Το ντοκιμαντέρ για τον Κρουσώνα και τη δράση του Καπετάν Σατανά, κατά κόσμον Αντώνη Γρηγοράκη, μιας εμβληματικής φυσιογνωμία της Μάχης της Κρήτης και της Κατοχής, προβλήθηκε χθες (Παρασκευή 24/5) στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδείχθηκαν σκληρές στιγμές που έζησαν κάτοικοι του Κρουσώνα, που είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην καλύτερη διαβίωση και συνεργασία με τους κατακτητές ή τον δρόμο του βουνού και της αντίστασης. Μηνύματα όπως επισημάνθηκε που και σήμερα τίθενται και πάντα έχουν ως κέντρο βάρους τη λαχτάρα και τον αγώνα για λευτεριά και ανεξαρτησία.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μια περιοχή της Κρήτης στη διάρκεια κυρίως της κατοχής αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης και τα βήματα μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας: του Αντώνη Γρηγοράκη, από τον Κορυσώνα, ή αλλιώς του Καπετάν Σατανά, ο οποίος και πριν τον πόλεμο είχε σύνδεση με το δίκτυο πρακτόρων των βρετανικών υπηρεσιών, ενώ δύο φορές βρέθηκε στη Μέση Ανατολή όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, τέθηκε η ηγετική φυσιογνωμία του Καπετάν Σατανά αλλά κυρίως οι δυσκολίες με τις οποίες ήταν επιφορτισμένες οι επιλογές. Κυρίως η επιλογή με ένα όπλο ένας πατριώτης να ανέβει στο βουνό και να συμμετέχει στην αντίσταση, την ώρα που κάποιοι άλλοι συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές είχαν άλλη μεταχείριση.
Ο Καπετάν Σατανάς, που γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1943, υπήρξε μια προσωπικότητα του βενιζελικού χώρου που άφησε το αποτύπωμά της την περίοδο του Μεσοπολέμου και της γερμανο-ιταλικής κατοχής. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και των ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, που μέσα από το ντοκιμαντέρ φάνηκε πόσο πολυτάραχη περίοδο έζησαν, εν μέσω των χρόνων των διχασμών αλλά και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.