κνωσσος

Κνωσός: Αλλάζουν τα πεζοδρόμια, αλλάζουν οι όψεις και στο βάθος... καταργείται και ο δρόμος - Πλήρης επιβεβαίωση neakriti.gr

Κρήτη
Κνωσός: Αλλάζουν τα πεζοδρόμια, αλλάζουν οι όψεις και στο βάθος... καταργείται και ο δρόμος - Πλήρης επιβεβαίωση neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βήμα-βήμα οι αλλαγές στην Κνωσό, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” τον Μάρτιο για τις όψεις των καταστημάτων, τα πεζοδρόμια και την παράκαμψη από το Βενιζέλειο

Ακόμη και στο μελλοντικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά από την Κνωσό, που τώρα αποτελεί βασική αρτηρία, και τη χρήση της παράκαμψης από το Βενιζέλειο αναφέρθηκε στη λογοδοσία του, την Δευτέρα 29 Απριλίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για Σένα” Μαρίας Καναβάκη σχετικά με την εξέλιξη της πορείας των διαδικασιών για την ένταξη του μνημείου στην UNESCO. 

Ο κ. Καλοκαιρινός ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα και τα άμεσα και μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, στα πεζοδρόμια, τις όψεις των καταστημάτων και την κυκλοφορία στον δρόμο, ορίζοντας τρία σημαντικά χρονικά ορόσημα για τις παρεμβάσεις. 

Το πρώτο ορόσημο είναι ως τα τέλη Αυγούστου, το δεύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2024 ως τον Μάρτιο του 2025, και το τρίτο από την εγγραφή του μνημείου και σε βάθος 2 ως 5 χρόνια. 

Σε άμεση προτεραιότητα είναι τα πεζοδρόμια και η κυκλοφορία, εν συνεχεία μετά το φθινόπωρο οι όψεις των καταστημάτων και αφού γίνει εγγραφή στην UNESCO, τότε θα πρέπει εφαρμοστεί μελέτη για μετατόπιση της κυκλοφορίας από άλλο δρόμο δυτικότερα του μνημείου, ενώ ο υπάρχων δρόμος θα μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας και θα αλλάξει η είσοδος του μνημείου από τα δυτικά στη βόρεια πλευρά, δηλαδή από την πλευρά του σημερινού πάρκινγκ. 

Με τα λεγόμενά του ο δήμαρχος Ηρακλείου επιβεβαίωσε πλήρως τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της “Ν.Κ.”, που πριν από 1,5 μήνα είχαν προκαλέσει σάλο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε στη λογοδοσία του: «Οι περιστάσεις θέτουν πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Το αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο λόγος είναι ότι θα έχουμε στις αρχές φθινοπώρου, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί, την έλευση για αυτοψία των εμπειρογνωμόνων της UNESCO και η εγγραφή θα γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. 

Είναι χρονοδιάγραμμα έξωθεν και απαιτεί να διατάξουμε τις ενέργειές μας σε τρία χρονικά διαστήματα: α) ως τέλη Αυγούστου, β) από την αυτοψία ως τέλη Μαρτίου του 2025, όταν θα τεθεί η εγγραφή και γ) ο μετέπειτα χρόνος για δεσμεύσεις ως αστερίσκοι στην εγγραφή του μνημείου. 

Αυτοί οι χρόνοι έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με συναίνεση περιφερειάρχη λειτουργούμε ως επισπεύδοντες της διαδικασίας. 

Οι υποχρεώσεις του Δήμου Ηρακλείου απορρέουν από προγραμματική σύμβαση για σειριακή εγγραφή ανακτόρων και συνοδεύεται από χρηματοδότηση. Έχει υπογραφεί η σύμβαση από το 2023. Είναι μελέτη διαμόρφωσης αναβάθμισης χώρων στάθμευσης οχημάτων και ευπρεπισμού τω προσόψεων κτηρίων στην περιοχή Μπουγάδα Μετόχι, αλλά δεν είχε προχωρήσει από τον Δήμο. 

Ο Δήμος έχει να διαρρυθμίσει τον χώρο στάθμευσης στα βόρεια της Κνωσού και επίσης θα πρέπει να συμβάλλει, στο μέτρο που έχει αρμοδιότητα, στην πεζή όδευση από τον χώρο στάθμευσης μέχρι την είσοδο. Τα ζητήματα του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου αφορούν το ΥΠ.ΠΟ. Αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει ως υποχρέωση είναι ο ευπρεπισμός των προσόψεων, που θέλει ειδικό χειρισμό. 

Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα πάνω στον δρόμο και τις ρυθμίσεις που θα γίνουν. Συνεργάστηκαν για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Περιφέρεια και Δήμος. 

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και του χώρου στάθμευσης και διαρρύθμιση του πεζοδρομίου και απομάκρυνση εμποδίων. Αυτά θα γίνουν άμεσα. 

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να είναι έτοιμη και μια μελέτη για τις προσόψεις και δε θα γίνει τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, αλλά αμέσως μετά, που περίπου συμπίπτει μετά την αναχώρηση των πραγματογνωμόνων. 

Θα δουν επίσης σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν και τις προσόψεις και το πεζοδρόμιο από τη μεριά των καταστημάτων. Δε θέλουμε να διαταραχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ζήτημα είναι οι προσόψεις να αποκτήσουν τη μορφή που αρμόζει. 

Για το επόμενο διάστημα που θα γίνει εγγραφή, θα υπάρχει ανάληψη κάποιων δεσμεύσεων, υπάρχει ζήτημα κυκλοφορίας. Η παράκαμψη της Κνωσού για τη βασική κυκλοφορία και αυτός να είναι ήπιας κυκλοφορίας, που φτάνει μέχρι την είσοδο της Κνωσού. 

Υπάρχει το ζήτημα της μετακίνησης της εισόδου από τη δυτική στη βόρεια πλευρά. Αυτά δεν είναι έργα που μπορούν να γίνουν εντός 11 μηνών, αλλά σε βάθος 2 ή 5 ετών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News