Συντονιστικό Χανιά

Άσκηση στην Κρήτη: Ο "Μίνωας" φέρνει καταστροφικά Ρίχτερ, που θα ισοπεδώσουν ολόκληρο το νησί

Κρήτη
Άσκηση στην Κρήτη: Ο "Μίνωας" φέρνει καταστροφικά Ρίχτερ, που θα ισοπεδώσουν ολόκληρο το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 22 και 23 Απριλίου η πρώτη μεγάλη άσκηση σεισμού που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα

Τον βαθμό ετοιμότητάς τους ενόψει της μεγάλης κλίμακας άσκησης “Μίνωας”, που στα Χανιά θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. 

Χθες Παρασκευή συνεδρίασε το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Χανίων, προκειμένου να ελέγξει τις διαδικασίες οργάνωσης της άσκησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα καθοριστεί ο τελικός σχεδιασμός. 

Εν αναμονή των οδηγιών από τα αρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και εθελοντικών ομάδων συντονίζουν τη μεταξύ τους συνεργασία πριν προχωρήσουν στον καταμερισμό των πεδίων επέμβασης. 

Χθες συνεδρίασε το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Χανίων, προκειμένου να ελέγξει τις διαδικασίες οργάνωσης της άσκησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα καθοριστεί ο τελικός σχεδιασμός

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χανίων κ. Μανόλης Λέκκας υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι «δεν αξιολογούμαστε στην ήδη υπάρχουσα σχεδίαση, αλλά να δούμε τα λάθη που μπορεί να κάνουμε, τα λάθη που θα προκύψουν, ώστε να σχεδιάσουμε ακόμα καλύτερα σε ένα μελλοντικό χρόνο».

Για μια άσκηση πολύ μεγάλης κλίμακας, στην οποία θα λάβει μέρος το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού, με τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων και πολιτών, έκανε λόγο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης. 

«Μιλάμε για μεγάλες ασκήσεις, μέσα από τις οποίες το επιδιωκόμενο είναι πάντοτε να ανέβει πιο ψηλά ο πήχης όλων μας, ώστε πιθανά συμβάντα να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε. 

Οι υπηρεσίες εξετάζουν τις δυνατότητες υλοποίησης σεναρίου απομάκρυνσης πολιτών από επικίνδυνα σημεία μετά από μεγάλο σεισμό, όπως και εκκένωσης κτηρίων. Μέχρι στιγμής, με βάση τα δεδομένα, στην άσκηση θα συμμετάσχουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πεδία της αναμένεται να αναπτυχθούν και σε περιοχές εκτός δήμου Χανίων

Ο κ. Τσιλιμιγκάκης πρόσθεσε ότι το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με προληπτική απομάκρυνση των πολιτών αν χρειαστεί, γιατί, όπως τόνισε, «θα πρέπει το Πυροσβεστικό Σώμα και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε οργανωμένοι, συντεταγμένοι και γνώστες του τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ο καθένας, δε θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα».

Συντονιστικό Χανιά

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό τον καλύτερο συντονισμό, την προετοιμασία, για να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ενδεχόμενα τέτοια φαινόμενα σεισμικά και να μπορέσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και επέμβασης, αλλά και στο κομμάτι των διαδικασιών». 

Το σενάριο της άσκησης: Εκκένωση κτηρίων μετά από μεγάλο σεισμό 

Οι υπηρεσίες εξετάζουν τις δυνατότητες υλοποίησης σεναρίου απομάκρυνσης πολιτών από επικίνδυνα σημεία μετά από μεγάλο σεισμό, όπως και εκκένωσης κτηρίων. Μέχρι στιγμής, με βάση τα δεδομένα, στην άσκηση θα συμμετάσχουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πεδία της αναμένεται να αναπτυχθούν και σε περιοχές εκτός δήμου Χανίων. 

«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της άσκησης, τα παιδιά θα προφυλαχθούν και στη συνέχεια θα βγουν στους αύλειους χώρους», εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λέκκας. 

Σημείωσε, δε, ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία της άσκησης με μήνυμα που θα λάβουν στο κινητό τους και τους κάλεσε να το εκλάβουν ως μήνυμα άσκησης και όχι να πράξουν με ενέργειες που μπορεί να φέρουν δυσμενή αποτελέσματα. Στις 23 Απριλίου, επίκεντρο της άσκησης “Μίνωας 2024” θα είναι το Ηράκλειο και το Λασίθι.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News