Τρύγος αμπέλια

Νοτιάδες στην Κρήτη: "Τρύγησαν" τα αμπέλια σε διάφορες περιοχές πάνω στο "δέσιμο" των σταφυλιών!

Κρήτη
Νοτιάδες στην Κρήτη: "Τρύγησαν" τα αμπέλια σε διάφορες περιοχές πάνω στο "δέσιμο" των σταφυλιών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί παραγωγοί από αμπελοχώρια του νομού Ηρακλείου μιλάνε για σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη

"Ήτανε στραβό το κλήμα"... λένε σήμερα πολλοί αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, αφού είδαν τα αμπέλια τους από τους δυνατούς νοτιάδες να υφίστανται σοβαρές ζημιές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ - Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης πριν από λίγο επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, γεωπόνο Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες κλιμάκια του φορέα θα βγουν στα αμπελοχώρια για να δουν τις ζημιές, ενώ  από τους ίδιους τους παραγωγούς θα γίνει και σχετική αναγγελία κατά περιοχές.

«Σε αυτό το στάδιο, οι βλαστοί είναι πολύ τρυφεροί. Έτσι ακόμα και με 4 μποφόρ σπάνε και υπάρχει καταστροφή στα αμπέλια μας, τόσο στα επιτραπέζια και τα σταφιδάμπελα όσο και στα κρασάμπελα», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο συνεταιριστής.

«Ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μου πολλοί παραγωγοί από αμπελοχώρια του νομού Ηρακλείου και με έχουν ενημερώσει για σημαντικές ζημιές. Μιλάμε για ένα έντονο φαινόμενο, αφού οι ριπές των ανέμων φτάνουν κατά τόπους μέχρι και τα 10 μποφόρ», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ - Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, που καλεί τους παραγωγούς να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να τους ενημερώνουν για τις καταστροφές που έχουν υποστεί. 

«Μιλάμε για τα αμπέλια που πέρυσι δεν είχαν περονόσπορο. Γιατί τα άλλα αμπέλια που μολύνθηκαν από περονόσπορο, φέτος έχουν ακαρπία, κάτι που είχε συμβεί και τη χρονιά της επιδημίας περονόσπορου του 2011, όταν η καταστροφή κράτησε και για τον επόμενο χρόνο», όπως τονίζει στο neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης. Ο  ΕΛΓΑ δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις του τα αμπέλια του νομού Ηρακλείου και οπουδήποτε αλλού στην Κρήτη έχουν υποστεί ζημιά,  δεδομένου ότι στο στάδιο που βρίσκονται σήμερα, τα σταφύλια έχουν σχηματιστεί και φαίνονται πάνω στους βλαστούς. 

Για την ελαιοκαλλιέργεια είπε ότι δεν αμφιβάλλει για πιθανές ζημιές στον ανθό, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News