Επιμελητήριο Ηρακλείου

ΟΕΕ/ΤΑΚ: Οι καθυστερήσεις σε επενδυτικά σχέδια για τουρισμό - πρωτογενή τομέα στην 3η Συνεδρίαση Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων

Κρήτη
ΟΕΕ/ΤΑΚ: Οι καθυστερήσεις σε επενδυτικά σχέδια για τουρισμό - πρωτογενή τομέα στην 3η Συνεδρίαση Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H 3η Συνεδρίαση της «Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Ανατολικής Κρήτης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία του ΟΕΕ/ΤΑΚ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15-04-2024 στα γραφεία του ΟΕΕ/ΤΑΚ η 3η Συνεδρίαση της «Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΟΕΕ/ΤΑΚ, μελετητές-σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με εμπειρία στην υποβολή και διαχείριση χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση εγκριτικών αποφάσεων στις προκηρύξεις Α' και Β' Κύκλου στα Καθεστώτα «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Να σημειωθεί ότι οι υποβολές του Α΄ κύκλου σ' αυτά τα 2 καθεστώτα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και ενώ έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και έχουν καταρτιστεί οι οριστικοί πίνακες κατάρτισης, δεν έχει εκδοθεί καμία εγκριτική απόφαση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης).

2. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των αξιολογήσεων των επενδυτικών σχεδίων του Α' κύκλου στα καθεστώτα «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360», οι υποβολές των αιτήσεων έχουν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2022 και τον Μάιο 2023 αντίστοιχα (αποφασίστηκε να συνταχθεί και σταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης).

3. Απλοποιήσεις και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, στα δικαιολογητικά υποβολής και στα κριτήρια αξιολόγησης, ενόψει των νέων προκηρύξεων του Γ' Κύκλου στα καθεστώτα «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης).

4. Παρέμβαση στην υποβολή δικαιολογητικών για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η προσκόμιση Δήλωσης ΜΜΕ υπογεγραμμένη από Ορκωτό ελεγκτή να φέρει την υπογραφή οικονομολόγου εγγεγραμμένο στο ΟΕΕ (αποφασίστηκε να συνταχθεί και να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών).

5. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης του ΟΕΕ/ΤΑΚ με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους» προς τις επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους. Επίσης να υπάρχει παρέμβαση από πλευράς επιμελητηρίου ώστε οι οικονομοτεχνικές μελέτες που υποβάλλονται στις Τράπεζες για τη χορήγηση τους να φέρουν την υπογραφή οικονομολόγου εγγεγραμμένο στο ΟΕΕ.

6. Πρόταση για συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για νέα προγράμματα μέσω της ΔΥΠΑ για τη «Νεανική Επιχειρηματικότητα».

7. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από την Περιφέρεια Κρήτης για την ενίσχυση ΜΜΕ του ιδιωτικού τομέα. Προγραμματισμός συνάντησης με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027» της Περιφέρειας Κρήτης για τον σχεδιασμό της κατανομής πόρων προς τις ΜΜΕ.

8. Πρόταση για συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με τον ΕΦΕΠΑΕ και τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Λασιθίου για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» και «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ».

9. Πρόταση για διοργάνωση ημερίδας για τα «Έργα παραχώρησης στην Περιφέρεια Κρήτης».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News