«Βόμβα» από ΤΑΙΠΕΔ: «Κόβονται» από την αξιοποίηση του αεροδρομίου τα μισά από τα 3.600 στρέμματα της μελέτης του Δήμου Ηρακλείου (vid)

Κρήτη
«Βόμβα» από ΤΑΙΠΕΔ: «Κόβονται» από την αξιοποίηση του αεροδρομίου τα μισά από τα 3.600 στρέμματα της μελέτης του Δήμου Ηρακλείου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ δε συζητά για την ανάπλαση ευρύτερα του αεροδρομίου και πέριξ αυτού αλλά στενά για την εδαφική έκταση του αερολιμένα.

«Βόμβα» έριξε το ΤΑΙΠΕΔ και τη μετέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά τη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο κ. Καλοκαιρινός είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα αξιοποιηθούν τα 3.600 στρέμματα της Τεχνικής Μελέτης στην κατεύθυνση Ειδικού Σχεδίου που παρήγγειλε ο Δήμος Ηρακλείου αλλά θα περιοριστεί αποκλειστικά στην έκταση που καταλαμβάνει η εγκατάσταση. Από την άλλη το θετικό ήταν ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναγνώρισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και συνδικαιούχος και συνιδιοκτήτης είναι στην έκταση.

Ο κ. Καλοκαιρινός είπε ότι η διεύρυνση της περιοχής ανάπλασης είναι επιθυμητή αλλά είναι και δίκοπο μαχαίρι οι αντιρρήσεις. Η αξιοποίηση περιορίζεται εκεί γιατί η Τεχνική Μελέτη δεν περιλαμβάνει καθόλου την στρατιωτική χρήση όπως τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός στη δευτερολογία του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός πάντως για την επόμενη μέρα της έκτασης για το αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” ανέφερε ότι πρέπει να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις και συνδικαιούχος του έργου ο Δήμος Ηρακλείου . 

Καλοκαιρινός

Ωστόσο το πρώτο αρνητικό από το μέτωπο του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η μελέτη και η αξιοποίηση θα αφορά μόνο την περιοχή του αεροδρομίου, δηλαδή ό,τι βρίσκεται εντός των συρματοπλεγμάτων του αεροδρομίου έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων από τα 3.600 στρέμματα που είχε συμπεριλάβει ο Δήμος Ηρακλείου στην Τεχνική Μελέτη για την οποία ζητούσε να επέχει θέσει Ειδικού Χωρικού. Εξάλλου αυτό είχε απορριφθεί να εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό ωστόσο δεν είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν θα συμπεριληφθεί στην αξιοποίηση του αεροδρομίου από το ΤΑΙΠΕΔ και μιας ζώνης περιφερειακά αυτού που φτάνει ως τον Φάρο. Από τη μελέτη αξιοποίησης η ζώνη αυτή που είναι υπερδιπλάσια της έκτασης του αεροδρομίου που θα αξιοποιηθεί μετά το κλείσιμό του και την έναρξη λειτουργίας του Καστελίου κόβεται! 


«Έμεινε ανοιχτό να προστεθούν περιοχές όπως λέει η Τεχνική Μελέτη αλλά η εντολή αφορά στην περιοχή του αεροδρομίου αποκλειστικά» τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαΐου.

Η δρομολόγηση της μελέτης όπως είπε ο κ. Καλοκαιρινός μετά την τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει από την αρχή του φθινοπώρου και το παραδοτέο το 2025. Για τη χρηματοδότηση του έργου δεν υπήρξε σαφής απάντηση και όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό δεν υπήρξε κάποια υποθήκη στην ΕτΕΠ για τη χρηματοδότηση του Καστελίου όπως τουλάχιστον είχε διαρρεύσει.  
 

Πάντως ο κ. Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι πλέον ανοίγει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το θέμα με όλους τους φορείς. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός μεταξύ άλλων: «H κυβερνητική Επιτροπή για στρατηγικές συμβάσεις ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ στη μονάδα ωρίμανσης έργων τη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί αλλά ήταν σίγουρο ότι δεν θα αργούσε. Δεν μας βρήκε απροετοίμαστούς σε ό,τι αφορά την προηγούμενη είχε ασχοληθεί και όσον αφορά την τωρινή το θέμα είχε αξιολογηθεί από την αρχή και είχε υπάρξει προετοιμασία για να φτάσουμε στο σημείο να βρισκόμαστε στις εξελίξεις και το ζητούμενο να είναι η συμμετοχή μας. Αμέσως επεδίωξα μια επικοινωνία με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και ανταποκρίθηκε και σήμερα είχαμε μια πρώτη επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη και συμμετείχε ο Δημήτρης Πολίτης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Το εδαφικό αντικείμενο είναι για την περιοχή του αεροδρομίου στενά εννοούμενη δηλαδή η έκταση στην οποία εκτείνεται το αεροδρόμιο. Το ΤΑΙΠΕΔ δε συζητά για την ανάπλαση ευρύτερα του αεροδρομίου και πέριξ αυτού αλλά στενά για την εδαφική έκταση του αερολιμένα. Συνεπώς απέχει το αντικείμενο των 3.600 στρεμμάτων της Τεχνικής Μελέτης. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει εντολή για πολύ λιγότερα στρέμματα» λέγοντας ο κ. Καλοκαιρινός ότι αυτό που εμείς ως τώρα συζητούσαμε είναι έκταση υπερδιπλάσια από αυτή που αναλαμβάνει να «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ. Το δεύτερο κομμάτι της συζήτησης αφορά στην ιδιοκτησία του Δήμου και να ληφθεί υπ’ όψιν στο καθεστώς που οφείλει να διεκδικήσει ο Δήμος.

