Στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών, μετά από 25 χρόνια, οδεύει ο ΕΛΓΑ, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Ήδη μάλιστα ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει νέες ασφαλιστικές καλύψεις για τους παραγωγούς, ενώ για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων.
Επίσης, ένας από τους στόχους της νέας μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ είναι η επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων.
Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης στον ΕΛΓΑ είναι οι εξής:
Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα.
Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών.
Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα καλύψεων.
Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων.
Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία).
Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς.
Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργησή του στην περίπτωση «κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%.
Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς και μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας.
Παράλληλα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται να εξασφαλίσει τη διάφανη, δίκαιη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την εκτιμητική διαδικασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ, σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και διαλειτουργώντας με άλλους φορείς του Δημοσίου (ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.ά.).
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το υπουργείο, ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, προχωρεί στην έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη εποχή.

«Για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσουμε την πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργούμε την εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται. Συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας. Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κ.λπ., ενώ εισάγουμε νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκατ. ετησίως από το ΠΑΑ. Καλύπτουμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης», είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός.
Να σημειωθεί πως ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες: Της βασικής ενίσχυσης για όλους και της αγοράς προαιρετικών κινδύνων, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από την Ε.Ε. μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Παράλληλα, ο ΥΠΑΑΤ εξήγησε ότι ο σημερινός κανονισμός δεν καλύπτει φαινόμενα όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, αλλά και τα δύο αυτά είναι προς συζήτηση με τον νέο κανονισμό, ως προαιρετικοί κίνδυνοι.
«Η τροποποίηση αυτή ήταν αναγκαία, διότι αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται όλα τα ζημιογόνα αίτια που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Ζωντανό παράδειγμα είναι η ελιά, που καλύπτει το 40% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και όμως δεν καλύπτεται επαρκώς από τον υφιστάμενο κανονισμό. Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός έχει πληρώσει πάνω από 1 δισ. και έχει βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη το κεντρικό κράτος. Χρειάζεται άμεση τροποποίηση ο κανονισμός, ώστε να μπουν νέα ζημιογόνα αίτια που να διασφαλίζουν τον παραγωγό.

Συγχαρητήρια στην υπηρεσία του υπουργείου αλλά και του Οργανισμού, που παίρνουν τη γενναία απόφαση να αλλάξουν τον κανονισμό, ο οποίος τελευταία φορά είχε τροποποιηθεί το 2011 επί υπουργίας κ. Μπατζελή», είπε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, με στόχο να υπάρχει αποθεματικό κρίσης.
Στο ΥΠΠΑΤ η εποπτεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός κ. Αυγενάκης είπε ότι όντως ορισμένες δράσεις του Οργανισμού έχουν τεθεί υπό μερική εποπτεία από την Ε.Ε., ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η εποπτεία έχει ανατεθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα, που προέρχονται από το 2016, είχαν εντοπισθεί από το ΥΠΑΑΤ, αλλά η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να τα επιλύσει. Ήδη, όπως είπε, η νέα διοίκηση προχωρεί στην εξυγίανση του Οργανισμού και στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Σημείωσε, δε, ότι αυτή η μερική εποπτεία τελικά καλό θα κάνει στον Οργανισμό, υπό την έννοια ότι λύνει τα χέρια στην πολιτική ηγεσία για να προχωρήσει στην εξυγίανση που επιδιώκει, ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία και με βάση τους κανόνες της Ε.Ε.
Αναφέρθηκε επίσης σε ελέγχους που γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην περίπτωση 1.000 κτηνοτρόφων, οι οποίοι έλαβαν ενισχύσει εμφανίζοντας ζώα που ελέγχεται αν είχαν ή όχι.
«Δε θα αφήσουμε τίποτα σε χλωρό κλαρί», είπε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι καμία από τις προγραμματισμένες πληρωμές δε θα καθυστερήσει και όλες θα γίνουν κανονικά. Υπενθύμισε δε ότι οι αγρότες άμεσα ή έμμεσα από ΚΑΠ και το ΠΑΑ έχουν να λαμβάνουν έως το τέλος του έτους περί τα 2,2 δισ. ακόμη.