ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΙΗΣ ΠΑΡΒΟΪΟΣ

Σε επιφυλακή και στην Κρήτη για τον παρβοϊό - Τι συμβουλεύει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για εγκύους και παιδιά μιλώντας στο neakriti.gr

Κρήτη
Σε επιφυλακή και στην Κρήτη για τον παρβοϊό - Τι συμβουλεύει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για εγκύους και παιδιά μιλώντας στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ιατρική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά, λόγω της έξαρσης που εμφανίζει αυτήν την περίοδο ο παρβοϊός (Parvovirus Β19). Ο παρβοϊός είναι γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή “πέμπτη νόσος” και προσβάλλει συνήθως τα μικρά παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες. 

Εμβόλιο για την καταπολέμησή του έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς θεωρείται σχετικά από τους ακίνδυνους ιούς. Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε ανοσοκατεσταλμένους και σε έγκυες γυναίκες, καθώς η νόσηση πιθανότατα να προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο, αλλά και σε παιδιά που η υγεία τους είναι βεβαρημένη.

Οι εγκυμονούσες μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς διατρέχουν κίνδυνο αποβολής ειδικά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης. Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν, επίσης, άτομα με αιματολογικά νοσήματα (λευχαιμία, αιμολυτική αναιμία κ.ά.), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένα). 

Όμως το τελευταίο διάστημα έντονη κινητοποίηση στις υγειονομικές υπηρεσίες έχει προκαλέσει ο θάνατος του μόλις 3,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη από οξεία μυοκαρδίτιδα, που προκλήθηκε από τον παρβοϊό, όπως και η εμφάνιση επιπλέον περιστατικών.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα, ηλικίας 3,5 ετών, εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και πέθανε. Επίσης, τρία παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Νοσοκομείο Αθήνας με μυοκαρδίτιδα, αφού είχαν νοσήσει με παρβοϊό (Parvovirus Β 19). 

Μετά τον θάνατο του μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης συρροής περιστατικών παρβοϊού, ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού-νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη, εφιστώντας έτσι την προσοχή. 

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό-νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών, το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19», αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. 

«Ο παρβοϊός προκαλεί ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων», σημειώνει, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με εξειδίκευση στην Κλινική Ιολογία. 

«Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ή εγκύους. Θεωρείται ως η πιο ελαφριά από τις ασθένειες που περνάνε τα μικρά παιδιά και πολύ σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Ένα 20% των ασθενών περνάει την ασθένεια στο πόδι με πολύ ελαφριά συμπτώματα. Ίσως κάποιος ασθενείς να παρουσιάσει πυρετό ή συνάχι.

Συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν και μία βδομάδα. Μετά θα εμφανιστεί ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, κάτι σαν κοκκινίλα στα μάγουλα, οπότε και σε αυτή τη φάση ο ιός δε μεταδίδεται, έχει κάνει τον κύκλο του. Πριν όμως από αυτό το στάδιο είναι μεταδοτικός.

Αν κάποιο παιδί έχει μια βεβαρημένη υγεία και εμφανίσει τον ιό, χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Επίσης στους ενήλικες εφιστούμε την προσοχή στους ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς κυρίως και στις έγκυες γυναίκες, καθώς η νόσηση πιθανότατα να προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. 

Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο ιός υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ενδεχομένως να τον έχουμε περάσει όλοι λίγο έως πολύ.

Στην Ελλάδα, περίπου το 60% του πληθυσμού έχει νοσήσει κυρίως με ελαφριά συμπτωματολογία. Ο παρβοϊός αυτήν την περίοδο όμως παρουσιάζει αυξημένη κυκλοφορία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Νορβηγία, αναφέρουν πως από τα τέλη του 2023 σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις σε δότες αίματος σε ενήλικες. Ειδικότερα στη Γαλλία καταγράφεται αύξηση στις αποβολές, τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά, λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από παρβοϊό. 

«Ο παρβοϊός προκαλεί ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ή εγκύους. Θεωρείται ως η πιο ελαφριά από τις ασθένειες που περνάνε τα μικρά παιδιά και πολύ σπάνια προκαλεί επιπλοκές», τονίζει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης

Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως “πέμπτη νόσος”, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν, και την 7η με 11η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα. 

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία.

Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων. 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Επίσης, τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων-γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυοι και μικρά παιδιά. Γενικότερα πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, δε χρειάζεται πανικός και ανησυχία, καθώς πρόκειται για έναν γνωστό ιό που σπανίως προκαλεί σοβαρές επιπλοκές εάν ο ασθενής δεν έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News