Απεργία ΠΑΜΕ, Ηράκλειο

“Παραλύει” την Τετάρτη η Κρήτη: Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με φόντο την ακρίβεια

Κρήτη
“Παραλύει” την Τετάρτη η Κρήτη: Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με φόντο την ακρίβεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο, συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ φορείς και σωματεία που δρουν υπό την “ομπρέλα” του ΠΑΜΕ προγραμματίζουν για την αντίστοιχη ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας

Σε παράλυση οδηγείται αύριο Τετάρτη ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, αφού ολοένα και περισσότεροι φορείς δήλωναν και χθες τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα που σχετίζεται με την ακρίβεια και τις τεράστιες δυσκολίες των Ελλήνων εργαζομένων να ανταπεξέλθουν σε αυτή και να καταφέρουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. 
Στο Ηράκλειο, συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ φορείς και σωματεία που δρουν υπό την “ομπρέλα” του ΠΑΜΕ προγραμματίζουν για την αντίστοιχη ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. 

Αναλυτικότερα, με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξη η ΓΣΕΕ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το ΕΚΗ, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να ενώσουν τις φωνές τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει τη 17η Απριλίου και ώρα 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, επί της λ. Δημοκρατίας, απ’ όπου και θα ξεκινήσει η πορεία προς το κέντρο του Ηρακλείου.

Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του κατώτατου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχιας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.  

Σε παράλυση οδηγείται αύριο Τετάρτη ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, αφού ολοένα και περισσότεροι φορείς δήλωναν και χθες τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα που σχετίζεται με την ακρίβεια και τις τεράστιες δυσκολίες των Ελλήνων εργαζομένων, να ανταπεξέλθουν σε αυτή και να καταφέρουν να ζήσουν τις οικογένειές τους


Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι - και αυτό το μήνυμα είναι σαφές - δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη», καταλήγει η ανακοίνωση. 
Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι εμποροϋπάλληλοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περιοδείες του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξια του νομού για την ενημέρωση των οικοδόμων ως προς την αυριανή απεργία και τη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. 

«Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα σούπερ-μάρκετ, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι, για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 
Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Ως εδώ», καταλήγει το Συνδικάτο. 

24ωρη παντεχνιακή απεργία 

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου 24ωρη παντεχνιακή απεργία. 

Τα αιτήματα που βάζει είναι:

- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον τεχνικό κλάδο και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Οι εκφυλιστικές αμοιβές και οι τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίες μάς καθιστούν ουραγούς της Ευρώπης στις γεννήσεις και πρωταθλητές στη μετανάστευση. Ουραγούς στον κατώτατο μισθό και πρωταθλητές στην κερδοφορία των επιχειρήσεων», όπως αναφέρει. 

- Αξιοπρεπείς μισθούς με ικανοποιητικές και νόμιμες συνθήκες Υγείας και ασφάλειας στην εργασία. 

- Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία γιγαντώνεται με την ευθύνη της κυβέρνησης. 

- Διαφανή, αντικειμενική, δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και του πολιτειακού συστήματος. 

- Ενίσχυση του συστήματος δωρεάν παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. 

- Βιώσιμη ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου και του ενεργειακού συστήματος της χώρας. 

- Αξιοποίηση και ενίσχυση των τεχνικών Α.Ε. του Δημοσίου «και όχι πλήρη απαξίωση εργαζομένων και ξεπούλημα των υπηρεσιών και της περιουσίας τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Τα γυναικεία σωματεία 

Η Ομάδα Γυναικών Αρχανών-μέλος της ΟΓΕ, ενώνει τη φωνή της με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τις γυναίκες εργαζόμενες, ημιαπασχολούμενες, άνεργες, συνταξιούχες, τους φοιτητές, τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, τους αγρότες, τις αγρότισσες, τους επιστήμονες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας. 

«Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξε η μεγάλη μαζική απεργία της 28ης Φλεβάρη και καλούμε όλους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική απεργία της 17ης Απρίλη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο», όπως αναφέρεται. 

Η Ομάδα Γυναικών Αρχανών βάζει τα εξής αιτήματα: 

- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. 

- Ολική επαναφορά των δώρων σε μισθούς και συντάξεις. 

- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

- Μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια. 

- Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, 7ωρο, 35ωρο, 5νθήμερο. 

- Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης στους εργαζόμενους, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αποκλειστικά δωρεάν και Δημόσια Υγεία, Υγεία κοινωνικό αγαθό. 

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα. 

- Να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. 

- Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που κυβέρνησαν για το έγκλημα στα Τέμπη, «δε θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη από την κυβέρνηση».

- Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της χώρας μας στα μέτωπα των πολέμων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. 

- Να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. 

«Εμείς είμαστε με τις ανάγκες του λαού και απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χωρίς ενημέρωση σήμερα - Απεργία για τις 21 Μαΐου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ 

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και θα συμμετέχει τόσο στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, όσο και της 1ης Μαΐου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Έστειλε αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι η ζωή μας αξίζει! Ότι δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! 
Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου. Προετοιμάζουμε τις πανελλαδικές-πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη. 

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία». 
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τη δική της απεργιακή κινητοποίηση για τις 21 Μαΐου. Τέλος, οι δημοσιογράφοι της χώρας απεργούν σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News