Μπορεί να μοιάζει ότι έρχεται από το μέλλον... όμως στην πραγματικότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και πολύ σύντομα θα εισαχθεί στις υπηρεσίες για χάρη του πολίτη της Κρήτης! Πρωτοπόρος σε αυτό θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που θα εγκαταστήσει εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης τύπου GPT για νομικά θέματα, ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της διευκόλυνσης των υπαλλήλων της.
Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει άλλη μια καινοτομία! Έρχεται ένα app για κινητά από την Περιφέρεια Κρήτης, που θα ονομάζεται “Η Κρήτη μου”, και το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Η εφαρμογή στα κινητά των πολιτών φέρνει με ένα κουμπί, τον λεγόμενο “Οδηγό του Πολίτη”, όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στα χέρια μας, ακόμη κι αν αφορά την έκδοση εγγράφων τύπου gov.
Το χρονοδιάγραμμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και την εφαρμογή στο κινητό των Κρητικών και των επισκεπτών της Κρήτης ορίζεται το καλοκαίρι, Ιούνιο και Ιούλιο αντιστοίχως!
Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Περισυνάκης, πολύ σύντομα ένας οδηγός GPT, δηλαδή εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, θα εγκατασταθεί στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, επιστρατεύοντας ΑΙ για τους υπαλλήλους της, προκειμένου να κάνουν γρηγορότερα τη δουλειά και να εξυπηρετούν ταχύτερα τους πολίτες.
Την ίδια ώρα, ο κ. Περισυνάκης αποκάλυψε και παρουσίασε για πρώτη φορά την εφαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία ως app θα μπορεί να κατέβει στα κινητά όλων των Κρητικών, και όχι μόνο, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλες τις Υπηρεσίες.
«Η πρώτη Περιφέρεια που θα εγκατασταθεί οδηγός Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα γίνει το α’ εξάμηνο του 2024. Δουλεύουν οι συνεργάτες μας με ποιον τρόπο ο αλγόριθμος θα δουλέψει και γίνεται η διασύνδεση με τον “Μίτο”. Η εταιρεία που είχε την ιδέα το παραμετροποιεί για να το φέρει στα μέτρα της Περιφέρειας Κρήτης. Ο τροχός έχει ανακαλυφθεί. Το θέμα είναι να το βάλουμε στο όχημα», ανέφερε ο κ. Περισυνάκης.
Ο πρώτος οδηγός ΑΙ
Πώς όμως θα “δουλέψει” η Τεχνητή Νοημοσύνη για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης; Ο κ. Περισυνάκης είπε ότι πρόκειται για έναν οδηγό νομικών θεμάτων που θα είναι μόνο για εσωτερική χρήση των υπαλλήλων της και θα παρέχει οδηγίες και κατεύθυνση σε νομικά θέματα. Ο οδηγός ΑΙ είναι ένας αλγόριθμος που επεξεργάζεται δεδομένα, με τα οποία τον τροφοδοτεί κάποιος. Τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης θα διασυνδέονται αυτόματα και τα στελέχη θα έχουν την update ενημέρωση των νόμων.
«Θα ρωτάει ένας υπάλληλος τον ψηφιακό οδηγό “τι να κάνω;” και θα βγαίνουν όλα τα κεφάλαια, η νομοθεσία, οι αλλαγές. Π.χ. ένας υπάλληλος της Κτηνιατρικής έχει ένα ερώτημα και, αντί να πηγαίνει στον νομικό, θα πηγαίνει στον οδηγό που θα είναι διασυνδεδεμένος με τον “Μίτο”. Ο υπάλληλος θα έχει τη νομοθεσία στα χέρια του και η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, έχοντας έτοιμη τεκμηρίωση, θα γνωμοδοτεί σε πολύ μικρό χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περισυνάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η ιδέα ήρθε στο τραπέζι και αφού παρουσιάστηκε στα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, ελήφθη η πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί.
Το 2025, όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού με Τεχνητή Νοημοσύνη, θα ελέγχονται στην Περιφέρεια Κρήτης και τα upload έγγραφα μιας αίτησης τόσο για την επάρκεια όσο και για την αξιοπιστία τους.
