αίτημα. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση για την Κρήτη και προσώρας ισχύει κανονικά η απαγόρευση σφαγής, που έχει σκορπίσει απογοήτευση και αγωνία στον κτηνοτροφικό κόσμο. 

«Αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία, θα είναι μια σοβαρή καταστροφή. Με μόνο 2 κρούσματα, τα οποία εισήχθησαν από τη Γαλλία, αρνιά εξευγενισμένης ράτσας, που αρχικά ήρθαν στη Λάρισα, θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να μην ανοίγουν τα σφαγεία στην Κρήτη. Το κομμάτι του Δεκαπενταύγουστου δυστυχώς έχει χαθεί. Μην το συζητάμε. Να δούμε για τα υπόλοιπα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα, ο κτηνοτρόφος-έμπορος κρέατος Κώστας Μαρής. 

«Είμαστε ένα βήμα μπροστά και κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν, από τη στιγμή που δεν έχουμε νέα κρούσματα, θέλουμε να ανοίξουν τα σφαγεία. Να ανοίξουν στους 3 νομούς που δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε τα αποτελέσματα 2 ακόμα ημερών και έχουμε κάνει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο να ανοίξουν τα σφαγεία», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης.

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης 

Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε επίπεδο κτηνιάτρων υπογραμμίζει και η πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής των Περιφερειών, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και η κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ είναι δραματικά υποστελεχωμένες. Ειδικά στην Περιφέρεια Κρήτης με τη σημαντική ζωική παραγωγή, έχουμε το μικρότερο ποσοστό στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών (μόλις 21% των απαιτούμενων θέσεων κτηνιατρικού προσωπικού), γεγονός που υποδηλώνει τις σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις της περιφερειακής Αρχής. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστούν συνολικά οι πολιτικές στελέχωσης των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και να υλοποιηθεί στο ακέραιο το άρθρο 14 του Κανονισμού Ε.Ε. 2016/426, που επιβάλλει η αρμόδια κτηνιατρική Αρχή να διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό». 

Φρ. Παρασύρης: «Άνοιγμα σφαγείων αν δε βρεθεί νέο κρούσμα» 

«Αυτές τις κρίσιμες μέρες, η φωνή των κτηνοτρόφων πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλους μας. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για άνοιγμα των σφαγείων (εκτός του ν. Ηρακλείου) τις επόμενες ημέρες, εφόσον όλα τα δείγματα που ελέγχονται είναι αρνητικά, πρέπει να γίνει αποδεκτό από τα αρμόδια υπουργεία. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια υπευθυνότητα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρωτόκολλο επιτήρησης και επαγρύπνησης, διασφαλίζοντας την αποτροπή διασποράς της νόσου. 

Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, κυρίως στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, δεν πρέπει να εξελιχθεί σε αιτία οικονομικής καταστροφής για τους κτηνοτρόφους. Και βεβαίως μετά την εξέλιξη του φαινομένου θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη στήριξη τόσων των κτηνοτρόφων των οποίων τα αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, όσο και εκείνων που θα υποστούν ανάλογες ζημιές», ανέφερε μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φραγκίσκος Παρασύρης. 

Ηχηρή παρέμβαση Μ. Χιλετζάκη: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται»

Ηχηρή παρέμβαση έκανε στη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και δε δίστασε να χτυπήσει ευθέως “καμπανάκι”, παραπέμποντας στα όσα είχαν συμβεί κατά το σοβαρό πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στο νησί μας το 1977 με τη φυλλοξήρα, χωρίς μάλιστα τότε να υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης. 

«Θα πρέπει να αφήσουμε λίγο στην άκρη το κομμάτι των αποζημιώσεων και να δούμε το κομμάτι της υποστελέχωσης. Είναι πολύ κρίσιμο, το φωνάζω. Πρέπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσα να δει πώς θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες στα καίρια πόστα, αντί να ασχολείται με τις επερωτήσεις για τις αποζημιώσεις και τα ποσά, αν θα δοθούν 120, 150 ή 200 ευρώ ανά ζώο», υπογράμμισε εμφατικά, υψώνοντας σήμα κινδύνου, ο Μύρων Χιλετζάκης. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News