Σχολείο

Σχολεία: "Βρέχει" πόρτες - ταβάνια, καταρρέουν μπασκέτες -10 περιστατικά από την αρχή της χρονιάς, το ένα στα Χανιά (vid)

Κρήτη
Σχολεία: "Βρέχει" πόρτες - ταβάνια, καταρρέουν μπασκέτες -10 περιστατικά από την αρχή της χρονιάς, το ένα στα Χανιά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικίνδυνα και γερασμένα τα σχολικά κτήρια στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας. Στο φετινό σχολικό έτος 2023-2024 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 περιστατικά με τραυματισμούς παιδιών

Το περιστατικό στην Κηφισιά με την κεντρική σιδερένια πόρτα να πέφτει και να τραυματίζει έναν 9χρονο μαθητή σόκαρε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είχε προηγηθεί, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό, ανάλογο περιστατικό σε σχολείο των Χανίων, με μπασκέτα να καταρρέει κατά τη διάρκεια σαββατοκύριακου στην αυλή του σχολείου την ώρα που ήταν μέσα σε αυτή παιδιά... 

Σύμφωνα με γονείς που μίλησαν στην εφημερίδα "Τα Νέα" είναι σίγουροι ότι δεν είναι το τελευταίο περιστατικό και πως τα σχολικά κτήρια είναι γερασμένα και αποδεικνύονται επικίνδυνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Ιωάννης Ψυχάρης, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα τόνισε ότι «συνήθως τα ατυχήματα στα σχολεία αφορούν τα μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων, δηλαδή όχι τον σκελετό τους, αλλά στοιχεία όπως σοβάδες και κουφώματα. Η κατάρρευσή τους οφείλεται συνήθως στην παλαιότητά τους, όμως το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε συντήρηση».

 

Ακόμα 10 περιστατικά επικινδυνότητας σε σχολεία

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-2024 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα αντίστοιχα περιστατικά σε σχολικές μονάδες ενώ τέσσερα από αυτά έγιναν σε διάστημα ενός μήνα. Τα "Νέα" παρουσιάζουν τα δέκα από αυτά, ανάμεσά τους και αυτό στα Χανιά στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, όπου κατέρρευσε η μπασκέτα όταν πιάστηκαν μαζί τρία παιδιά από τη στεφάνη της. Το περιστατικό αυτό έγινε στις 12 Μαΐου και λίγες μέρες μετά ακολούθησε το αυτό της Κηφισιάς, όπου τραυματίστηκε ο 9χρονος μαθητής.

Στις 3 Αυγούστου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, ολόκληρη η ψευδοροφή της ΣΤ' Δημοτικού η οποία είχε τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2022, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Πετράλωνα έπεσαν σοβάδες υποστέγου στον προαύλιο χώρο την ώρα του διαλείμματος, τραυματίζοντας τρία παιδιά.

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 η πόρτα του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης η σιδερένια κεντρική πόρτα κατέρρευσε λόγω παλαιότητας.

Στις 10 Νοεμβρίου 2023 στο Ενιαίο Ειδικό και Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων την ώρα του διαλείμματος.

Στις 14 Νοεμβρίου 2023 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω μεγάλο τμήμα του σοβά στο ταβάνι αίθουσας κατέρρευσε σε στιγμή που δεν υπήρχαν μαθητές ή εκπαιδευτικοί στην τάξη, γλιτώνοντας τα χειρότερα.

Στις 15 Νοεμβρίου 2023 στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους κατέρρευσε μέρος της οροφής όταν οι μαθητές ήταν σε εργαστήρι πληροφορικής.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης στην Ελασσόνα παράθυρο κατέρρευσε όταν εκπαιδευτικός πήγε να το κλείσει.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στο 10 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (στο συγκρότημα της Μαρασλείου Σχολής) σοβάδες έπεσαν στο προαύλιο μετά από βροχόπτωση.

Στις 18 Απριλίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω το παράθυρο στις τουαλέτες ξεκόλλησε και έπεσε την ώρα του διαλείμματος.

Στις 12 Μαΐου 2024 στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων κατέρρευσε η μπασκέτα το βράδυ της Κυριακής όταν τρεις νεαροί φέρεται ότι κρεμάστηκαν ταυτόχρονα από τη στεφάνη.

Μετά από αυτό το περιστατικό ακολούθησε της Κηφισιάς, όπου τραυματίστηκε ο 9χρονος μαθητής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News