ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μαρία Καρυστιανού: Καθήλωσε η μάνα της τραγωδίας των Τεμπών 2.500 άτομα στο Ηράκλειο (vid)

Κρήτη
Μαρία Καρυστιανού: Καθήλωσε η μάνα της τραγωδίας των Τεμπών 2.500 άτομα στο Ηράκλειο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενα στο κέντρο της πόλης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, ο Παύλος Ασλανίδης και η νομική σύμβουλος Ελεονώρα Γεωργίου.

«Η Δικαιοσύνη είναι στα δικά σας και τα δικά μας χέρια. Από εκείνη τη μαύρη μέρα, η κοινωνία χαίρομαι να διαπιστώνω ότι άρχισε να αγαπάει τα ζωντανά παιδιά της διαφορετικά πια. Έτσι όπως θα έκανα κι εγώ αν είχα έστω ένα λεπτό ζωής με την κόρη μου. Αλλιώς θα είχε φροντίσει και εκείνη αν ήξερε. Ποτέ ξανά»... 


Λόγια καρδιάς, λόγια ψυχής, λόγια καθηλωτικά από μια χαροκαμένη μάνα, την πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 Μαρία Καρυστιανού, που έκλεισε καταχειροκροτούμενη τη συγκινητική ομιλία της στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο, σε μια εκδήλωση για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών που καθήλωσε, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και ανατριχίλας. Μια εκδήλωση που συνάμα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια -όπως ειπώθηκε - στη συγκάλυψη και συνέχισης του αγώνα, σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, δικαστικό, πολιτικό, με στόχο την απόδοση ευθυνών για την πρωτοφανή τραγωδία και την ηθική δικαίωση των νεκρών και των οικογενειών τους... 

Εξίσου συγκινητικός και καθηλωτικός ήταν ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα λόγια του να ανατριχιάζουν τον κόσμο που γέμισε το πάρκο: «Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος... Όλο τον φόβο που μπορεί άνθρωπος να φανταστεί τον έζησαν τα παιδιά μας τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή, που μας ωθεί και μετατρέπεται σε δύναμη». 


Την εκδήλωση στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 2.500 άτομα διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο το Συμπόσιο Πολιτισμού με θέμα “Τέμπη, Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενα στο κέντρο της πόλης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, ο Παύλος Ασλανίδης και η νομική σύμβουλος Ελεονώρα Γεωργίου.


Η εκδήλωση στο πάρκο Γεωργιάδη ξεκίνησε με μουσικό δρώμενο από τους Ρος Ντέιλι, Κέλλυ Θωμά και Μάνο Παπαδάκη, ενώ οι ποιητές Ζαχαρίας Κατσακός και Δημήτρης Περοδασκαλάκης απήγγειλαν ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Γιάννη Ρίτσου. Ακολούθησαν οι ανατριχιαστικές ομιλίες των χαροκαμένων γονιών. 

«Αυτό που εμείς απαιτούμε είναι πλήρη συνταύτιση των πολιτών, ίσα δικαιώματα, όμοια ευκολία στη ζωή και ισότιμη πρόσβαση με τους άριστους της Βουλής σε γενετήσια δικαιώματα των ανθρώπων, όπως η ασφάλεια, η ισονομία, η εξασφάλιση της τροφής, της υγείας, της παιδείας. Αξιοπρέπεια για όλους απέναντι στη ζωή και στον θάνατο. Πόσο κρίμα να αναγκαζόμαστε να ζητάμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελευθερία λόγου, ελευθερία. Ανάπτυξη. Πραγματική, ατομική ή συλλογική, δική μας και όχι εισαγωγής. 
Εκείνο το βράδυ για εμάς ο χρόνος σταμάτησε. Οι μανάδες και πατεράδες παγώσαμε... Νεκρώθηκε μαζί με τα παιδιά μας το πιο τρυφερό κομμάτι της ψυχής μας...

Μόλις αρχίσαμε να συνερχόμαστε, αντιληφθήκαμε πως οι καρδιές μας δε χτυπάνε πια το ίδιο», τόνισε η κ. Μαρία Καρυστιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, για να προσθέσει συγκινημένη: «Ευχαριστούμε που πλέον όλη η κοινωνία τα παιδιά μας τα γνωρίζει, τα αγάπησε, δεν τα παραμέρισε, δεν τα ξέχασε!». 


«Αντί να τους απασχολεί αν θα πάνε φυλακή, νοιάζονται για τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλήθεια, όταν αποδείξουμε την ενοχή τους, πώς θα δικαιολογήσουν την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις εκλογές και την παρουσία τους στη Βουλή; Αν είχαν ποτέ ανθρωπιά ή στην πορεία την έχασαν, δε με απασχολεί! Και από τη στιγμή που έχω χάσει το παιδί μου εξαιτίας τους, είναι κάτι που δε με αφορά να δω με συμπόνοια, κάθε άλλο. Δε γνωρίζω αν όσοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής μας είναι από αυτόν τον κόσμο ή πρεσβεύουν κάτι ξένο από αγάπη. Ξένο είναι σίγουρα απέναντι στα πρόσωπα των παιδιών μας. Αυτό το γνωρίζω.

Δεν ξέρω αν ξεκίνησε έτσι αυτό το κακό ή αν στην πορεία εξελίχθηκε σε τέτοιο τέρας», είπε ακόμα στη διάρκεια της ομιλίας της η Μαρία Καρυστιανού για να προσθέσει, συγκλονίζοντας πραγματικά: «Αν είχα λίγο χρόνο μαζί της, θα τα έκανα όλα διαφορετικά! Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή. Τώρα ξέρω!»... 

«Δεν απέμεινε στάλα φόβος, μόνο οργή» 

«Ο τρόπος να δικάσεις και να συγκρίνεις και να μετρήσεις τον πόνο που εσύ ο ίδιος προκάλεσες... εμείς απαντάμε: σιωπή να κάνετε εσείς που είστε με τους δολοφόνους, εμείς οι υπόλοιποι θα ουρλιάζουμε... Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή, που μας ωθεί και μετατρέπεται σε δύναμη ανεξάρτητη. Ο φόβος έρχεται όταν πλησιάζει κάτι κακό ή άγνωστο.

Για μας αυτό το συναίσθημα εξαντλήθηκε. Όλο τον φόβο που μπορεί άνθρωπος να φανταστεί τον έζησαν τα παιδιά μας τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023,», τόνισε, συγκλονίζοντας τον κόσμο που γέμισε το πάρκο Γεωργιάδη, ο χαροκαμένος πατέρας Παύλος Ασλανίδης, που προανήγγειλε νέο γύρο δικαστικών εξελίξεων, με νέες αγωγές... 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News