pet scan

«Παράθυρο» λύσης για το PET - SCAN στο ΠΑΓΝΗ - «Δώστε χρήματα για την υγεία» (vid)

Κρήτη
«Παράθυρο» λύσης για το PET - SCAN στο ΠΑΓΝΗ - «Δώστε χρήματα για την υγεία» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράθυρο λύσης για την ολοήμερη λειτουργία του μηχανήματος άφησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση του Μανόλη Συντυχάκη – «Αόριστη η απάντηση του υφυπουργού» λέει ο βουλευτής του ΚΚΕ

“Παράθυρο” λύσης για την ολοήμερη λειτουργία του ΡΕΤ - SCAN στο ΠΑΓΝΗ άφησε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία της χώρας - κατά συνέπεια και της Κρήτης - ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και να μπορεί το μηχάνημα να λειτουργεί και την απογευματινή βάρδια. Για αόριστη και χωρίς ουσία απάντηση μιλά ο βουλευτής του ΚΚΕ. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Συντυχάκης στην ερώτηση του υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την απόκτηση ενός απεικονιστικού συστήματος PET - SCAN, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του μηχανήματος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών της Κρήτης, αφού δεν προβλεπόταν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ούτε εγκατάσταση παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της εξέτασης. 

Μάλιστα πρόσθεσε πως 1,5 χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του PET - SCAN, αυτή η ανησυχία δυστυχώς επιβεβαιώνεται, αφού έχουν εξυπηρετηθεί 3.600 ασθενείς και ειδικότερα, κάθε εβδομάδα με πρωινή λειτουργία εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 65 ασθενείς, ενώ ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού για την εν λόγω εξέταση φτάνει τους 2 μήνες, με αποτέλεσμα κάθε μήνα πάνω από 30 ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν από την Κρήτη στην Αθήνα για την έγκαιρη πραγματοποίηση της εξέτασης, αφού πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς, όπου η καθυστέρηση της ακριβούς είτε διάγνωσης είτε παρακολούθησης της εξέλιξης της ασθένειας τους επιβαρύνει τραγικά την εξέλιξη της νόσου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου άφησε αιχμές για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη, καθώς από την 1η Μάρτη 2024 το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έστειλε σχετική επιστολή στον διοικητή του Νοσοκομείου, με την οποία επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά να τεθεί το τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία, που είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση. Η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου ήταν ότι λόγω κόστους είναι ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του τμήματος, φέρνοντας τους ασθενείς αντιμέτωπους με τη διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται στη Δημόσια Υγεία, στη λογική “κόστους – οφέλους”. 

Για το προσωπικό, που απασχολείται σήμερα στο τμήμα είπε ότι υπάρχουν: 3 πυρηνικοί ιατροί, 3 τεχνολόγοι (ο ένας αποσπάστηκε από την μονάδα της κλασικής Πυρηνικής Ιατρικής, αποδυναμώνοντας τις υπόλοιπες μονάδες της Πυρηνικής Ιατρικής), 1 νοσηλεύτρια (σε περίπτωση άδειας καλύπτεται από άλλα τμήματα), 1 γραμματέας (σε περίπτωση άδειας δεν αναπληρώνεται, οπότε το τμήμα δεν καλύπτεται από γραμματέα και δεν κλείνονται ραντεβού). 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκίνησε την απάντησή του με χιουμοριστική διάθεση. Χαρακτήρισε την στιγμή ιστορική, γιατί το ΚΚΕ δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκφράσει την πεποίθησή της ότι είναι υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Τα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν με την θεσμοθέτηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. Ο κύριος Θεμιστοκλέους, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, "χαιρέτισε" την στάση του ΚΚΕ να συνταχτεί με την πλευρά της λογικής.

Ακολούθως, αφού έκανε αναφορά στην συνεισφορά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εγκατάσταση μηχανημάτων PET - SCAN σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, είπε ότι το προσωπικό που έχει εξασφαλιστεί για την λειτουργία του εν λόγω μηχανήματος αφορά μόνο την πρωινή βάρδια. Αυτό άλλωστε ήταν δέσμευση προς το ίδρυμα.

Όσον αφορά, το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμα, ο υφυπουργός υγείας ζήτησε από τον Μανόλη Συντυχάκη να αναλογιστεί, ότι πριν κάποια χρόνια κανείς δεν είχε την δυνατότητα να κάνει PET - SCAN, ενώ σήμερα έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση. 

Επιβαρύνονται οι καρκινοπαθείς - «Δώστε χρήματα για την υγεία»

Για αόριστη απάντηση από πλευράς υφυπουργού έκανε λόγο ο Μανόλης Συντυχάκης ενώ ανταπαντώντας διευκρίνισε πως για το ΚΚΕ ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων σημαίνει χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών και σε αντίθεση με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που θέσπισαν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, πως είναι υψηλό το κόστος του PET - SCAN για το Νοσοκομείο και για αυτόν τον λόγο είναι αδύνατη η απογευματινή λειτουργία του, αποτελούν «μνημείο κυνισμού» και προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εξέτασης στους ίδιους τους ασθενείς, υπογραμμίζοντας, μετά, το γεγονός πως δίνεται ένας πακτωλός χρημάτων, για παράδειγμα, για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνες αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα με την φρεγάτα “Ύδρα” του πολεμικού ναυτικού ή για τις ανάγκες της πανάκριβης πράσινης μετάβασης.

Ο κύριος Συντυχάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν έγινε εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου, ενώ από το ίδρυμα προβλεπόταν χρηματοδότηση 1,8 εκατομμύρια ευρώ γι' αυτό τον σκοπό. Η δωρεά τροποποιήθηκε στα τέσσερά νοσοκομεία (Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Ιωάννινα) που τοποθετήθηκε το PET - SCAN. Τώρα, δαπανούνται πολλά χρήματα για να έρθει το ραδιοφάρμακο από το Λαύριο. Έτσι, επιβαρύνονται σημαντικά ο ΕΟΠΥΥ και οι καρκινοπαθείς.

Τέλος, υπογράμμισε τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει να αποτελεί κρατική ευθύνη ο εξοπλισμός των δημόσιων μονάδων Υγείας και όχι να επαφίεται στην “φιλομονοπωλιακή αλληλεγγύη” διάφορων “ευαγών ιδρυμάτων” που πράττουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους. 

Ο Υφυπουργός υγείας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην υγεία. Συγκεκριμένα, παρουσίασε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την αύξηση στο προσωπικό και στις δαπάνες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου υπάρχει αύξηση 20% και στο νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 15%. Οι δαπάνες του νοσοκομείου σε σχέση με το 2019 αυξήθηκαν από 64 εκατομμύρια ευρώ σε 97 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Για το ραδιοφάρμακο, ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι εξαιτίας των συνθηκών ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, στις οποίες δεν πιστεύει το ΚΚΕ έχει εξασφαλιστεί το μικρότερο δυνατό κόστος στα 160 ευρώ. Στην Κρήτη, προκρίνεται το σχέδιο να έχουμε ντόπια παραγωγή ραδιοφαρμάκου, μειώνοντας αρκετά το κόστος για τα νοσοκομεία του νησιού και τους ασθενείς. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News