Άσκηση σεισμού Μίνωας

Τα επικίνδυνα ρήγματα στην Κρήτη και οι ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά γεγονότα στα αστικά κέντρα (vid, pics)

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Τα επικίνδυνα ρήγματα στην Κρήτη και οι ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά γεγονότα στα αστικά κέντρα (vid, pics)
Το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα

Η μεγάλη άσκηση σεισμού στην Κρήτη έθεσε τις βάσεις για την καλύτερη θωράκιση του νησιού από μια φυσική καταστροφή που δεν προειδοποιεί, άρα πάντα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκαν όλα εκείνα τα δεδομένα που κάνουν πιο ευάλωτη την Κρήτη σε σεισμικά φαινόμενα, με τα σεισμικά γεγονότα στο Αρκαλοχώρι να έχουν κάνει πιο σοφή την επιστημονική κοινότητα της χώρας. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, η συγκεκριμένη άσκηση, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο, θα αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην πιθανότητα ενός σεισμικού φαινομένου που θα μπορούσε να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή περιοχές της χώρας. 
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως ζητούμενο είναι ο συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, μιας και η γρήγορη αντίδραση είναι αυτή που θωρακίζει και κυρίως σώζει ζωές. 

Όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι στο κομμάτι της πρόληψης για ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα κάτω από τη γη». Μάλιστα, η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά, μιας και πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί δε γνώριζαν τον ακριβή χάρτη με τα ρήγματα, ενώ μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να χαρτογραφήσει με ακρίβεια και βεβαίως να μελετήσει τα ρήγματα. 

Τα επικίνδυνα ρήγματα 

Ο κ. Φασουλάς, με αφορμή την άσκηση “Μίνωας”, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα επικίνδυνα ρήματα της Κρήτης, όπως είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας, που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, “κόβει” κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το Βόρειο Κρητικό Πέλαγος. 

Επίσης, ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς. Δύσκολο θεωρείται και το ρήγμα στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στην Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στον δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου να εμφανίζεται βυθισμένη μετά από τον σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Φασουλά, το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Όσον αφορά στην πόλη του Ηρακλείου, οι λιγότερο ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά περιστατικά είναι σημεία στον Κατσαμπά και τον Πόρο, με το βραχώδες υπέδαφος να δίνει μια επιπλέον αντισεισμική θωράκιση στην περιοχή.

7,2 και 6,4 ρίχτερ σε Ηράκλειο και Χανιά σε προσομοίωση 

Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός και η αντίδραση των κτηρίων τρομακτική... Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, τα δύο σεισμικά γεγονότα με βάση το σενάριο της άσκηση έκοψαν την ανάσα στο “σπίτι” του σεισμού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου η δημοσιογράφος Γεωργία Μακάκη βίωσε τον σεισμό 6,4 ρίχτερ στα Χανιά, αλλά και τα τρομακτικά 7,2 ρίχτερ του Ηρακλείου, όπως προβλεπόταν στην άσκηση “Μίνωας”, συνδυαστικά με δύο σεισμούς που μοιάζουν με το σενάριο της άσκησης. Μιλάμε για τα 6,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία το 1999 και τα 7,2 ρίχτερ στην Ταϊβάν το 1995. Μάλιστα τα 6,9 ρίχτερ είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του σεισμού των 7,2 ρίχτερ, με βάση το σενάριο της άσκησης στο Ηράκλειο, ενώ τα 7,4 ρίχτερ της Ιαπωνίας θυμίζουν τα 6,4 ρίχτερ των Χανιών, με βάση το σενάριο της άσκησης. 

Μακάκη, προσομοίωση

Ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς έκανε λόγο για ένα σενάριο πολύ μεγάλων σεισμών, που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας αν καταγραφόταν σαν πραγματικό γεγονός. 
Οι εικόνες που κατέγραψε η εκπομπή “Ώρα Αιχμής” έστω και σε προσομοίωση πραγματικά σοκάρουν, μιας και αποτυπώθηκε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο η ένταση αλλά και η αντίδραση του χώρου σε δύο σεισμικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν πολλούς νεκρούς αλλά και τραυματίες, καθώς τόσο μεγάλοι σεισμοί μπορεί να συνοδευτούν από τσουνάμι αλλά και πυρκαγιές. 
Μάλιστα, οι δύο αυτοί σεισμοί μπορεί να φέρουν εκατοντάδες μετασεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντίδραση ήδη ευάλωτων κτισμάτων από τους δύο κυρίως σεισμούς. Άλλωστε, η περίπτωση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, μιας και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ξεπέρασε τον ένα χρόνο μετά τον κύριο σεισμό. 

