Εμφανίστηκε ξανά... η ποινική ρήτρα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου: Αν παραιτηθεί ο υπάλληλος πληρώνει στην εταιρεία δύο μισθούς!

Κρήτη
Εμφανίστηκε ξανά... η ποινική ρήτρα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου: Αν παραιτηθεί ο υπάλληλος πληρώνει στην εταιρεία δύο μισθούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα υπογράψουν σύμβαση από τις 2 Μαΐου, τελευταία στιγμή τους ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν στις 8 Μαΐου, για να γλιτώσει την καταβολή των μισθών και του δώρου Πάσχα"!

Επανεμφανίστηκε και φέτος…. η ποινική ρήτρα στις συμβάσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστών ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρεται ότι υπήρξε σε μονάδα του Ηρακλείου προσπάθεια προσπάθεια επιβολής «ποινικής ρήτρας» σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε περίπτωση που παραιτηθούν.

Η ποινική ρήτρα στη σύμβαση ανέφερε ότι θα έπρεπε να καταβάλλουν στην εταιρεία ποινική ρήτρα ίση με το ύψος του μισθού τους από 8/5 ως 30/6 αν παραιτηθούν σε αυτό το διάστημα. Δηλαδή σχεδόν 2 μισθούς!

Απόσπασμα από τη σύμβαση

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΡΗΤΡΑ

 


Σύμφωνα με τη ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων «ένας όρος που πατάει σε διάταξη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και που φυσικά με τον αέρα που δίνει η κυβέρνηση στα πανιά των ξενοδόχων, ήταν θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί από τους εργοδότες».

Η καταγγελία αναφέρει ότι η πρόσληψη των υπαλλήλων στην εν λόγω μονάδα έγινε μετά το Πάσχα ώστε να μην καταβληθεί δώρο . Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα υπογράψουν σύμβαση από τις 2 Μαΐου, τελευταία στιγμή τους ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν στις 8 Μαΐου, για να γλιτώσει την καταβολή των μισθών και του δώρου Πάσχα!

Καλούμε την επιχείρηση:


 • Να πάρει πίσω τώρα τον απαράδεκτο, εκβιαστικό όρο της ποινικής ρήτρας


• Να δεσμευτεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με βάση την τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» για «συμβάσεις μη γνήσιας ετοιμότητας προς εργασία» 


Τους το λέμε ξεκάθαρα, καμία ποινική ρήτρα παραίτησης για ξενοδοχοϋπάλληλο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, κανένα εργαζόμενος δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω ούτε ένα ευρώ, κανείς δε θα μείνει απλήρωτος!

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν, αλλά να απαντήσουν αποφασιστικά και μαχητικά τόσο απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, όσο και με την οργάνωσή τους σε κάθε πόστο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. 


Οι καταγγελίες αυτές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού και η φετινή σεζόν ξεκίνησε, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να βιώνουν δύσκολες ως απάνθρωπες συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα είναι άλλη μια χρονιά με υψηλές πληρότητες. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπεια τους.

Ήδη συναντάμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση. Ξέρουν ότι ο λόγος που δε βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Γι' αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η ποινική ρήτρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News