ΤΕΒΑ

Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Πάσχα χωρίς βοήθεια για τις ευπαθείς οικογένειες της Κρήτης (vid)

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Πάσχα χωρίς βοήθεια για τις ευπαθείς οικογένειες της Κρήτης (vid)
Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διανομές του νέου προγράμματος, που θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 6 εκατ. ευρώ

Αυξημένος κατά 6 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ο φετινός προϋπολογισμός στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, που αφορά χιλιάδες δικαιούχους που βιώνουν την ακραία φτώχια στο νησί μας. 

Όπως εκτιμάται, οι διανομές του νέου προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις στον διεθνή διαγωνισμό. “Σενάριο”... εφιαλτικό, το οποίο απεύχονται οι συμπολίτες μας που βιώνουν δύσκολες στιγμές στην καθημερινότητά τους. 

Αυτό, δυστυχώς, σημαίνει ότι ούτε το Πάσχα ευπαθείς οικογένειες δε θα λάβουν κρέας και βασικά αγαθά, όπως συνέβη και την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Το πρόγραμμα, που θα υλοποιήσει και φέτος η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Διαχειριστική Αρχή, ενώ πολύ σύντομα θα βγει στον... αέρα ο διεθνής διαγωνισμός, όπως δήλωσε στo neakriti.gr ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σπύρος Επιτροπάκης. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη- “ανάσα” για χιλιάδες συμπολίτες μας, που δίνουν καθημερινά μάχη για την επιβίωση, με την απόγνωση να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης, εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αρκετά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Επιτροπάκης. 

«Στη φάση αυτή βρισκόμαστε στη σύνταξη της διακήρυξης, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου, ενώ αμέσως μετά θα “τρέξει” ο διεθνής διαγωνισμός. 
Οι σχετικές διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες εκ του νόμου και καλό είναι να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος. 

Προσωπικά, εκτιμώ ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υποβληθούν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό», σημείωσε ο ίδιος. 

Αρκετά παράπονα από δικαιούχους του προγράμματος λαμβάνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Ηρακλείου κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος κάνει λόγο για δικαιολογημένη αγανάκτηση καθώς, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Νοέμβριο οι δικαιούχοι έλαβαν τις τελευταίες τσάντες με τρόφιμα και βασικά αγαθά, στο πλαίσιο του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΤΕΒΑ, ενώ για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έλαβαν ποσότητες κρέατος λόγω της δικαστικής εμπλοκής των δύο μειοδοτών. 

«Την ώρα που η ακρίβεια “καλπάζει” στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι μισθοί είναι υπερδιπλάσιοι, αρκετά νοικοκυριά στο νησί μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, με συνέπεια να βρίσκονται σε απελπισία. Αρκετές οικογένειες απευθύνονται στον Σύλλογό μας, αναζητώντας το πότε τελικά θα λάβουν τρόφιμα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στo neakriti.gr ο κ. Αχλαδιανάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες. 

Για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη διανομή προψημένων γευμάτων, όπως κεφτεδάκια με πουρέ, κοτόπουλο με μπάμιες κ.λπ. Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης εξέφρασε τις ενστάσεις της, διεκδικώντας τα συγκεκριμένα κονδύλια να διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος με άλλα αγαθά. 
«Επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στο νησί μας και ενδέχεται ο κίνδυνος δηλητηριάσεων, έχουμε ζητήσει ως Περιφέρεια Κρήτης να εξαιρεθούμε από τη διανομή προψημένων γευμάτων, καταθέτοντας πρόταση τα συγκεκριμένα κονδύλια να μεταφερθούν σε άλλους κωδικούς, ώστε να εξασφαλίσουμε άλλα αγαθά για τους ωφελούμενους», κατέληξε ο κ. Σπύρος Επιτροπάκης. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News