Χανιά άσκηση

Με καλό βαθμό η πρώτη μέρα του "Μίνωα" στην Κρήτη - Σήμερα τεστάρονται Ηράκλειο και Λασίθι με 7,2 Ρίχτερ και τσουνάμι (vid, pics)

Κρήτη
Με καλό βαθμό η πρώτη μέρα του "Μίνωα" στην Κρήτη - Σήμερα τεστάρονται Ηράκλειο και Λασίθι με 7,2 Ρίχτερ και τσουνάμι (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποίηση αλλά και θέματα που πρέπει να λυθούν στην πρώτη ημέρα της αντισεισμικής άσκησης “Μίνωας” - Στο στρατηγείο της άσκησης στο Πολιτιστικό του Ηρακλείου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας

Κατολισθήσεις, εγκλωβισμοί, εκκενώσεις κτηρίων και σχολείων, τραυματισμοί από τα 6,4 ρίχτερ που χτύπησαν χθες τα Χανιά... Ο λόγος φυσικά για την άσκηση αντισεισμικής προστασίας με την κωδική ονομασία “Μίνωας”, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. 

Κικίλιας , άσκηση σεισμού

 

Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν. 
«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό», είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής». 

Μία φορά τον χρόνο 

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε επιπλέον ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο», καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι». 
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, επισημαίνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε». 

Ηχητικό σεισμός

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές» και πως με την κλιματική κρίση βλέπουμε καταστάσεις και ακραία φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού “Εγκέλαδος 2” του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, μέσα από την άσκηση επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στον σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. 

Στην άσκηση συμμετέχουν κεντρικοί φορείς (υπουργεία, κεντρικοί οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ Κρήτης, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο ΑΔΜΗΕ, οι φορείς τηλεπικοινωνιών, οι δομές Υγείας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων, οι τουριστικές δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορίες Αρχαιοτήτων κ.ά. 

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε» 

Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 60 φορείς και ο σχεδιασμός της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περίπου 75 επεισόδια, σε όλο το φάσμα των κινδύνων που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. 

«Η ανταπόκριση του μηχανισμού μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική», είπε χθες το μεσημέρι σε δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν και θέματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε». 
«Εξαρχής είχα εξηγήσει ότι η άσκηση δεν έχει στόχο να πετύχει, αλλά πως μια τόσο μεγάλη άσκηση στόχο έχει να υποδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε», σημείωσε ο κ. Λέκκας. 
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που προήδρευσε στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο, δήλωσε ότι η άσκηση εξελίσσεται κανονικά, με την παρουσία και συμμετοχή όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων. 

Δεύτερη ημέρα δοκιμασίας  - 7,2 ρίχτερ χτυπούν σήμερα το Ηράκλειο 

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά από αυτόν τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ που χτύπησαν χθες τα Χανιά, ένας νέος σεισμός μεγαλύτερος, 7,2 βαθμών, έξω από το Ηράκλειο, που θα επηρεάζει και την Π.Ε. Ηρακλείου και την Π.Ε. Λασιθίου. 
«Είναι ένα σενάριο με κλιμακούμενη δυσκολία, είναι ένα σενάριο που θα ασκηθούν όλοι και ο στόχος της άσκησης ουσιαστικά είναι να δοκιμάσουμε τη διαλειτουργικότητα, την ετοιμότητα, τις δομές, τα μέσα, τον εξοπλισμό, τους εθελοντές. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Θα πάρουν μέρος περίπου 100.000 κάτοικοι της Κρήτης, εκ των οποίων περίπου 60.000-70.000 είναι παιδιά σχολείων. Όλα τα σχολεία της Κρήτης θα ασκηθούν. Θα γίνει εκκένωση των σχολείων κατά τη διάρκεια των σεισμικών δράσεων και στη συνέχεια βέβαια θα γίνουν εκκενώσεις και σε δημόσια κτήρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλα ξενοδοχεία και οικισμούς», σημείωσε ο κ. Λέκκας. 

Συναγερμός στα Χανιά για σεισμό 6,4 ρίχτερ!

 

Με τη συμμετοχή 30 φορέων, εκατοντάδων εργαζόμενων στο Δημόσιο, εθελοντών και εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, διεξήχθη χθες στα Χανιά η άσκηση “Μίνωας 2024”, η μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου που έχει ποτέ σχεδιαστεί στη χώρα, με αντικείμενο την οργάνωση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός ισχυρού σεισμού. 

