faneromenh

Η ώρα της αλήθειας για το φράγμα Φανερωμένης - Προσωρινό «λουκέτο» - Συνέχιση της κλοπής νερού καταγγέλλει ο δήμαρχος Φαιστού (vid)

Κρήτη
Η ώρα της αλήθειας για το φράγμα Φανερωμένης - Προσωρινό «λουκέτο» - Συνέχιση της κλοπής νερού καταγγέλλει ο δήμαρχος Φαιστού (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως συμφωνήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, το φράγμα θα κλείσει προσωρινά για να γίνουν σφραγίσεις και τεχνική διερεύνηση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η ώρα της αλήθειας για το φράγμα Φανερωμένης στις Μοίρες... Όπως επισφραγίστηκε σε επίπεδο πολιτικής συνεννόησης σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης με την περιφερειακή Αρχή, της οποίας προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής, θα μπει προσωρινά πλήρες “λουκέτο” στο φράγμα, ώστε να σφραγιστούν οι “ύποπτοι” αγωγοί by pass που έχουν αποκαλυφθεί-υποδειχθεί από τον Δήμο Φαιστού και να διερευνηθεί τεχνικά τι ακριβώς έχει συμβεί με τις επίμαχες χαμένες ποσότητες νερού... 

Αφότου υλοποιηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης οι τεχνικές διαδικασίες, αυτοψίες-σφραγίσεις κ.λπ., τις οποίες η πλευρά του Δήμου Φαιστού και της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος είχαν ζητήσει, σημειωτέον, επιτακτικά εδώ και καιρό, το φράγμα θα ανοίξει ξανά, λειτουργώντας όμως σε ειδικό περιοριστικό καθεστώς. 

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των εκπροσώπων της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος υπό τον πρόεδρο Νίκο Καργάκη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, οι βάνες θα ανοίξουν μονάχα για τις λεγόμενες ξηρικές περιοχές. Τις περιοχές αυτές δηλαδή που δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο άρδευσης, π.χ. από γεωτρήσεις, αλλά αρδεύονται αποκλειστικά από το φράγμα Φανερωμένης. 

Άλλωστε, δε θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο από τη στιγμή που τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί άρδην και η πληρότητα του φράγματος έχει πέσει επικίνδυνα, κάτω ακόμα και από τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας του έργου. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η πολύκροτη υπόθεση της απώλειας μεγάλων ποσοτήτων νερού μπαίνει ουσιαστικά στο “μικροσκόπιο” της τεχνικής διερεύνησης, καθώς το κομμάτι της εισαγγελικής έρευνας είναι ήδη σε εξέλιξη, με την Εισαγγελία Ηρακλείου να έχει καλέσει ήδη για καταθέσεις κάποιους μάρτυρες. Ήδη έχει κληθεί και καταθέσει και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, που είχε προχωρήσει στις ηχηρές καταγγελίες-αποκαλύψεις για τρεις τουλάχιστον παράνομους αγωγούς-επισυνδέσεις στην περιοχή των Βώρων, για να τα “βροντήξει” μάλιστα τότε και από την Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος, με τον ίδιο να σημειώνει μάλιστα μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” πως, παρά τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, επί της “ταμπακιέρας” δεν έχει αλλάξει κάτι. 

Για την ακρίβεια, όπως τονίζει, η παράνομη άντληση νερού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αγγίζοντας το 50% της συνολικής ποσότητας νερού που φεύγει ως παροχή από το φράγμα! 
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, παρά το γεγονός ότι κλείνει σχεδόν ένας μήνας από τότε που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Φαιστού παραμένει στο... “περίμενε” ως προς τις χρηματοδοτήσεις έκτακτων, κατεπειγουσών παρεμβάσεων για την ανακούφιση κάποιων περιοχών. 

Υποσχέσεις έχουν δοθεί για χρηματοδοτήσεις και από το κεντρικό κράτος, και από την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει ούτε ευρώ στον Δήμο, που “καίγεται” να προχωρήσει στην ανόρυξη τουλάχιστον 3-4 νέων γεωτρήσεων, με επίκεντρο την περιοχή της Γαλιάς, και θα ζητήσει ανανέωση-παράταση της κήρυξής του στο ειδικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

«Η παράνομη άντληση συνεχίζεται» 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το μόνο κομμάτι που προχωρά είναι η εισαγγελική έρευνα. Η Εισαγγελία Ηρακλείου ανταποκρίθηκε, βάζοντας μπρος τη δική της προκαταρκτική έρευνα, και θέλω να την ευχαριστήσω. Έχει αρχίσει να καλεί μάρτυρες, κι εμένα, να λαμβάνει καταθέσεις, όλα αυτά που προβλέπονται. 

