shutterstock_749185816

«Φωτιά» στα ακίνητα της Κρήτης: Ισραηλινοί, Τούρκοι και Ιρακινοί αναζητούν κατοικίες - Στον... Θεό οι τιμές για τα παραθαλάσσια εξοχικά

Κρήτη
«Φωτιά» στα ακίνητα της Κρήτης: Ισραηλινοί, Τούρκοι και Ιρακινοί αναζητούν κατοικίες - Στον... Θεό οι τιμές για τα παραθαλάσσια εξοχικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 3.000 έως 5.000 € το τ.μ. για παραθαλάσσιες κατοικίες στο νησί - Ελούντα, Χερσόνησος και Άγιος Νικόλαος ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών - Ενδιαφέρον και για σπίτια στην ενδοχώρα

Στα κάτεργα πέφτει η ελληνική ζήτηση για εξοχικές κατοικίες προς πώληση, ενώ στην αντίπερα όχθη, κατακόρυφα αυξάνεται η διεθνής, ιδίως από πολίτες τρίτων χωρών, όπως Ισραηλινοί, Ιρακινοί αλλά και Τούρκοι, που αναζητούν διακαώς ένα παλατάκι στην Κρήτη, όπου θα απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. 

Από πλευράς Ευρωπαίων επενδυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν Γερμανοί, Ελβετοί, Άγγλοι και Αμερικανοί κυρίως ομογενείς, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Η ανοδική αυτή τάση συμπαρασύρει τις τιμές στις εξοχικές κατοικίες, που μετά από έντονη καθίζηση την περίοδο της κρίσης, φτάνουν τώρα να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, σε επίπεδο Κρήτης και κυρίως της ανατολικής, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σε καινούργιες κατοικίες ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ στην περίπτωση καινούργιας κατοικίας εκεί που σκάει το κύμα, με πολλές ανέσεις. 

Τα χρήματα που επενδύουν οι ξένοι ενδιαφερόμενοι για μια εξοχική κατοικία στην Κρήτη, που ίσως στο μέλλον να γίνει και μόνιμη, κυμαίνονται στις 250.000 με 300.000 ευρώ. Δεν είναι βέβαια λίγοι και εκείνοι οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ακόμα και πάνω από 500.000 ευρώ, αυξάνοντας όμως παράλληλα και τα στάνταρτ, καθώς ζητούν περισσότερες ανέσεις σε μια μονοκατοικία, όπως να είναι καινούργιας κατασκευής, εκσυγχρονισμένη, κοντά στη θάλασσα, επιπλωμένη και πλήρως εξοπλισμένη, να έχει κήπο, πισίνα, μπάρμπεκιου, θέσεις στάθμευσης κ.λπ. 

Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σε καινούργιες κατοικίες ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ στην περίπτωση καινούργιας κατοικίας, εκεί που σκάει το κύμα, με πολλές ανέσεις. 
 

Οι ξένοι επενδυτές αναζητούν εξοχική αλλά πολλές φορές και μόνιμη κατοικία στην Ελούντα, στη Χερσόνησο, στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου, τόσο εντός των πόλεων όσο όμως και στην ενδοχώρα σε παραδοσιακούς οικισμούς και τουριστικές περιοχές. 

Όπως τόνισε η πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, «η ζήτηση από ξένους έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές των ακινήτων στο νησί και στη χώρα μας παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Ωστόσο, το ποσοστό των επενδυτών που προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων καλύπτει το 20% των περιπτώσεων. Η ζήτηση σημειώνεται κυρίως από ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, όπως Ισραηλινοί, Ιρακινοί και Τούρκοι, αλλά και από Γερμανούς, Ελβετούς, Άγγλους αλλά και Αμερικανούς της ομογένειας. Οι περισσότεροι ψάχνουν εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση διαθέτουν και τα ανάλογα χρήματα. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν παλαιότερες κατοικίες». 

Πόσο κοστίζουν τα σπίτια που τα χτυπά το κύμα! 

Οι τιμές για τις μονοκατοικίες έρχονται σε αντιστοίχιση με την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται. 

