1111

Φορείς της Κρήτης υπέρ Αυγενάκη - Ζητούν να παραμείνει στο πόστο του!

Κρήτη
Φορείς της Κρήτης υπέρ Αυγενάκη - Ζητούν να παραμείνει στο πόστο του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και εξαγωγείς εξήραν το έργο του ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και με επιστολές τους στον πρωθυπουργό ζητούσαν να παραμείνει στο πόστο του

Έναν άνθρωπο που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είδαν στο πρόσωπο του πρώην πλέον υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, φορείς του νησιού. Με επιστολή τους μάλιστα στον πρωθυπουργό, προ του ανασχηματισμού, είχαν ζητήσει η αγαστή αυτή συνεργασία που είχαν αναπτύξει με τον Λευτέρη Αυγενάκη να μην ανακοπεί. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους ανέφεραν: «Κύριε πρωθυπουργέ, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δυστυχώς δε δικαιώνει τις προσπάθειες τις δικές σας αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. 

Όπως πληροφορούμαστε, σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε αλλαγές στην κυβέρνηση, γεγονός που αποτελεί αναμφισβήτητα προνόμιο του πρωθυπουργού. Όμως κρίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε - που είμαστε βέβαιοι πως ήδη γνωρίζετε - ότι όλος ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της αλιείας αναγνωρίζουμε τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνησή σας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης. 

Με σεβασμό προς το πρόσωπό σας, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που απορρέουν από το αξίωμά σας, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως για πρώτη φορά στο πρόσωπο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είδαμε έναν άνθρωπο που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τον χώρο μας, αλλά και την περιοχή μας, την Κρήτη, με αληθινό ενδιαφέρον και διάθεση να τα λύσει. 

Τα ζητήματα που μας απασχολούν έχουν βρει ευήκοα ώτα. Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Λ. Αυγενάκης έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την Κρήτη. Έχουμε αναπτύξει διάλογο και συνεργασία και βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο στη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων ελαιολάδου και γραβιέρας Κρήτης, ενώ έχουμε αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις κρέατος και φέτας. Επιπλέον με πρωτοβουλία του υπουργού βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και επαναλειτουργίας πρότζεκτ όπως το κόσμημα της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, η Σχολή Κρεοπωλών και η Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο. 

Την ίδια ώρα, λαμβάνει χώρα ένα συνολικό νοικοκύρεμα των υπηρεσιών προς όφελος των αγροτών της Κρήτης και της Ελλάδας και υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ ενσκήπτουν πάνω από τα προβλήματά μας. 

Παράλληλα έχει συντελεστεί πρόοδος σε θέματα όπως η διαχείριση των υδάτων σε συνεργασία με τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες, εντάχθηκαν οι επιλαχόντες για τα σχέδια βελτίωσης, ενώ εντάχθηκαν και οι επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών. Παράλληλα γίνεται αξιοσημείωτη προσπάθεια για τη βελτίωση της ΚΑΠ, γεγονός που μας αφορά ιδιαίτερα. 

Κύριε πρωθυπουργέ, θέλουμε να γνωρίζετε πως όλοι εμείς αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί συνολικά στον πρωτογενή τομέα, η οποία δεν πρέπει να ανακοπεί. Είναι ανάγκη να μη διακόψουμε την ασφάλεια, τη σιγουριά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά να την ισχυροποιήσουμε και ενισχύσουμε.

Με τιμή, πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Χανίων Σταματάκης Γεώργιος, πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων Βερυκάκης Ιωάννης, Συνεταιρισμός Κηπευτικών Προϊόντων Ελαφονησίου: Μουντάκης Κων/νος, πρόεδρος Ένωσης Σουλτανοπαραγωγών Ηρακλείου Χιλετζάκης Μύρων, πρόεδρος Ένωσης Ηρακλείου Γαβαλάς Σταύρος, πρόεδρος Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης Γεώργιος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Κόφινα Ξυλούρης Γεώργιος, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ασημίου: Ξυλούρης Γεώργιος, πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου Βρέντζος Αναστάσιος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Βιολογικών και Αγροτικών Προϊόντων Χιλετζάκης Μύρων, πρόεδρος Ελαιουργικών Συνδέσμων Πρωτογεράκης Ευάγγελος, πρόεδρος Ένωσης Ρεθύμνου Γλεντζάκης Ιωάννης, ΑΣΕΑΡ: Γλεντζάκης Ιωάννης, πρόεδρος Ένωσης Μυλοποτάμου Κουγιουμτζής Εμμανουήλ, Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Κρασσάς Κων/νος, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΕΘΕΑΣ) Χιλετζάκης Μύρων, πρόεδρος Διεπαγγελματικής Κρέατος Ελλάδος Φασουλάς Ιωάννης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου Μανουσάκης Ιωάννης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Παπαδάκης Γρύλλος, πρόεδρος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου: Βενιεράκης Γεώργιος, πρόεδρος Ένωσης Πεζών Μπέρκης Εμμανουήλ, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Χαιρέτης Στέφανος, πρόεδρος Γαλακτοκομικού Κτηνοτροφικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων Χαιρέτης Στέφανος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Καλοχριστιανάκης Ιωάννης, διευθύνων σύμβουλος “Κρητών Ένωσης” Βρέντζου Θεανώ, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Λασιθίου Καμινογιαννάκης Νικόλαος, πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) Προβίδης Γεώργιος, διαχειριστής Αγροτικής Προόδου (ΙΚΕ) Λαμπράκης Γεώργιος, πρόεδρος ΚΣΟΣ Ξυλούρης Γ., πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου Κουδουμαλιωτάκης Ευθύμιος». 