Καταρρεύσεις και εκκενώσεις κτηρίων, απεγκλωβισμοί πολιτών και καταπτώσεις βράχων αποτέλεσαν τα βασικά κομμάτια του σεναρίου, ενώ συνεχείς ήταν οι οδηγίες που έφταναν στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Ήταν 10:15 το πρωί, όταν οι πολίτες των Χανίων ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 για την άσκηση “Μίνωας 2024”. Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο βορειοανατολικά των Χανίων, ανοικτά της Σούδας, προκάλεσε, βάσει του σεναρίου, μεγάλες καταστροφές και κινητοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, όλους τους Δήμους, την Αντιπεριφέρεια και εθελοντικές οργανώσεις. 

Με επιτυχία η μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα: Εκκενώθηκαν δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, ενώ απεγκλωβίστηκαν τραυματίες από κτήριο που κατέρρευσε...


Το Δημαρχείο της πόλης εκκενώθηκε και οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην πλατεία Κοτζάμπαση, τον πλησιέστερο δηλαδή καθορισμένο χώρο καταφυγής. Από τον Δήμο Χανίων ορίστηκαν εσωτερικοί αξιολογητές, οι οποίοι ανέλαβαν να αξιολογήσουν όλες τις δομές του Δήμου. Το Δημαρχείο, όπως επίσης τα σχολικά κτήρια και τις δημοτικές υπηρεσίες έλεγξαν μηχανικοί, καθώς η αντιμετώπιση της κρίσης προϋπέθετε τον έλεγχο της στατικότητάς τους. 

«Σε αυτό το διάστημα εμείς κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες φύλαξης του κτηρίου με εθελοντές και την Αστυνομία, έλεγχο του κτηρίου από τους αρμόδιους μηχανικούς, δόθηκαν εντολές να γίνουν έλεγχοι όλων των σχολικών κτηρίων, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Σε κανονικές, πραγματικές συνθήκες, τα παιδιά θα έπρεπε να παραδοθούν στους γονείς, είτε σε κοινωνική υπηρεσία», είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανόλης Λέκκας. 

Στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, μετά τον έλεγχο του κτηρίου από μηχανικούς, στήθηκε συντονιστικό κέντρο, στο οποίο συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανόλης Λέκκας, ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων κ. Γιώργος Μαστραντωνάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού κ. Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Γιάννης Βερυκοκίδης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι όλων των Δήμων και δεκάδων υπηρεσιών, οι οποίοι ελάμβαναν οδηγίες για τον συντονισμό των ενεργειών στις περιοχές ευθύνης τους. 

«Είμαστε σε επαφή με όλο τον νομό, μας δίνουν συνέχεια συμβάντα, όπως θα παίρναμε αν γινόταν κάποια μεγάλη καταστροφή, δεν περιορίζονται σε μια περιοχή τα φαινόμενα, είναι ποικίλα και είναι παντού. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τα περιστατικά, δεν έχει πρόβλημα με τη ροή που μεταφέρονται, τώρα θα ζητήσουμε και σκηνές γιατί έχουμε και άστεγους», δήλωσε στη 1 το μεσημέρι, με την άσκηση να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής. 

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι μονάδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκκενώθηκαν. 

Εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο Μακροπούλου 

Σε επίπεδο πόλης, επίκεντρο της άσκησης ήταν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, όπου ένα κτήριο κατέρρευσε και μέσα υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Πυροσβεστικοί υπάλληλοι απέκλεισαν τον χώρο και άρχισαν ενέργειες για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες μέσα από τα συντρίμμια. Άμεση ήταν η επέμβαση του ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα του οποίου έσπευσαν στο σημείο. Διασώστες προσέφεραν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία μετέφεραν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Χανίων. 

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές ενημερώθηκαν για καταπτώσεις βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς και στη σήραγγα Τοπολίων, η οποία μάλιστα έκλεισε μέχρι την ολοκλήρωση της άσκησης. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, η οποία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανόλη Λέκκα, κλήθηκε να συνδράμει με παροχή βοήθειας, νερού και φαγητού στους πληγέντες, αλλά και με ψυχολογική υποστήριξη. 

Στήθηκε καταυλισμός για τους σεισμόπληκτους

«Θα παρακολουθήσουμε τις καταγραφές των αξιολογητών, θα δούμε τα κρίσιμα σημεία, θα δούμε πού χρειάζονται βελτιώσεις και όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στην έκθεση την οποία θα αποστείλουμε στο υπουργείο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος χαρακτήρισε την άσκηση απολύτως απαραίτητη, καθώς, όπως σημείωσε, «υπήρξαν φαινόμενα στο παρελθόν που έδειξαν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη οργάνωση τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο και σε επίπεδο εργαζομένων». 
Η άσκηση “Μίνωας 2024” ολοκληρώθηκε στα Χανιά αργά το μεσημέρι με το στήσιμο καταυλισμού για τους σεισμόπληκτους στο γήπεδο της Μοναχής Ελιάς. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News