ΩΡΑΡΙΟ ΑΓΟΡΑ

"Μυρίζει" μπαρούτι με το πασχαλινό ωράριο στο Ηράκλειο - Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή των Βαΐων

Κρήτη
"Μυρίζει" μπαρούτι με το πασχαλινό ωράριο στο Ηράκλειο - Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή των Βαΐων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεδομένο θεωρείται το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 28 Απριλίου, που σηματοδοτεί και την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, στο τέλος της οποίας τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά για την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη του Πάσχα.

Μπορεί την Κυριακή των Βαΐων οι έμποροι της Κρήτης (όπως είναι αναμενόμενο) μέσω των θεσμικών οργάνων τους να βγάλουν ξανά ανακοινώσεις για «εθελοντική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων», αλλά οι εργαζόμενοι λένε «όχι» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν άλλη μία κυριακάτικη εργασία, αφού στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν, «στόχος είναι να καταργηθεί στο τέλος η κυριακάτικη αργία, μέσα από τη γενίκευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές». 


Έχει βέβαια ανακοινωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων για το φετινό Πάσχα, ωστόσο θα ακολουθήσει η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου χωριστά. Πάντως, μάλλον δεδομένο θεωρείται το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 28 Απριλίου, που σηματοδοτεί και την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, στο τέλος της οποίας τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά για την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη του Πάσχα. 


Σύμφωνα με το ωράριο που έχει ανακοινωθεί πανελλαδικά και που μπορεί ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος της χώρας να το υιοθετήσει ή να το τροποποιήσει, το ξεκίνημα γίνεται την Πέμπτη 25 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, στο νησί μας, όπως λέει στο neakriti.gr και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης, πάντα τα μεσημέρια υπάρχουν κάποιες ώρες που κλείνουν τα καταστήματα. Αυτό το “σερί” από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, πάντως, εφαρμόζεται χωρίς αμφιβολία από τους εμπόρους των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης...

Τις ίδιες ώρες αναφέρονται ως ανοιχτά τα καταστήματα και για την Παρασκευή 26 Απριλίου. Για την επόμενη μέρα, Σάββατο, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και την επίμαχη Κυριακή 28 του μήνα, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τη Δευτέρα 29 του μήνα μπαίνουμε στη Μεγαλοβδομάδα. Μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, τα καταστήματα ανοίγουν από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή, τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Κλειστά την Κυριακή του Πάσχα λόγω αργίας. Κλειστά τη Δευτέρα του Πάσχα λόγω αργίας και την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου, λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς. 


Στο μεταξύ, αναμένονται οι αντίστοιχες αποφάσεις των διοικήσεων των Εμπορικών Συλλόγων κάθε νομού της Κρήτης στη διάρκεια των επόμενων ημερών. Αυτό που διαφαίνεται είναι να διατηρηθεί το εν λόγω πανελλαδικό πρόγραμμα και μάλλον θα αλλάξουν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. 

«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία»... 

«Κάθε χρόνο προσπαθούν να διευρύνουν το ωράριο. Αλλά το ωράριο πια έχει γίνει τόσο “λάστιχο”, που πρακτικά είναι ελάχιστες οι εβδομάδες στο έτος που οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες», όπως καταγγέλλει προς την εφημερίδα μας το στέλεχος της διοίκησης του ΕΚΗ και της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. 


«Δηλαδή, αν πάμε στις αρχές του Σεπτέμβρη, θα δούμε το “Black Friday”. Αμέσως μετά έχουμε την προετοιμασία για τις χριστουγεννιάτικες και τις πρωτοχρονιάτικες προσφορές. Αμέσως μετά έχουμε την περίοδο των εκπτώσεων. Και αμέσως μετά έχουμε την περίοδο του Πάσχα. Δεν υπάρχει ούτε μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η κατεύθυνση είναι η πλήρης διεύρυνση του ωραρίου. Σε κάποιες περιοχές έχει γίνει προσπάθεια από Δήμους να διερευνηθεί μάλιστα σε όλες τις Κυριακές του έτους και μέχρι τις 11 και 12 τη νύχτα. Και ουσιαστικά επιδιώκουν να παγιωθεί αυτή η διεύρυνση για όλο το καλοκαίρι αλλά και για όλο τον χρόνο, κάτι που ισχύει για παράδειγμα στη Χερσόνησο», λέει κατηγορηματικά ο συνδικαλιστής. 


Στο σημείο αυτό, ο Δημόκριτος Σαλούστρος είναι κατηγορηματικός: «Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, προφανώς, δεν πρόκειται να παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους στην εργοδοσία. Γιατί πρακτικά αυτό μας ζητάνε. Να παραδώσουμε τα κλειδιά τους σπιτιού μας στην εργοδοσία και να αποφασίζει αυτή πότε θα βλέπουμε τα παιδιά μας και πότε θα βλέπουμε τους συζύγους μας, όποτε και όπως αυτοί θέλουν»... 


Μάλιστα, ο Δημόκριτος Σαλούστρος καταγγέλλει ότι τις Κυριακές οι έμποροι, που απασχολούν εργαζόμενους, δεν τους πληρώνουν το 75% της προσαύξησης, λόγω και της ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών. 


Ο Δημόκριτος Σαλούστρος καταλήγει λέγοντας πως και οι πλειοψηφίες - και όχι στο σύνολό τους - οι διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων έχουν τις ευθύνες τους. 
«Υπάρχουν και οι φωνές που λένε να μην ανοίξουν Κυριακές τα καταστήματα, γιατί αυτό εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Κρήτης, που κάθε χρόνο φέρνει προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχε εισηγηθεί στην Περιφέρεια το άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές, παρότι υπήρχε αντίθετη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου»!


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 

«Μόνο όσοι έχουν προσωπικό μπορούν να ανοίξουν Κυριακές» 

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους εργαζόμενούς μας», απαντάει στην εφημερίδα μας, για όσα καταγγέλλει ο Δημόκριτος Σαλούστος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης. Μάλιστα, σε όσα λέει ο συνδικαλιστής, ο ίδιος συμφωνεί και επιβεβαιώνει. Ακόμα και στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας: «Υπάρχουν και αυτοί οι έμποροι. Αλλά οι πολλοί μικρομεσαίοι, επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν το προσωπικό, ανοίγουν μόνοι τους τα μαγαζιά τις Κυριακές», όπως λέει. 


Μάλιστα, για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές, ο Γιώργος Πολιουδάκης λέει το ίδιο πράγμα: «Εννοείται ότι αυτή η απόφαση εξυπηρετεί τα μεγάλα μαγαζιά και όχι τους μικρομεσαίους εμπόρους. Έχουν προσωπικό και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τις Κυριακές, ενώ οι μικρομεσαίοι με λίγο προσωπικό δεν μπορούν να το υποχρεώσουν και τις Κυριακές να δουλέψει», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. 
Τέλος, ο Γιώργος Πολιουδάκης λέει ότι, με εξαίρεση τις Κυριακές που δούλεψαν τα καταστήματα μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, όλες τις άλλες Κυριακές δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη καταναλωτική κίνηση. 


«Το θέμα δεν είναι να ανοίγουμε τις Κυριακές. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ο κόσμος τα λεφτά. Αν ο κόσμος έχει λεφτά, θα βρει χρόνο να ψωνίσει... Πάντως, κάποια στιγμή και με βάση τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, εκεί πάει η δουλειά. Όλες τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, κάτι με το οποίο εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Συμφωνούμε με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων για όλο τον χρόνο, αλλά μόνο στις τουριστικές περιοχές».
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News