Vrisalis Dimitris

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 - Δήλωση Δημήτρη Βρύσαλη

Κρήτη
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 - Δήλωση Δημήτρη Βρύσαλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταθλητές στη διαφθορά και στα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν οι χουντικοί

Δήλωση του Προέδρου Σωματείου ΠΑΓΝΗ και μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ  Δημήτρη Βρύσαλη με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Πρωταθλητές στη διαφθορά και στα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν οι χουντικοί

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, θυμίζουμε ορισμένα από τα «κατορθώματα» της χούντας (1967 – 1974):

• Ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε, των υπουργών αυξήθηκε κατά 75%.

• Απαγόρεψαν τη διάθεση ντόπιων κρεάτων για να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος».

• Μάζεψαν περίπου 450 εκατ. δραχμές για να φτιάξουν έναν ναό (του «Σωτήρος»). Ο ναός δεν έγινε ποτέ. Μετά τη χούντα στο ταμείο βρέθηκαν μόλις 47 εκατομμύρια. Πάνω από 400 εκατομμύρια είχαν κάνει «φτερά».
Αντίστοιχα ήταν και τα «επιτεύγματα» της οικονομικής πολιτικής της χούντας:

• χάρισαν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η φορολογία των εφοπλιστών μειώθηκε κατά 73% (από το 1968 στο 1972) και των υπολοίπων μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10,9% (την περίοδο 1972 – 73).

• το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επί χούντας αυξήθηκε κατά 126% (από 38,7 δις δραχμές το 1967 σε 87,5 δις δραχμές το 1973).

• οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν κατά 15% από το 1972 έως το 1973 και κατά 37% από τον Απρίλη του 1973 μέχρι τον Απρίλη του 1974.

Η χούντα λοιπόν δεν ήταν έργο ορισμένων «ακραίων». Αποδεικνύεται ότι ήταν ανάγκη του συστήματος για να προστατέψει τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου - με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις – που επιβλήθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ

– ΝΑΤΟ και υπεράσπιζε την εξουσία των εκμεταλλευτών. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγήκαν ενισχυμένα απ' τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν από την ένταση της εκμετάλλευση των εργαζομένων..
Δολοφόνοι εφήβων και γυναικών

Την ημέρα που επιβλήθηκε η χούντα (21η Απριλίου 1967) έγιναν χιλιάδες συλλήψεις αγωνιστών και πρώτα από όλα κομμουνιστών. Εκείνη τη μέρα δολοφονήθηκαν από χουντικούς ο μαθητής Βασίλης Πεσλής (15 ετών) και η Μαρία Καλαβρού (24 ετών).

Ακολούθησαν και άλλες δολοφονίες και χιλιάδες φυλακίσεις και εξορίες αγωνιστών.

Άνοιξαν το δρόμο για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Οι χουντικοί, μαζί με το ΝΑΤΟ, οργάνωσαν το πραξικόπημα εναντίον της Κυβέρνησης του Μακάριου στην Κύπρο, που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή
57 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα, συνεχίζουμε τον αγώνα                                              για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών  

Η σημερινή επέτειος μας βρίσκει σε μία περίοδο που εντείνονται οι πολεμικές συγκρούσεις με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις επιθέσεις στο Ιράν από το Ισραήλ. Αιτία είναι η όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. με την Ρωσία και την Κίνα. Με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης, εντείνεται η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούμαστε, για άλλη μια φορά, να «βάλουμε πλάτη» για να συνεχισθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία πληρώνουμε – όπως και την κρίση – με αύξηση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να θυσιάζουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μαζική συμμετοχή στη Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 1 ΜΑΗ
10 πμ ΠΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News