Αντιθέτως, ως προς το άλλο κομμάτι της τεχνικής διερεύνησης, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απογοήτευσή μου. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει την αρμοδιότητα του έργου - γιατί δεν είναι φορέας ο Δήμος Φαιστού, να το ξεκαθαρίσω αυτό στον κόσμο - δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα στις εκκλήσεις και στις οχλήσεις για να κάνουν αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες στα επίμαχα σημεία των παράνομων συνδέσεων, να σφραγιστούν όλα αυτά. 

Πληροφορήθηκα ότι χθες υπήρξε συνεννόηση, σε πολιτικό επίπεδο, για να γίνει αυτό τις προσεχείς ημέρες. Μακάρι να πάνε επιτέλους οι τεχνικές υπηρεσίες να τα κάνουν όλα αυτά, κι αύριο αν γίνεται. Γιατί όσο δε γίνονται όλα αυτά, συνεχίζεται κανονικά η παράνομη άντληση νερού. Δεν έχει σταματήσει. Και εδώ δεν είναι αυθαίρετη εκτίμηση, αίσθηση αυτό.

Υπάρχει τεκμηρίωση. Υπάρχει ένα ρολόι που έχει τοποθετηθεί στον κεντρικό αγωγό, και το οποίο καταγράφει διπλάσια ποσότητα από αυτή που καταγράφουν τα ρολόγια των τριών ΤΟΕΒ. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό πολύ απλά; 

Πως το 50% του νερού που φεύγει από το φράγμα Φανερωμένης προς άρδευση διοχετεύεται κανονικά, νόμιμα στους ΤΟΕΒ και το άλλο 50% διοχετεύεται παράνομα, από τις παράνομες επισυνδέσεις», υπογράμμισε στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Φαιστού. 

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ για τις γεωτρήσεις» 

Σε ό,τι αφορά τα αναγκαία έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, κυρίως στις γεωτρήσεις που επείγουν να ανοίξουν, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης εμφανίστηκε ανήσυχος. 

«Από τη μεριά μας κάναμε τη θεσμική κίνηση που οφείλαμε να κάνουμε, διότι φέτος αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε επίπεδο λειψυδρίας. Ζητήσαμε και κηρύχθηκε ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για να πάρουμε έκτακτες χρηματοδοτήσεις και να δρομολογήσουμε, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεωτρήσεις και άλλα έργα. 

Δυστυχώς, ένα μήνα σχεδόν μετά, δεν έχει έρθει τίποτε. Έχουμε ως παρακαταθήκη υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις, αλλά επί του πρακτέου δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ. Εμείς θα πάμε φυσικά στην ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία, αλλά ζητούμενο είναι να έρθουν χρήματα. 
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει τεράστια ανάγκη σε κάποιες περιοχές, όπως η Γαλιά. Είναι επιτακτικό, επείγον να πάμε σε 3-4 νέες γεωτρήσεις. Μακάρι να έρθουν κάποια χρήματα, να βάλουμε μπρος κάποιες γεωτρήσεις και βλέπουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Νικολιδάκης. 

Μέτρα για να μη “διψάσει” το Οροπέδιο 

Στη λήψη μέτρων, ώστε να μη στερηθεί και το Οροπέδιο Λασιθίου το πολύτιμο τη φετινή, δύσκολη χρονιά νερό, προχωρά ο Δήμος Οροπεδίου.

Χθες συγκαλέστηκε σύσκεψη για το ζήτημα του νερού, στην οποία μετείχαν, πέρα από τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασάκη και τα μέλη της δημοτικής Αρχής Οροπεδίου Λασιθίου, στελέχη του ΤΟΕΒ Οροπεδίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της περιοχής. 

Αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και η εικόνα της διαθεσιμότητας νερού αποφασίστηκαν τα εξής: 

1) Να μην υπάρξει δεύτερη καλλιέργεια κηπευτικών για φέτος στην ίδια έκταση, ώστε να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση νερού από το πότισμα. 
2) Να γίνει μεταφορά του νερού από το φράγμα Αγίου Γεωργίου στο φράγμα του Χαυγά, καθώς τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν εργασίες επισκευής του πρώτου και το νερό του δεν πρέπει να χαθεί. Προς τούτο μάλιστα υπήρξε επικοινωνία με την εταιρεία INTRAKAT, η οποία άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα διάθεσης των κατάλληλων σωλήνων για τη μεταφορά νερού από το ένα φράγμα στο άλλο, κίνηση για την οποία ο Δήμος Οροπεδίου την ευχαριστεί. 

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Αθανασάκης, παρότι η επάρκεια νερού στα διοικητικά όρια του Δήμου Οροπεδίου δεν παρουσιάζει την τραγική κατάσταση άλλων περιοχών της Κρήτης, τα μέτρα που πάρθηκαν είναι επιβεβλημένα ώστε να κυλήσει η άνυδρη περίοδος του καλοκαιριού όσο γίνεται πιο ομαλά, ευελπιστώντας σε καλές βροχοπτώσεις από το φθινόπωρο και βέβαια χιονοπτώσεις τον χειμώνα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News