Ψαράδες

Γέμισαν με λαγοκέφαλους οι κρητικές θάλασσες: Ψαράς τραυματίστηκε από το επικίνδυνο ψάρι - Τεράστιες οι ζημιές στους αλιείς (vid)

Κρήτη
Γέμισαν με λαγοκέφαλους οι κρητικές θάλασσες: Ψαράς τραυματίστηκε από το επικίνδυνο ψάρι - Τεράστιες οι ζημιές στους αλιείς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι πλησιάζουν τις ακτές για να γεννήσουν ακόμη και σε λίγους πόντους νερό, σκορπώντας ανησυχία και στους λουόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων

Πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά στις θάλασσες του νησιού οι λαγοκέφαλοι, με τα τοξικά ψάρια να αποτελούν μεγάλη απειλή στους αλιείς.  Την περίοδο αυτή, οι λαγοκέφαλοι κολυμπούν στα ρηχά, όχι μόνο λόγω του καύσωνα, αλλά και για να γεννήσουν βγαίνοντας στην άμμο και σε λίγους πόντους νερό, με ό,τι κινδύνους αυτό ελλοχεύει σε λουόμενους και μικρά παιδιά που θα θελήσουν να τα πλησιάζουν.  Πάντως, οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι μεμονωμένες, ενώ πριν λίγες ημέρες ψαράς στάθηκε τυχερός καθώς με γρήγορες κινήσεις απομάκρυνε το χέρι του και έτσι γλίτωσε από σοβαρότερο τραυματισμό.

Ο συγκεκριμένος ψαράς μάς δείχνει την πληγή στο χέρι του από την επίθεση του λαγοκέφαλου, την ώρα που γλίστρησε από τα δίχτυα του, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι στάθηκε τυχερός καθώς θα μπορούσε να τραυματιστεί σοβαρότερα.

Τραύμα από λαγοκέφαλο

Ψαράδες περιγράφουν ανησυχητικές καταστάσεις με τους λαγοκέφαλους, με το πρόβλημα να γιγαντώνεται, χωρίς όμως να λαμβάνονται μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως σημειώνουν.

«Οι λαγοκέφαλοι έχουν επεκταθεί αρκετά, καθώς δεν τους κυνηγάει κανένας και η κλιματική αλλαγή τους ευνοεί. Δε γίνεται καμία προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός τους, πάρα το ότι έχουν δοκιμαστεί, έχουν προταθεί και έχουν γίνει μελέτες και από άλλες χώρες ως προς αυτό το ενδεχόμενο», τονίζει ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τσερπές.

Σχεδόν καθημερινά, αλιείς αντικρίζουν τις μεγάλες ζημιές στα εργαλεία τους από τη σοβαρή αυτή απειλή, με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου Γιάννη Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουν επαφές με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News