Ενδεικτικά να πούμε πως για καινούργιες εξοχικές μονοκατοικίες οι τιμές ξεκινάνε από τις 3.000 ευρώ το τ.μ. αν δε βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, ενώ αν μιλάμε για κατοικίες δίπλα στη θάλασσα, οι τιμές ανεβαίνουν κατά πολύ. 

«Στην Ελούντα, για παράδειγμα, οι τιμές για μια εξοχική κατοικία κυμαίνονται στις 4.000-4.500 ευρώ το τ.μ. Στο βόρειο Ηράκλειο, οι τιμές στο τετραγωνικό ξεκινούν από τις 3.500 ευρώ, και μπορεί να αγγίξουν και τις 5.000 ευρώ το τ.μ. για μια μονοκατοικία κοντά στη θάλασσα με διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με γκαζόν, κήπους, μπάρμπεκιου και άλλες υποδομές. Αν τώρα μιλάμε για παλιές κατοικίες, η τιμή τους κυμαίνεται στα 2.000-2.500 ευρώ το τ.μ.», είπε η κ. Μαυράκη. 

«Πιο ακριβές πάντα είναι οι παραθαλάσσιες περιοχές και πιο φθηνές οι κατοικίες στην ενδοχώρα της Κρήτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου- δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, σημειώνοντας παράλληλα πως «κάθε ακίνητο έχει την τιμή του που καθορίζεται επιπλέον και από την ανάγκη που έχει ο ιδιοκτήτης». 

Την ίδια ώρα, πάντως, ανοδική πορεία ακολούθησαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών, ως επί το πλείστον τους πρώτους μήνες του 2024, στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας. 

Αυξημένη ζήτηση λόγω Golden Visa 

Όπως τονίζουν οι φορείς της κτηματαγοράς, η ανοδική αυτή τάση στη ζήτηση αγοράς κατοικίας στη χώρα μας από πολίτες τρίτων χωρών οφείλεται στο ότι προσπαθούν να προλάβουν τις διαδικασίες με την Golden Visa. Ωστόσο, φαίνεται να είναι μια προσωρινή τάση, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί σε μείωση τον Σεπτέμβριο. 

«Λόγω της Golden Visa αναμένεται, όπως έχουμε αύξηση του ενδιαφέροντος τώρα, αυτό να γυρίσει σε μείωση τον Σεπτέμβριο», είπε σχετικά ο κ. Αράπογλου. 

Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή μέχρι τις 30 Αυγούστου - από 30 Σεπτεμβρίου που ήταν η αρχική προθεσμία - έχουν περιθώριο οι πολίτες τρίτων χωρών να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου με τα “παλαιά” όρια και να αποκτήσουν Golden Visa. 

Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, μειώνεται κατά ένα μήνα η μεταβατική περίοδος στη διάρκεια της οποίας οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν είτε να εξοφλήσουν το τίμημα, είτε να καταβάλουν προκαταβολή 10%, είτε να υπογράψουν προσύμφωνο με πληρωμή και να αιτηθούν άδεια διαμονής μέσω Golden Visa. 

Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών, ως επί το πλείστον, τους πρώτους μήνες του 2024, στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας
 

Προκειμένου το νέο σύστημα για την απόκτηση Golden Visa να εφαρμοστεί ομαλά και να μη διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μεταβατική περίοδος με βάση τις εξής πλέον προϋποθέσεις: 
Πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Αυγούστου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025. Με βάση το νέο καθεστώς που ψηφίζεται στη Βουλή, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις: 

Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. 

Μειώθηκε η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες 

Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας spitogatos.gr., η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση. 

Στην Κρήτη, η εγχώρια κίνηση επικεντρώνεται σε ακίνητα πόλεως και κυρίως σε μεταχειρισμένα διαμερίσματα, ώστε να είναι χαμηλότερες οι τιμές αγοράς τους, αλλά και σε λιγότερα τετραγωνικά. Έτσι, αν παλιότερα ένα νιόπαντρο ζευγάρι αναζητούσε ένα μεγάλο σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του σε τουλάχιστον 120 τετραγωνικά, τώρα αρκείται να στριμωχτεί σε κάτι μικρότερο, το πολύ δηλαδή σε 90 τ.μ. 

