Φυτό

Brassica cretica: Αυτό είναι το φυτό από την Κρήτη από το οποίο κατάγονται λαχανικά του σύγχρονου ανθρώπου

Κρήτη
Brassica cretica: Αυτό είναι το φυτό από την Κρήτη από το οποίο κατάγονται λαχανικά του σύγχρονου ανθρώπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα που παρήγαγε η ομάδα του ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, βρήκε ότι ο χαμένος πρόγονος των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου είναι ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης

Μία ανακάλυψη τόσο βιολογικής σημασίας, όσο και αρχαιολογικής και ιστορικής, έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Σαρρή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργασίας που δημοσιεύτηκε ήδη στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Genetics, το φυτό το οποίο αποτελεί τον πρόδρομο – πρόγονο λαχανικών όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά. δεν είναι άλλο από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης, το Brassica cretica.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε με ανάρτησή του στα social media o ίδιος ο καθηγητής Πάνος Σαρρής, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη δημοσίευση της νέας μας εργασίας στο Nature Genetics.

Μια συνεργασία με τον Dr. Chen Rui και τους συνεργάτες του (Tianjin Academy of Sciences, Κίνα).

Οι συνεργάτες μας από την Κίνα, χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα που παρήγαγε η ομάδα μας, βρήκε τον χαμένο πρόγονο των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου. Αποδείξαμε την καταγωγή των λαχανικών του είδους Brassica oleracea (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.) από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης, το Brassica cretica…

Σε παράλληλη εργασία Αμερικανών συναδέλφων, γίνεται αναφορά στην πιθανή εξημέρωση των ειδών αυτών στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο (ίσως στην Κρήτη!).

Για τις εργασίες αυτές υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το National Geographic Society που χρηματοδοτεί την περαιτέρω μελέτη του Brassica cretica (περιμένουμε του Αμερικανούς συναδέλφους και το National Geographic, αυτό το καλοκαίρι, για μελέτη των πεδίων που φύεται το Brassica cretica).

Τα αποτελέσματα της εργασίας μας αυτής, πέρα της μεγάλης βιολογικής σημασίας, έχουν ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον που σχετίζονται με την καταγωγή των λαχανικών!».

Το φυτό brassica-cretica
Πηγή φωτ. mthymettosgreece.com

Δείτε την ανάρτηση με τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη: 

Δείτε τη δημοσίευση της εργασίας του ΙΜΒΒ στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News