ιθ

Κενά στα σχολεία: Καταγγέλλουν τη μη ίδρυση οργανικών θέσεων οι δάσκαλοι, κυρίως στις ειδικότητες

Κρήτη
Κενά στα σχολεία: Καταγγέλλουν τη μη ίδρυση οργανικών θέσεων οι δάσκαλοι, κυρίως στις ειδικότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκπαιδευτικοί, κυρίως ειδικοτήτων, δεν μπορούν πάρουν μετάθεση και ταυτόχρονα δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνιμοι διορισμοί σε πολλές ειδικότητες λόγω της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων, παρά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στη Δημόσια Εκπαίδευση», καταγγέλλει ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”

«Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, καταγγέλλοντας τη μη ίδρυση οργανικών θέσεων στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, παρόλο που το υπουργείο Παιδείας όπως κάθε χρόνο ζητά από τις Διευθύνσεις τον αριθμό των κενών για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες σε κάθε ειδικότητα, ουσιαστικά στη συνέχεια δεν κάνει απολύτως τίποτα ως προς αυτή την κατεύθυνση, το να προχωρήσει δηλαδή σε διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για ακόμη μία φορά, εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς και τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων σχετικά με την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΑΙΘΑ ζήτησε, γι’ άλλη μία χρονιά, από τις Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε, προτάσεις για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την ίδρυση οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα, εκείνες τις αγνόησε επιδεικτικά και τις έριξε στις καλένδες και κατά το φετινό σχολικό έτος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αρκετοί συνάδελφοι, κυρίως ειδικοτήτων, να μην πάρουν μετάθεση σε άλλο ΠΥΣΠΕ και ταυτόχρονα να μην μπορούν να προχωρήσουν μόνιμοι διορισμοί σε πολλές ειδικότητες λόγω της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων, παρά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Η ανάγκη ίδρυσης οργανικών θέσεων προκύπτει από τα παρακάτω δεδομένα:

· Η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το 2018 έχει διαμορφώσει πολυάριθμες και σταθερές ανάγκες σε Νηπιαγωγούς, που αποτυπώνεται στις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών.

· Η αύξηση της λειτουργικότητας αρκετών σχολικών μονάδων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, υποδηλώνει την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων σε δασκάλους.

· Οι πάνω από 3.000 προτάσεις για οργανικές θέσεις ειδικοτήτων, που κατατέθηκαν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποτελεί παραδοχή για την αναγκαιότητά τους.

· Στην Ειδική Αγωγή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ κωφεύει, εδώ και 3 χρόνια, στην ίδρυση των νέων τμημάτων ένταξης, καθυστερώντας αδικαιολόγητα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το Υπουργείο έχει τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων από τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2021.

· Υπάρχουν σημαντικές ανάγκες δημιουργίας νέων Ειδικών Σχολείων, με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές και μόνιμο σταθερό εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

· Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί και η θεσμοθέτηση μίας, τουλάχιστον, θέσης ειδικής αγωγής σε όλα τα σχολεία που σήμερα εξυπηρετούνται με εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στην κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερής δομής σε όλα τα σχολεία της χώρας στο πλαίσιο ενός σύγχρονου συμπεριληπτικού σχολείου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” ζητά από:

* Την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση νέων οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες της Εκπαίδευσης.

* Τη ΔΟΕ ν’ αναδείξει, να παρέμβει και να οργανώσει κινητοποίηση για την ανάγκη ίδρυσης οργανικών θέσεων και αντίστοιχα μόνιμων διορισμών στα Δημόσια Σχολεία».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News