Αρκετά σημαντική ήταν η συμβολή του προγράμματος “Σπίτι μου” για την αγορά κατοικίας κυρίως από νέους δικαιούχους με φθηνά στεγαστικά δάνεια

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια της Αθήνας, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, αυτοί που αναζητούν κατοικία προς πώληση στα βόρεια προάστια, ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες. 

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα νότια προάστια της Αθήνας. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο. Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών στα νότια προάστια είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες. 

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ξένους αγοραστές. Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών στα νότια προάστια είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες.

Ποιες κατοικίες αγοράζουν οι νέοι μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου” 

Αρκετά σημαντική ήταν η συμβολή του προγράμματος “Σπίτι μου” για την αγορά κατοικίας κυρίως από νέους δικαιούχους με φθηνά στεγαστικά δάνεια. Συνολικά στην Κρήτη μέσω του προγράμματος αγοράστηκαν 280 σπίτια. Οι αγοραστές έψαχναν σπίτια αξίας περίπου 150.000 ευρώ κατά μέσο όρο, παλαιότητας κατά πλειοψηφία έως 40 ετών και συνολικής επιφάνειας κατά μέσο όρο 97,81 τ.μ. 

Σε επίπεδο χώρας, οι νέοι μέσα από το πρόγραμμα αυτό αγόρασαν σπίτια κυρίως “τριάρια” και “τεσσάρια”, 85 ως 100 τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητας 40 ετών κατά μέσο όρο και με μέσο κόστος τα 1.489 ευρώ ανά τ.μ. Τα περισσότερα σπίτια αγοράστηκαν από δικαιούχους του νομού Αττικής και τα υπόλοιπα από δικαιούχους άλλων περιφερειών. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί πάνω από 6.000 δάνεια σε σύνολο 9.154 που ενέκριναν οι τράπεζες. Συνολικά έχουν εκταμιευθεί 565 εκατ. ευρώ και άλλα 440 εκατ. ευρώ, παραμένουν αδιάθετα από τις τράπεζες. Από τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν, το 75%, δηλαδή 424 εκατ. ευρώ, είναι η συμμετοχή της ΔΥΠΑ, που επιδοτεί το επιτόκιο των δανείων προκειμένου η τελική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 1,2% με 1,5% καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.

Τα τελικά στοιχεία του προγράμματος που δημοσιεύονται σε αθηναϊκά μέσα δείχνουν ότι τα περισσότερα σπίτια (3.493) αγοράστηκαν από δικαιούχους του νομού Αττικής και τα υπόλοιπα 5.661 από δικαιούχους άλλων περιφερειών. 

Από τη σύγκριση των τιμών, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, φαίνεται ότι τα ακριβότερα σπίτια ήταν στον νομό Αττικής με τιμή πώλησης 1.752 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με δεύτερη υψηλότερη τιμή τα νησιά του Ιονίου με 1.710 ευρώ ανά τ.μ. 

Τα φθηνότερα σπίτια που αγοράστηκαν ήταν από δικαιούχους της Δυτικής Μακεδονίας με 1.120 ευρώ ανά τ.μ. Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι νέοι για την αγορά σπιτιού με επιδότηση από το κράτος ήταν 17.176 ευρώ. Παρότι το πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, εντούτοις υπάρχουν ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δανείων που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες. Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. 

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν νέοι και ζευγάρια ηλικίας ως 39 ετών. Το επιτόκιο είναι μηδενικό για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν τρίτο παιδί κατά τη διάρκεια του προγράμματος. 
Το ενδιαφέρον των νέων για απόκτηση στέγης με τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, με περισσότερες από 60.000 αιτήσεις. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος αλλά και του στεγαστικού προβλήματος των νέων, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το πρόγραμμα, αλλά με μικρότερο ποσοστό επιδότησης. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News