Μάχη της Κρήτης: 83 χρόνια μετά το νησί τιμά τη δική του αντίσταση (vid)

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Μάχη της Κρήτης: 83 χρόνια μετά το νησί τιμά τη δική του αντίσταση (vid)
Κουφώνονται στην Κρήτη οι επετειακές εκδηλώσεις, 83 χρόνια από τη  Μάχη της Κρήτης, που σήμανε με το τέλος της,  την κατάληψη της μεγαλονήσου από τους Γερμανούς και την έναρξη της μαύρης περιόδου  της Κατοχής

Το μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, στο κέντρο του Ηρακλείου, που υψώνονται περήφανα οι σημαίες της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της  Αυστραλίας και της  Νέας Ζηλανδίας, ξεκαθαρίζει, η μάχη της Κρήτης δεν ήταν απλά μια μάχη για την  Κρήτη. Ήταν η Μάχη με σκοπό την ελευθερία του κόσμου και της Ελλάδος, κι έτσι έμεινε στην ιστορία.

Το πρωί της 20ης Μαΐου, σαν σήμερα 83 χρόνια πριν με την έναρξη της απόβασης από αέρος των Γερμανών, μιας  επιχείρησης με το όνομα Ερμής, η Κρήτη έμπαινε στο επίκεντρο.

Μέχρι και σήμερα θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός που ήταν η κατάληψη, επετεύχθη εξ ολοκλήρου από αέρος.

Ένα ακόμη στοιχείο αυτής της μάχης, ήταν ότι αν και οι κρητικοί με τους συμμάχους έχασαν… εντούτοις οι πληγές στον εχθρό και οι απώλειες του ήταν καθοριστικές. Πληγές που όχι μόνο δεν περίμενε, αλλά και πληγές που θέριεψαν τα ένστικτα για ελευθερία και αντίσταση.

Αλεξιπτωτιστές έπεσαν σε όλη την Κρήτη. Στο Ηράκλειο τέτοια σημεία ήταν ο Καρτερός, το αεροδρόμιο, η περιοχή του Μπεντεβή, ακόμη και η Θέρισσος, ο αμπελώνας τότε του Ηρακλείου. 

Το Ηράκλειο μετά την 31η Μαΐου ήταν μια άλλη πόλη. Κατεστραμμένη αν και τυχερή γιατί δεν έχασε σημαντικά της μνημεία  από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες. Παλιοί Ηρακλειώτες θυμούνται αφηγήσεις από μια  εποχή που φτωχοί άνθρωποι κλείνονταν στα σπίτια τους γιατί πίστευαν ότι τα ταβάνια θα τους έσωζαν από τους βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα όπως καταθέτει ο ιστορικός ερευνητής Κωνσταντίνος  Μαμαλάκης προύχοντες ηρακλειώτες είχαν μετακινηθεί προς αγροτικές περιοχές. Την υπεράσπιση της πόλης ανέλαβαν Έλληνες ένστολοι  και σύμμαχοι και μαζί τους μερικοί θερμόαιμοι και κουζουλοί κρητικοί που  άκουσαν το ένστικτό τους και χύθηκαν στη μάχη ακόμη και χωρίς όπλα.

Ήταν η Μάχη των 11 ημερών που κατάφερε να αιφνιδιάσει τον εχθρό ο οποίος  περίμενε να κάνει περίπατο χωρίς αντίσταση και χωρίς απώλειες.

83 χρόνια μετά, στο μνημείο της Μάχης Της Κρήτης η αιματοβαμμένη ιστορία αυτού του τόπου θυμίζει. Θυμίζει τη θυσία, την αντίσταση, θυμίζει την μάχη για την λευτεριά, θυμίζει  πως η χώρα σε μια κρίσιμη καμπή, παρά την παντοκρατορία των Γερμανών έμεινε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, κρατώντας μέχρι και σήμερα σαν φυλακτό της, το θάρρος και το σθένος που κουβαλά το DNA των κρητικών που πιότερο από τη ζωή, λαχτάρησαν τη λευτεριά.

Δείτε το βίντεο:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News