1

«Ψήνονται» για το μεροκάματο - Δύσκολη και η σημερινή ημέρα για τους εργαζόμενους στην Κρήτη

Κρήτη
«Ψήνονται» για το μεροκάματο - Δύσκολη και η σημερινή ημέρα για τους εργαζόμενους στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολη για τους εργαζόμενους η χθεσινή πρώτη ημέρα του καύσωνα στην Κρήτη: Στο λιοπύρι ή σε κουζίνες με θερμοκρασίες 56ο C ψήστες, αρτοποιοί και σερβιτόροι

Με την Κρήτη να θυμίζει “καμίνι”, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που υποχρεούνται να δουλεύουν σε μη κλιματιζόμενους χώρους, πέρασαν δύσκολα τη χθεσινή μέρα. Αρτοποιοί, ψήστες και σερβιτόροι σε beach bar δεν είχαν την πολυτέλεια της δροσιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά βρέθηκαν στο καθήκον. Τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία οικοδόμων δίνουν συστάσεις ακόμη και για διακοπή εργασίας εφόσον απαιτηθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένει η Πολιτική Προστασία μέχρι την υποχώρηση του καύσωνα. 

Η κατακόρυφη άνοδος του υδραργύρου ήρθε να κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες εργασίας για δεκάδες κλάδους επαγγελμάτων του ιδιωτικού τομέα. Ψήστης σε κατάστημα εστίασης της περιοχής των Καλυβών τόνιζε χθες στη “Νέα Κρήτη” πως η θερμοκρασία στον χώρο μπροστά από την ψησταριά με τα κάρβουνα και τον γύρο είναι σταθερά στους 56ο Κελσίου. Τριάντα χρόνια όμως στο επάγγελμα, γνωρίζει ότι η εργασία υπό συνθήκες καύσωνα είναι στο πρόγραμμα του καλοκαιριού. 

Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές του νησιού από το πρωί είχε ξεπεράσει τους 35 βαθμούς. Στις 11 το πρωί στη Σούδα είχε ήδη σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, το σέρβις δίπλα στη θάλασσα, αν και δύσκολο, έχει μια νότα δροσιάς. Υπάλληλοι παραθαλάσσιων καφέ-μπαρ και εργαζόμενοι σε ομπρελοκαθίσματα παραλίας μιλούν για γνώριμες συνθήκες και προτείνουν στον κόσμο να δροσίζεται βουτώντας στη θάλασσα και πίνοντας δροσερά κοκτέιλ, ακόμη και χωρίς αλκοόλ! 

Εργαζόμενοι σε εταιρείες τοποθέτησης κλιματιστικών βρίσκονται στο φόρτε τους, καθώς όσοι δεν είχαν μέχρι σήμερα εγκαταστήσει κλιματιστικά στους χώρους δουλειάς και στα σπίτια τους, σπεύδουν να το κάνουν εν μέσω καύσωνα. 

Ο αρτοποιός Στέφανος Μαλαδάκης, που διατηρεί ξυλόφουρνο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, τόνισε πως η μόνη λύση είναι να κατεβάσει ρολά η επιχείρηση και εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες να καταφύγουν σε κάποια παραλία. 
«Το πρωί που ξεκινήσαμε είχε 35 βαθμούς και τώρα που μιλάμε έχει πάει πάνω από 44. Έχω πει σε όλο το προσωπικό να πίνει χυμούς και νερό. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε και δυστυχώς να φύγουμε δεν μπορούμε», είπε στη “Νέα Κρήτη”. 

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να απέχουν από την εργασία τους εφόσον οι συνθήκες θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, να ενημερώνουν αν χρειαστεί τον γιατρό εργασίας ή τον τεχνικό ασφαλείας, ενώ επισημαίνει ότι οι εγκύκλιοι των συναρμόδιων υπουργείων ορίζουν μέτρα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν σε ανοιχτούς χώρους δουλειάς. 

«Οι θερμοκρασίες στις οποίες αναφέρονται οι εγκύκλιοι ορίζοντας τη διακοπή εργασίας είναι υπό σκιά. Φανταστείτε κάποιον που δουλεύει ντελίβερι ή οικοδομή και βρίσκεται στον δρόμο ή στην ταράτσα οικοδομής σε τι θερμοκρασίες δουλεύει. Οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να ορίζουν τακτά διαλείμματα και να φροντίζουν να έχουν δροσερό νερό», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία 

Το Σωματείο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου αλλά και ο Σύνδεσμος Προσωπικού Εστιατορίων και Μαγειρείων με ανακοινώσεις τους ζητούν την έκδοση εγκυκλίου που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να προστατεύουν τους εργαζόμενους. 

Την ίδια ώρα πάντως, σε ετοιμότητα παραμένει η Πολιτική Προστασία στο νησί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Τσαπάκο, «είναι ενεργοποιημένα τα πρωτόκολλα που έχουμε σε αυτήν την περίπτωση γιατί έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 3. Έχουν βγει ανακοινώσεις και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, έχουμε συντονιστεί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς και οι Δήμοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν ευπαθείς ομάδες σε κλιματιζόμενες αίθουσες εφόσον χρειαστεί», σημείωσε. 

Οι πολίτες περιμένουν την αποκλιμάκωση του φαινομένου, που αναμένεται αύριο Παρασκευή. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News