Λίμνη Λιβάδα

Ψίχουλα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη: Δε φτάνουν ούτε για μία γεώτρηση - Έντονες αντιδράσεις

Κρήτη
Ψίχουλα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη: Δε φτάνουν ούτε για μία γεώτρηση - Έντονες αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr βρέθηκε στη λίμνη Λιβάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Θραψανού, όπου οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με τη δημοτική Αρχή να προχωρά σε έργο εμπλουτισμού του υγροβιότοπου, ο οποίος κινδυνεύει να... ξεραθεί

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε δημάρχους της Κρήτης η σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για έργα ύδρευσης έως 150.000 ευρώ, την ώρα που βιώνουν δραματικές καταστάσεις λόγω λειψυδρίας και ενώ κρούουν το “καμπανάκι” του κινδύνου τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση.

Ως “ψίχουλα” χαρακτηρίζουν το ποσό των 150.000 ευρώ δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι τονίζουν ότι δε λύνεται το πρόβλημα της ύδρευσης, ενώ, όπως σχολιάζουν με νόημα, τα χρήματα δε φτάνουν ούτε για μια... γεώτρηση! 

Το πρόβλημα της ύδρευσης είναι εντονότερο σε τρεις οικισμούς στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπου κάτοικοι μεταφέρουν νερό με βυτία, ενώ στον Δήμο Σητείας η περιοχή του Παλαιοκάστρου και της Ανάληψης Μακρύ Γιαλού αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. 

«Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Εσωτερικών και από υπουργείο Πολιτικής Προστασίας χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος για την αξιοποίηση των υπαρχόντων υδάτων και της διασφάλισης τόσο του πόσιμου νερού, όσο και του νερού άρδευσης για να μην ξεραθούν οι καλλιέργειες. Προχθές το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε πρόσκληση, καλώντας τους Δήμους να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, το οποίο όμως είναι πολύ χαμηλό, ενώ η υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών αυτών είναι αρκετά πολύπλοκη, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. 

Το χρηματικό ποσό αφορά έργα ύδρευσης, όπως διάνοιξη γεωτρήσεων, βελτίωση-συντήρηση γεωτρήσεων, καθώς και την ενοικίαση μηχανημάτων για αφαλάτωση. Τα 150 χιλιάδες ευρώ δε... φτάνουν πουθενά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο είναι βαθύτερο και μεγαλύτερο, ενώ απαιτείται γενναία χρηματοδότηση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.  

Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές βιώνουν περισσότερο το φαινόμενο της λειψυδρίας, απάντησε ότι υπάρχουν χωριά όπως το Πανόραμα, οι Αμουργέλλες και ο Στείρωνας, όπου οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται απίστευτα καθώς μεταφέρουν το νερό με βυτία. Ωστόσο, για το ζήτημα αυτό δήλωσε ότι «υπάρχει η δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται από τη λειψυδρία και ειδικότερα η ανατολική Κρήτη, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα για διάνοιξη γεωτρήσεων και άλλων έργων ύδρευσης μέχρι του χρηματικού ποσού των 150.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι... ψίχουλα. Θεωρώ ότι η διαχείριση των υδάτων και ο σχεδιασμός που έχει υποχρέωση να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση σε συνεργασία πάντα με τον α’ και β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές περιοχές που έχουν νερό, αλλά δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. Την ώρα που η ανατολική Κρήτη χρειάζεται αρκετές γεωτρήσεις άνω των 250 μέτρων, αντιλαμβάνεστε ότι τα 150 χιλιάδες ευρώ φτάνουν μόνο για τη διάνοιξη γεώτρησης, χωρίς να υπολογιστεί ο εξοπλισμός, οι σωληνώσεις, τα δίκτυα, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κ.ά. Αυτά τα... ψίχουλα θα προσπαθήσουμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr ο δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης. 

Αναφορικά με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό στον Δήμο Σητείας, αυτές είναι κυρίως η περιοχή του Παλαιοκάστρου και η περιοχή της Ανάληψης Μακρύ Γιαλού, με τον δήμαρχο να έχει ζητήσει τη συνδρομή των πολιτών με στόχο την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. Στις παραπάνω περιοχές, η παροχή νερού μειώνεται στις ώρες αιχμής, όπως σημείωσε ο κ. Ζερβάκης. 

Με ρυθμούς χελώνας... «Μέχρι να εγκριθεί το αίτημα, το καλοκαίρι θα έχει περάσει...» 

«Η λειψυδρία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών. Όταν δεν έχουμε νερό σε ένα χωριό, αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα το υπουργείο Εσωτερικών με τη σχετική πρόσκληση σαφώς δε μας ικανοποιεί. Το ποσό είναι αρκετά μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν όχι μόνο στον Δήμο Βιάννου, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, είναι μια πρόσκληση που θα “τρέξει” με τη συνήθη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά από τη στιγμή που υποβληθεί και εγκριθεί το αίτημα μέχρι τη χρηματοδότηση. Μέχρι τότε, το καλοκαίρι θα έχει... περάσει. Επίσης, τα χρήματα αφορούν την αξιοποίηση γεωτρήσεων και αφαλάτωση. Για παράδειγμα στον Δήμο Βιάννου η αφαλάτωση δεν... υποστηρίζεται. 

Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, αυτές θέλουν τον... χρόνο τους. Από τηn πλευρά μας θα προχωρήσουμε τις σχετικές διαδικασίες, όμως το πρόβλημα δε λύνεται. Οι περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” στο ζήτημα της ύδρευσης είναι ο Άγιος Βασίλειος, ο Βαχός, η Μέση, το Αφρατί και ο Βαχουδιανός Ξερόκαμπος. Ενώ περιοχές στο Πεύκο και στον Βαχουδιανό Ξερόκαμπο αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση, καθώς έχουν στερέψει οι γεωτρήσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων αλλά και της χρηματοδότησης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως και ένας διαφορετικός σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, στη σκιά της κλιματικής κρίσης και των φαινομένων λειψυδρίας, που θα είναι εντονότερα τα επόμενα χρόνια. 

Ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr βρέθηκε στη λίμνη Λιβάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Θραψανού. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με τη δημοτική Αρχή να προχωρά σε έργο εμπλουτισμού του υγροβιότοπου, ο οποίος κινδυνεύει να... ξεραθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας. 

Λίμνη Λιβάδα
Λίμνη Λιβάδα
Λίμνη Λιβάδα
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News