Μπάλος

Έντονες διαμαρτυρίες για την πρόσβαση στην παραλία του Μπάλου - «Σημαντικότατο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής»

Κρήτη
Έντονες διαμαρτυρίες για την πρόσβαση στην παραλία του Μπάλου - «Σημαντικότατο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων για την πρόσβαση στην παραλία

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες αποφάσεις που επηρεάζουν την πρόσβαση στην παραλία του Μπάλου στην Κρήτη.

Παρά την αναγνώριση της ανάγκης προστασίας της περιοχής και της αποφυγής υπερβολικής επισκεψιμότητας, η απόφαση για την απομάκρυνση της ξύλινης προβλήτας και την απαγόρευση αποβίβασης των επισκεπτών με μικρές λέμβους θεωρείται υπερβολική και επιζήμια για τον τουρισμό της περιοχής.

Η ενεργοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης (των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) έχει ως αποτέλεσμα τα πλοιάρια που μεταφέρουν επισκέπτες στην παραλία του Μπάλου να αγκυροβολούν 300-400 μέτρα μακριά από την ακτή. Αυτό καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στην παραλία, καθώς μόνο οι επισκέπτες με την απαραίτητη φυσική κατάσταση μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι την παραλία και να επιστρέψουν στα πλοιάρια.

Με την επιστολή που ακολουθεί, ο Σύνδεσμος ζητά την επαναφορά της δυνατότητας πρόσβασης των επισκεπτών διά θαλάσσης, είτε μέσω της ξύλινης προβλήτας είτε με μικρές λέμβους, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τουρισμού στην περιοχή.

Αναλυτικά η επιστολή: «Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι

Επιθυμία του Συνδέσμου μας είναι η συμβολή του στην  υιοθέτηση  πρακτικών προστασίας  περιοχών φυσικού κάλλους,  όπως αυτή της παραλίας  του Μπάλου στην Κρήτη, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν επίσης να απολαύσουν τη φυσική τους ομορφιά.

Η συγκεκριμένη παραλία, είναι παγκοσμίως γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά της προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η πρόσφατη όμως ενεργοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης (Υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ) η οποία πλέον δεν επιτρέπει την αποβίβαση των τουριστών – επισκεπτών  στην παραλία του Μπάλου, σε προβλήτα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια δεξιά της παραλίας (κοντά στο εκκλησάκι), θεωρούμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και αποτελεί σημαντικότατο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα.

Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ΚΥΑ είναι ότι τα πλοιάρια των εταιριών που μεταφέρουν επισκέπτες στην  παραλία του Μπάλου αγκυροβολούν περίπου 300-400 μέτρα μακριά από την παραλία και  φυσικά μόνο οι επιβάτες οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη φυσική κατάσταση και αντοχή μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι την παραλία και να επιστρέψουν στα πλοιάρια!

Η απομάκρυνση της προβλήτας που υπήρχε μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι στην παραλία, και η απαγόρευση της δυνατότητας των  εταιριών που εκτελούν την μίνι κρουαζιέρα προς Γραμβούσα και Μπάλο να μεταφέρουν με μικρές  βάρκες κάποιους από τους τουρίστες στην παραλία ώστε να μην μπαίνουν στη διαδικασία να κολυμπήσουν,  δίνει την  χαριστική βολή σε αυτές τις εταιρείες, στους εργαζόμενους  τους, σε όλα τα τουριστικά γραφεία τα οποία είχαν επενδύσει πολλά σε αυτήν την εκδρομή καθώς και στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής της Κίσσαμου.

Οι διαμαρτυρίες των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα για μια τόσο πολυδιαφημισμένη  παραλία όπως ο Μπάλος είναι καθημερινές καθώς υποχρεούνται να περάσουν από «δοκιμασία» για να φτάσουν στην παραλία και η μείωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή είναι πλέον περισσότερο από ορατή.

Κύριοι Υπουργοί.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη προστασίας της περιοχής και την αποφυγή υπερβολικής  επισκεψιμότητας, θεωρούμε την απόφαση  απομάκρυνσης της ξύλινης προβλήτας και την παράλληλη απαγόρευση αποβίβασης των επισκεπτών με μικρές λέμβους, υπερβολική και εξοντωτική για τον τουρισμό της περιοχής.

 Με την παρούσα επιστολή, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την επαναφορά της δυνατότητας πρόσβασης των επισκεπτών διά θαλάσσης είτε με τον πρώτο είτε με τον δεύτερο τρόπο.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

ΑΥΓΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΜΠΕΡΕΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News