2

Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τις αποδοχές των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται

Κρήτη
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τις αποδοχές των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Την άρση της αδικίας εις βάρος των συνταξιούχων, που συνέχισαν να εργάζονται, σε σχέση με τις απολαβές που έλαβαν, μέρος των οποίων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, θα ζητήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Σε απόγνωση έχουν περιέλθει, αφού έχουν αποδυθεί σ’ έναν κοστοβόρο και ψυχοφθόρο δικαστικό αγώνα, χιλιάδες συνταξιούχοι εργαζόμενοι καθώς το δημόσιο απαιτεί να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους.

Συγκεκριμένα, το Γενικό λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ελεγκτικού συνεδρίου της 09-06-2023 που παραπέμπει στην παρ.4 του άρθρου 11 του ν.4357/15 ισχυρίζεται ότι εάν έχει απονεμηθεί κύρια σύνταξη – βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης – σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μετά τη συνταξιοδότησή του, αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου», αναφέρει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΥΑΗ, όπου ελλείψει σαφούς νομοθετικού πλαισίου, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, δεν είχε προβεί σε μισθολογική επανακατάταξη του προσωπικού και συνέχιζε την μισθοδοσία αυτών, με βάση τις μισθολογικές αποδοχές που οι εργαζόμενοι είχαν κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Συνέπεια των ανωτέρω και αφού η απαίτηση αφορά εργάσιμο χρόνο από το 2016 είναι ο οικονομικός και επαγγελματικός στραγγαλισμός των συνταξιούχων εργαζομένων, οι οποίοι αδυνατούν να επιστρέψουν τις αποδοχές που έλαβαν και οι οποίοι φυσικά αν γνώριζαν το ζήτημα, προφανώς και δεν θα επέλεγαν ένα τέτοιο καθεστώς και είτε θα ανέβαλαν για απώτερο χρόνο τη λήψη της σύνταξης είτε δεν θα συνέχιζαν την απασχόλησή τους μετά την απονομή της.

Ο Βουλευτής θα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που τυχόν θα προβεί το Υπουργείο, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδικίας για τους απασχολούμενους συνταξιούχους στους φορείς του Δημοσίου και της Γενικής Κυβέρνησης. Και βεβαίως για το αν προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου οι μέχρι τώρα θεωρούμενες ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές να μην αναζητηθούν και ούτε να καταλογισθούν, με τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 4354/2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News