arxaiologiko eurhma lofos papoula kasteli

Πανελλήνιο ενδιαφέρον για το Ομφάλιο Πεδίο του Δία σε λόφο στο Καστέλι - Η θεωρία των αρχαιολόγων για ιερό, οι ανασκαφές και η τεκμηρίωση (vid,pics)

Κρήτη
Πανελλήνιο ενδιαφέρον για το Ομφάλιο Πεδίο του Δία σε λόφο στο Καστέλι - Η θεωρία των αρχαιολόγων για ιερό, οι ανασκαφές και η τεκμηρίωση (vid,pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως η κατασκευή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού συγκρίνεται, όπως ανέφερε πηγή στο neakriti.gr και στη “Νέα Κρήτη”, με ανάλογου τύπου ευρήματα στην Κιλικία της Καππαδοκίας, στην Ιορδανία, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στην Κύπρο.

Το πανελλήνιο ενδιαφέρον έχει «μαγνητίσει» η αρχαιολογική ανακάλυψη στο Λόφο Παπούρα στο Καστέλι όπου έκανε αυτοψία η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος αφενός για να εκτιμηθεί η αξία των ευρημάτων και αφετέρου να αναζητηθεί λύση για την οριστική θέση του ραντάρ του αεροδρομίου το οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί στο λόφο που βρέθηκαν τα αρχαία. 

Η θέση για αρχαιότητες και πιθανώς φρυκτωρία είχε αποτυπωθεί από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη πριν από δεκαετίες όμως τώρα με τις εργασίες ταπείνωσης του λόφου για να τοποθετηθεί το ραντάρ αποκαλύφθηκε κάτι τρομερό. Θα χρειαστούν ακόμη δύο μήνες εργασίες από τους αρχαιολόγους για να είναι σίγουροι για το εύρημα και την τεκμηρίωσή του όμως εκείνο που επικρατεί προς το παρόν είναι ότι δεν πρόκειται για φρυκτωρία αλλά για κάποιο ιερό αφιερωμένο στον Δία και μάλιστα πριν από τη Μινωική περίοδο. Οι πληροφορίες από την προσπάθεια τεκμηρίωσης του ευρήματος που αναφέρεται ως Εμπόδιο 24 στον χάρτη του αεροδρομίου Καστελίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές από τις πρώτες αναφορές, που έκαναν λόγο για πρωτομινωική φρυκτωρία! 

arxaiologiko eurhma lofos papoura kasteli

Όμως η κατασκευή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού συγκρίνεται, όπως ανέφερε πηγή στο neakriti.gr και στη “Νέα Κρήτη”, με ανάλογου τύπου ευρήματα στην Κιλικία της Καππαδοκίας, στην Ιορδανία, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στην Κύπρο.


Όμως στον ελλαδικό χώρο όχι ως τώρα! Η κατασκευή παραπέμπει σε ιερό και εδώ η πρώτη τεκμηρίωση αφήνει άφωνους όσους την έχουν ακούσει!


Ύστερα από την αυτοψία ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι το ραντάρ θα μετακινηθεί και όχι τα αρχαία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, συμφωνήσαμε πως θα υποβάλουμε στο υπουργείο Πολιτισμού την αναθεωρημένη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας - της οποίας τον διοικητή Γιώργο Σαουνάτσο ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνδρομή του - σχετικά με την οριστικοποίηση της θέσης του ραντάρ.

Τα αρχαία ευρήματα θα μείνουν ακέραια στη θέση τους», ενώ για τη μετατόπιση του δρόμου Παναγιάς-Πετριανού Λάκκου λόγω αρχαίων είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και τις αποφάσεις για τον Πετριανό Λάκκο, σε σχέση με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου», και κατέληξε: «Και τα δύο έργα θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης».

 

Φρυκτωρία, Καστέλι

Πάντως η αποκάλυψη που έγινε από την εφημερίδα Νέα Κρήτη και το neakriti.gr με δημοσιεύματα πρωτοσέλιδα στις 6, στις 7 και στις 8 Ιουνίου έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των Κρητικών αλλά και των αναγνωστών από όλη την Ελλάδα. 


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, που αποτελείται από έκκεντρους κύκλους, είναι μέρος ιερού που θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Δία! 


Ήδη ο αρχαιολογικός κόσμος κάνει λόγο για το Ομφάλιο Πεδίο, που κατά τη μυθολογία, όταν η Ρέα μετέφερε από το σπήλαιο της Δίκτης στο σπήλαιο της Ίδης τον νεογέννητο Δία, σε ένα σημείο της Πεδιάδας πέφτει ο ομφαλός του.


Στο σημείο που έπεσε ο ομφαλός του νεογέννητου πατέρα των Θεών χτίζεται ένα ιερό και αποτελεί το λεγόμενο κατά τη μυθολογία Ομφάλιο Πεδίο.
Πιστεύεται, λοιπόν, σήμερα κατά μια εκδοχή ότι ο ομφαλός του Δία έπεσε στον λόφο Παπούρα και εκεί χτίστηκε ένα ιερό, το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των αρχαιολόγων.

arxaiologiko eurhma lofos papoula kasteli

Ο προσανατολισμός κι ο μύθος 


Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο ιερό αυτό, από τις κλίσεις της τοιχοποιίας των έκκεντρων κύκλων, αυτό που φαίνεται είναι θεμέλια, φαίνεται να είχε ύψος, δηλαδή να ήταν μια κατασκευή κτηριακή η οποία ήταν κυλινδρική και ελαφρώς κωνική στην κατάληξή της.


Μάλιστα, από τη δυτική πλευρά φαίνεται ένα άνοιγμα που παραπέμπει σε είσοδο στο κτίσμα, ενώ ο προσανατολισμός του είναι βορινός. Αν κάποιος παρατηρήσει την κατασκευή, γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχαν και διαμερίσματα μεταξύ των έκκεντρων κύκλων, όπως εξηγούν γνώστες του αντικειμένου. Ο προσανατολισμός είναι βόρειος. 
Με βάση το σταυρικό σχήμα που χωρίζει τους κύκλους, γίνεται αντιληπτό ότι δείχνει τον μαγνητικό Βορρά και αυτό στην Αρχαιολογία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτείται μια σχέση Γης και Ουρανού, δηλαδή έρχεται να αποτελέσει τεκμήριο για το Ομφάλιο Πεδίο και τη σχέση με τον Δία!


Για τη χρονολόγηση, αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα, λέγεται ότι μπορεί να είναι μεταξύ 3000-2000 π.Χ., δηλαδή προμινωικό, και αν η κατασκευή αυτή όπως προαναφέρθηκε ταυτίζεται με ανάλογες στην Κύπρο, την Κιλικία, τη Μέση Ανατολή και την Ιορδανία, τότε θα μπορούσε θεωρηθεί ότι η λατρεία του Δία έρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ή τη Μεσοποταμία. 


Ανάλογη κατασκευή που έχει αναχθεί χρονολογικά στο 7000 π.Χ. βρίσκεται στο Gobekli Tepe, στη Νότια Καππαδοκία, και φάνηκε από το υδρευτικό έργο του Ευφράτη. Μάλιστα, φωτογραφία από το εύρημα στο Gobekli Tepe φαίνεται να παρουσιάζει ομοιότητες, αν και σε αυτό υπάρχουν περίεργες λεπίδες από οψιδιανό. 

Gobekli_3

Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Νέα Κρήτη:

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ 08_06_2024
ΕΞΩΦΥΛΛΟ 07_06_2024

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ 06_06_2024
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News