 «Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι απλός συνομιλητής, είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης. Συνεπώς ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Οφείλεται να αναγνωριστεί ως συνδικαιούχος του έργου γιατί στην ανάθεση προς το ΤΑΙΠΕΔ ορίζεται μόνο το Υπουργείο Υποδομών αλλά δεν είναι ο μόνος» είπε ο κ. Καλοκαιρινός και όπως τόνισε με αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ που είχε τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας. 

«Η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προχωρήσει σε Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και μπορούν να ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. «Αυτό το οποίο έθεσα στη συζήτηση είναι ότι δεν μπορεί αυτή η περιοχή να αποκοπεί από τον υπόλοιπο Δήμο. Το ζήτημα είναι να δομήσουμε μια περιοχή με όρους βιωσιμότητας και θα είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου Ηρακελίου και της Αλικαρνασσού…», τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός ο οποίος έβαλλε και το ζήτημα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και είπε ότι δεν πρέπει να είναι παράλληλες διαδρομές με το ΕΣΧΑΔΑ αλλά να υπάρξει σύγκλιση. 

« Όχι ερήμην…»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου Μιχάλης Καραμαλάκης ανέφερε: «Όπως και προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί είμαστε υπέρ στο να έχει αποφασιστικό ρόλο ο Δήμος Ηρακλείου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί ενώ μιλάμε για 3.600 στρέμματα αρχικά γιατί τώρα μιλάμε για περίπου 1500 στρέμματα. Αξίζει τον κόπο; Ο Δήμος θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο και την ημέρα που αναδείξατε το θέμα επικοινώνησα και εγώ με το ΤΑΙΠΕΔ και κατέστησα σαφές ότι είμαι θιασώτης της ίδιας άποψης ότι δεν θα δεχτούμε να γίνει κάτι ερήμην του Δήμου». 

«Κυρίαρχος ρόλος…»

Η επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο για Σένα Μαρία Καναβάκη είπε ότι στηρίζει τη δημοτική αρχή και συνέστησε διεκδικητική στάση για το θέμα. Συγκεκριμένα είπε: «Στηρίζουμε τον Δήμο. Η κεντρική διοίκηση δεν θα πρέπει να αγνοεί ή να απαξιώνει την τοπική διοίκηση. Θα πρέπει αν υπάρξει γόνιμη εποικοδομητική συνεργασία χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα απαιτήσουμε για τη θέση που μας αρμόζει για το ζήτημα. Υπάρχει από την προηγούμενη δημοτική αρχή η τεχνική μελέτη και πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο τι θα γίνει και ο Δήμος να συν διαμορφώνει τα βήματα από εδώ και πέρα. Οι συζητήσεις είναι σε ένα πρώιμο στάδιο. Είμαστε προς την κατεύθυνση στήριξης ενέργειας και πρωτοβουλίας ώστε ο Δήμος Ηρακλείου να έχει τον κυρίαρχο λόγο όχι μόνο ως συνιδιοκτήτης αλλά και από πολιτικής άποψης». 

«Σε ιδιώτες η περιουσία του λαού…»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Δουλουφάκης είπε: «Ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο και για μια πόλη όχι αποκομμένη. Κανένας δεν κάνει κουβέντα ότι απορρίπτεται συλλήβδην την κάθε έννοια ιδιωτικοποίησης. Καλή ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει. Και επειδή ο Δήμος θα θέλει να είναι συνομιλητής με το ΤΑΙΠΕΔ θα υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική; Το είδαμε από τα τέλη από τα έργα. Το θέμα του αεροδρομίου δεν είναι τωρινό. Ήταν επιλογή της Ν.Δ να το εντάξει στο ΤΑΙΠΕΔ. Προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο επί ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. Συμφωνείται με ιδιωτικοποίηση δηλαδή πως θα παραδώσετε την περιουσία του λαού σε ιδιώτες. Για τον χώρο του αεροδρομίου γίνεται λόγος τώρα…».  

Η τηλεδιάσκεψη με το ΤΑΙΠΕΔ

Νωρίτερα είχε εκδοθεί δελτίο τύπου από τον Δήμο Ηρακλείου στο οποίο αναφερόταν: «Όπως είχε προαναγγείλει, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 27/5, την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Ταμείου Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με μοναδικό θέμα της συζήτησης τις εξελίξεις για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην διπλή αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου, τόσο χωροταξικά όσο και ως ιδιοκτήτη μεγάλου μέρους της έκτασης. Καθιστώντας σαφές ότι ο Δήμος θα είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μελλοντική χρήση - και όχι απλός συνομιλητής σε μια διαδικασία - ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η ένταξη της πρότασης στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και όχι η αποκοπή της από τον ευρύτερο σχεδιασμό.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά τους, άκουσαν προσεκτικά τον Δήμαρχο Ηρακλείου, επεσήμαναν ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ αναφέρθηκαν στον συντονιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ταμείο, έτσι ώστε τα όποια αποτελέσματα να προκύψουν χωρίς πολυετείς καθυστερήσεις.

Επόμενο βήμα μετά από την τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα ανοίγοντας έναν δίαυλο άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας Δήμου Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ, είναι η πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου και η Γενική Γραμματέας Μαρία Σκραφνάκη». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News