ΑΙ και στην Πολιτική Προστασία
Σιγά-σιγά βεβαίως, εκτός από τα νομικά θέματα, ο οδηγός ΑΙ θα εγκατασταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα θα χρησιμοποιηθεί και ήδη αυτό συζητείται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, για εγκατάσταση αισθητήρων και Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να προβλεφθούν και να προστατευτούν οι πολίτες από φυσικές καταστροφές, όπως φωτιές, πυρκαγιές, πλημμύρες, αισθητήρες σε ιρλανδικές διαβάσεις και άλλα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Περισυνάκης αποκάλυψε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υγεία με υπηρεσίες τηλεϊατρικής, αλλά και την επιχειρηματικότητα.
Δράσεις και Στρατηγική
Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης και των μεγάλων άγνωστων προκλήσεων του μέλλοντος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Περισυνάκης παρουσίασε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” όλο το σχέδιο για την “έξυπνη” Κρήτη του 2030.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης προς τον πολίτη έχουν ουσιαστικά χωριστεί σε πέντε επίπεδα: Εκπόνηση Ψηφιακής Στρατηγικής, Ενίσχυση Διοικητικής Ικανότητας, Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τον πολίτη, Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, mobile first.
«Σκοπός μας είναι το 100% των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις να γίνεται σε όλα τα επίπεδα ηλεκτρονικά. Να γίνονται, δηλαδή, όλα μέσα από το σύστημα που ετοιμάζουμε και μέσω email. Ο στόχος αυτός πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2024, βελτιώνοντας το ήδη υπάρχον σύστημα της Περιφέρειας, ώστε με τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται η αξιολόγηση των emails, των αιτημάτων των πολιτών και των εγγράφων που έχουν στείλει, προκειμένου να μη χρειάζεται ούτε ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί, αλλά ούτε και ο υπάλληλος να ασχοληθεί με την εκάστοτε ανάγκη του πολίτη, καθώς αυτό θα το κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε ο κ. Περισυνάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως η ψηφιοποίηση της Υπηρεσίας Μεταφορών συνέβαλε στο να φανούν οι αδυναμίες και να επιτευχθεί ο στόχος της διαφάνειας και της ισοδυναμίας.
Πρωτιά... έναντι όλων των Περιφερειών!
Έρχεται και το app “H Κρήτη μου” στα κινητά μας
Εκτός από τις ψηφιακές υπηρεσίες, έρχεται πολύ σύντομα από την Περιφέρεια Κρήτης και ένα mobile first. Πρόκειται για μια εφαρμογή στα κινητά με όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, που θα ονομάζεται “Η Κρήτη μου”. Μέσω αυτής ένας πολίτης ή επισκέπτης του νησιού μπορεί να περιηγηθεί σε όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και να κάνει όλα τα αιτήματα από το κινητό του. Η εφαρμογή “Η Κρήτη μου” περιλαμβάνει όλες τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές, όπως το Incredible Crete, GIS, η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, έναν Υγειονομικό Χάρτη ΤΟΜΥ, Δομές, τη Διαχειριστική Αρχή, τρία παρατηρητήρια, ένα των Τεχνικών Έργων, το Κοινωνικό Παρατηρητήριο, το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής που βραβεύτηκε, Πολιτικής Προστασίας και τα νέα. Το βασικό κουμπί είναι ο “Οδηγός του Πολίτη”, που θα είναι το πρώτο κουμπί όπου θα μπαίνουν οι πολίτες και θα λαμβάνουν πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και να υποβάλλουν ψηφιακά το αίτημα και να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.

Στον “Οδηγό του Πολίτη” θα υπάρξει ξεχωριστό πεδίο που θα είναι συνδεδεμένο με το gov.gr και με την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα και θα προσαρμοστούν 9 διαφορετικοί ιστότοποι σε ένα μόνο κουμπί με 12 εφαρμογές με διαφορετικές τεχνολογίες.
«Είναι μια προσπάθεια που είναι συλλογική. Το σχεδιάσαμε, το συζητήσαμε και με τους υπεργολάβους και με τις Αντιπεριφέρειες. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το δημιουργικό και συλλέγεται η πληροφορία, προκειμένου να προσαρμοστούν», σημείωσε ο κ. Περισυνάκης και εκτίμησε ότι μέχρι τις 30 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί. Και επιλέγεται η 30ή Ιουλίου, ώστε να έχουν δυνατότητα από φέτος να το χρησιμοποιούν και οι τουρίστες για να το έχουν μαζί τους, και θα είναι και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.