7

«Ολοκληρώνονται οι πληρωμές του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», απαντά το Υπουργείο σε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Κρήτη
«Ολοκληρώνονται οι πληρωμές του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», απαντά το Υπουργείο σε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν ολοκληρωθεί πληρωμές προς τους προμηθευτές ύψους 211.687.272,55€, οι οποίες αφορούν εξαργυρώσεις 593.087 επιταγών

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρης, Κατερίνα Καζάνη και Γιώργος Μουλκιώτης, ζητούσαν την άμεση πληρωμή των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα Προγράμματα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» και «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

Στην ερώτηση που είχαν καταθέσει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνιζαν ότι το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας εντοπίζεται σε μικρότερες επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες δεν διαθέτουν ταμειακά αποθέματα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τέτοιων προγραμμάτων. Ότι δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας εξ αιτίας της μη εμπρόθεσμης πληρωμής της Δημόσιας Δαπάνης των παραπάνω προγραμμάτων, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προμηθεύοντας με vouchers τους καταναλωτές με τον ανάλογο εξοπλισμό. Παράλληλα, έθεσαν και το ερώτημα για το πότε σκοπεύει το Υπουργείο να προκηρύξει το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για την απόσυρση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, που θα αντικατασταθούν με ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αντλίες θερμότητας, στα πρότυπα του «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απάντησή του ενημερώνει τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ότι για το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πληρωμές προς τους προμηθευτές ύψους 211.687.272,55€, οι οποίες αφορούν εξαργυρώσεις 593.087 επιταγών. Η τελευταία καταβολή προς τους προμηθευτές, ύψους 16.836.050,81 €, έγινε την 01/05/2024. Με την επόμενη και τελευταία δόση χρηματοδότησης, ύψους 11.765.000€, ολοκληρώνονται οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του Προγράμματος. Για την εκταμίευση του ποσού αυτού έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα για αύξηση της πίστωσης του έργου προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης χρηματοδότησης προς τον Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής, «Ανακύκλωση Συσκευών Μονοπρόσωπη Α.Ε.», και στη συνέχεια η εξόφληση των υπολειπόμενων πληρωμών προς τους προμηθευτές.

Για το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», το Υπουργείο αναφέρει ότι «πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με εγκεκριμένο προϋπολογισμό άμεσης ενίσχυσης για την αντικατάσταση και ανακύκλωση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων 52.000.000 €. Η χρηματοδότησή του αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου 2014-2020 και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, όπου και βρίσκονται σε εξέλιξη και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ένταξη της Πράξης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με σκοπό ο Φορέας Πιστοποίησης του Προγράμματος (Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.) να προβεί στις απαραίτητες ενέργειές του για την καταβολή της πληρωμής στους δικαιούχους».

Τέλος, οι Βουλευτές ενημερώνονται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για αλλαγή θερμοσίφωνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News