6

Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Νέα "φούσκα" και νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος (ηχητικό)

Κρήτη
Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Νέα "φούσκα" και νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στον 98.4, υποστήριξε με στοιχεία, πως έρχεται νέα μεγάλη "φούσκα" με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον 98.4, υποστήριξε με στοιχεία, πως έρχεται νέα μεγάλη "φούσκα" με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Όπως εξήγησε, έρχεται στα τιμολόγια από 1η Ιουνίου,  10 με 15% αύξηση,  με την νέα,τρύπα που έχει ανοίξει στον ειδικό κουμπαρά  για τις αποζημιώσεις των εγγυημένων ταριφών των παραγωγών ΑΠΕ, πέρα από την τρύπα των 400 εκατ ευρώ λόγω ρευματοκλοπών.

Όλα αυτά την ώρα που αρκετά ικανοποιητικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων ρεύματος που καθιερώθηκαν από τις αρχές του 2024, των τιμολογίων δηλαδή που διαμορφώνονται ανάλογα με τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ωστόσο, ο Ιούνιος προβλέπεται να φέρει «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο είδος τιμολογίου καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έχει πάρει την ανιούσα τον Μάιο.

Οι ενδείξεις στην χονδρική αγορά έως τώρα προμηνύουν αυξήσεις από τον επόμενο μήνα της τάξης του 20% με 30% και αυτό γιατί η μέση τιμή του μήνα κυμαίνεται στα 78,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ίσως και να διαμορφωθεί στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσεγγίζοντας τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο.

Η εξήγηση των ανατιμήσεων βρίσκεται κατά το ένα μέρος στη μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το φυσικό αέριο πολλές μέρες του μήνα να παίρνει τα ηνία του ενεργειακού μίγματος, όντας ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, πράγμα που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών και επομένως στη λιανική αγορά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News