Αγωνία κτηνοτρόφων 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων νομού Χανίων: 

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, με αγωνία διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα ότι θα γίνει αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Ελευθέριος Αυγενάκης, πέραν των δεδομένων αποτελεσμάτων που έχει καταφέρει, κατάφερε να δώσει ξανά στον Έλληνα αγρότη την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ανοίγοντας τις πόρτες του υπουργείου σε όλους ανεξαρτήτως, χωρίς αποκλεισμούς, κάτι το οποίο στο παρελθόν φάνταζε άπιαστο όνειρο. 

Επιπλέον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η μετακίνησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δεδομένη στιγμή θα ήταν καταστροφική. Βρισκόμαστε: 

1) στα μέσα της καλλιεργητικής σεζόν 2024, 
2) στην έναρξη της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2024, 
3) στην περίοδο τροποποίησης της ΚΑΠ 2023-2027 και άλλα πολλά. 

Η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης χρειάζεται μια μεγάλη περίοδο προσαρμογής, για να κατανοήσει κάποιος τα θέλω των αγροτών και να τους μιλήσει στη γλώσσα τους. Η φημολογούμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον πολύπαθο κόσμο της υπαίθρου και θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές ενισχύσεις του 2024 και γενικά την πορεία της χώρας στη νέα ΚΑΠ (...)». 

Η ανάρτηση Αυγενάκη 

Στο μεταξύ, με χθεσινή ανάρτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα πάντα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ανάρτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή έχει ως εξής: «Δύναμή μου θα είστε πάντα Εσείς, οι συμπολίτες μου, οι φίλοι μου στην Κρήτη, αλλά και παντού στη χώρα.

Μαζί ξεπεράσαμε δυσκολίες, κοιτάξαμε τολμηρά στα μάτια κρίσεις και ευκαιρίες, δουλέψαμε και αναδειχθήκαμε ακόμα πιο δυνατοί, νικητές. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση ήταν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε επιτυχίες. Δυνατοί και αποφασισμένοι συνεχίζουμε το έργο μας, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Με θάρρος και πίστη στις δυνατότητές μας, αλλά και με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξίας προχωράμε δυνατά, κοιτώντας πάντα μόνο μπροστά! 

Πάντα στο πλευρό του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματός μας Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλευρό του οποίου στάθηκα από την πρώτη στιγμή διεκδίκησης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, περήφανα και ξεκάθαρα, κι έτσι ακριβώς θα συνεχίσω και τώρα στους αγώνες που καθημερινά συνεχίζει να δίνει για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της πατρίδας μας. 

Συνεχίζουμε!».

Επιστολή και από τους εξαγωγείς - «Οι πρωτοβουλίες του υπουργού αγκαλιάστηκαν από την τοπική επιχειρηματικότητα» 

Αντίστοιχη επιστολή στον πρωθυπουργό είχε σταλεί και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Όπως ανέφεραν οι εξαγωγείς, «με απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπό σας, επικοινωνούμε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, έναν δυναμικό Σύνδεσμο που εκπροσωπεί και στηρίζει το μεγαλύτερο εξαγωγικό δυναμικό του νησιού μας από το 1994, με σημαντικό κομμάτι του να αποτελεί ο κλάδος τροφίμων και ποτών που συνδέεται άμεσα με τη δυναμική πορεία των εξαγώγιμων κρητικών τροφίμων. 

Στον τομέα αυτό, και προς την κατεύθυνση ανάπτυξης πολιτικών διαχείρισης των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, αναβάθμισης της ποιότητάς των και στήριξης της εκπαίδευσης και της εξωστρέφειας, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης έχει δείξει ιδιαίτερα ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον. 

Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποιες από τις πρωτοβουλίες του κ. υπουργού που αγκαλιάστηκαν από την τοπική επιχειρηματικότητα και κοινωνία και που είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το εξαγωγικό δυναμικό των παραγωγών μας, όπως είναι η ενεργοποίηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων ελαιολάδου, η ίδρυση ανάλογων φορέων για τη γραβιέρα Κρήτης, κρέατος και φέτας, με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε, η στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας για έγκριση από την Ε.Ε. του ελαιολάδου ΠΓΕ ΚΡΗΤΗ, που είναι σε εξέλιξη, η επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, της Σχολής Κρεοπωλών και της Σχολής Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, κ.ά. 

Επιπλέον, θεωρούμε χρήσιμο να σημειώσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας αναγνωρίζει την πρόοδο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας συνολικά, και η οποία πρέπει απρόσκοπτα να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου η συνεργασία μας με τον ΥΠΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη έχει ακόμα πολλά να δώσει στο νησί μας, μέσα από το αμέριστο ενδιαφέρον που επιδεικνύει και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. 

Είναι ανάγκη η πορεία αυτή να έχει συνέχεια και ο Σύνδεσμός μας δηλώνει παρών να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις άοκνες προσπάθειές του και την εποικοδομητική συνεργασία, για την επίλυση των θεμάτων που έχουν τεθεί και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του εξαγωγικού εμπορίου της Κρήτης». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News