ΟΑΣΠ: «Ουδεμία αρμοδιότητα για τα ακατάλληλα κτίσματα» 

Είναι σημαντικές οι ασκήσεις θωράκισης από τον σεισμό, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου, όμως χρειάζεται επιτέλους η Πολιτεία να δει με σοβαρότητα το μείζον πρόβλημα της αποκατάστασης των ζημιών αλλά και των αποζημιώσεων των σεισμόπληκτων, μιας και η περίπτωση του Αρκαλοχωρίου προκαλεί μόνο οργή όσο δυόμισι χρόνια μετά τον σεισμό εξακολουθούν πολίτες να ζουν σε οικίσκους, μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και πολίτες να μην έχουν ακόμα επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά και τα καταστήματά τους. 

έγγραφο ΟΑΣΠ

Δυστυχώς, όπως τόνισε τόσο ο κ. Κεγκέρογλου, όσο και ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” σχεδόν τρία χρόνια μετά από τον καταστροφικό σεισμό και ακόμη είναι άλυτα τα προβλήματα που έχουν σε σχέση με τη διαδικασία των φακέλων τους για τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο και ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” καλεί τους πολίτες που έχουν ζητήσει στεγαστική συνδρομή και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο. 
Η ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζει χαρακτηριστικά: «Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν καταθέσει φάκελο και ενώ δεν έχουν ιδιοκτησιακά ή κληρονομικά ζητήματα και η διαδικασία παραμένει στάσιμη, καθώς και όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο της στεγαστικής συνδρομής, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” στο email [email protected], στη σελίδα του συλλόγου μας, καθώς και στα τηλέφωνα των μελών του Δ.Σ.». 

Μάλιστα, οι φορείς στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος έχουν θέσει ένα χρονικό περιθώριο για να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην “ομηρία” των πολιτών. 

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους σεισμόπληκτους ζουν με την αγωνία των πλειστηριασμών, καθώς δεκάδες είναι τα κατασχετήρια που φτάνουν σε οικογένειες σεισμόπληκτων τα οποία αφορούν την πρώτη κατοικία, με τον Σύλλογο “Ελπίδα” να ζητά την άμεση αναστολή τους. 

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις προκαλούν οργή: Η πρώτη αφορούσε πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά, άνεργο πατέρα και μέλος της οικογένειας με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας και στη δεύτερη περίπτωση επιδόθηκε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο, ηλικίας 75 ετών, με σύζυγο καρκινοπαθή. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών. 

Χάρτης

Δυστυχώς, όπως αποτυπώνεται από το ρεπορτάζ, το θέμα των οικίσκων δεν αναμένεται να κλείσει εύκολα, μιας και αν ακόμα “τρέξουν” οι διαδικασίες για αποκατάσταση σπιτιών, αυτό θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, στοιχείο που θα παρατείνει την παραμονή των σεισμόπληκτων στα κοντέινερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα πολλών “λαβωμένων” οικογενειών. Άλλωστε, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου, τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για τον τόπο και τους δημότες του. 

Την ώρα που η διεκπεραίωση των φακέλων πάει με αργούς ρυθμούς, ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, ενώ στα παράδοξα είναι το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι η Πολιτεία δεν έχει πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικίσκους. Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος για το γεγονός ότι αρκετοί σεισμόπληκτοι ζουν σε σπίτια που είναι ακατάλληλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. 

Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, ο Σύλλογος “Η Ελπίδα” ζήτησε απάντηση από τον ΟΑΣΠ για τα σπίτια που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα και χρήζουν επισκευής, για να λάβει την απάντηση με σχετικό έγγραφο πως ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, στοιχεία που τέθηκαν και στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα. 
 

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Ώρα Αιχμής":

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News