νοσοκομείο

Ώρα μηδέν” για την Υγεία: Παραιτήσεις, “εντέλλεσθε”, εφημερίες “τρόμου”, εξαντλητικά ωράρια και κλινικές που καταρρέουν (vid)

Κρήτη
Ώρα μηδέν” για την Υγεία: Παραιτήσεις, “εντέλλεσθε”, εφημερίες “τρόμου”, εξαντλητικά ωράρια και κλινικές που καταρρέουν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημόσια Υγεία στην Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, με τον Μάνο Δασκαλάκη

«Ποτέ στο παρελθόν η δημόσια Υγεία στην Κρήτη δεν έχει βιώσει μεγαλύτερη απαξίωση». Αυτό δήλωσαν υγειονομικοί απ’ όλο το νησί στα πλαίσια μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”. 
Πλέον, όπως δηλώνουν οι πρόεδροι των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης και Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης, το γενικευμένο πρόβλημα προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, λόγω της απόλυτης σύνδεσης που έχουν τα κρητικά νοσοκομεία μεταξύ τους. Όπως δηλώνουν, οι μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη δημόσια Υγεία, που σε συνδυασμό με τις βάρδιες εξουθένωσης οδηγούν τους γιατρούς στην απόφαση να εγκαταλείψουν τα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης. Οι πρόσφατες παραιτήσεις των αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο βάζει “φωτιά” στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, την ώρα που μια μόλις αναισθησιολόγος καλείται να αντιμετωπίσει τον φόρτο των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. 
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δημήτρης Βρύσαλης, η γενικευμένη απαξίωση οδηγεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς σε επικίνδυνα μονοπάτια. 
Οι παραιτήσεις, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, είναι ένα ζήτημα που πλέον ισοδυναμεί με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που δείχνει να μην έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, η οποία δημοσίως δεν έχει πάρει θέση, αλλά κυρίως από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. 
«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει επισημάνει δεκάδες φορές ότι οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, με αποτέλεσμα την εξάντληση των εργαζομένων. Παράλληλα, η ταυτόχρονη πίεση των διοικήσεων και κάποιων διευθύνσεων τμημάτων αυξάνουν τα περιστατικά εργασιακής εξουθένωσης. Η εντατικοποίηση εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Στο ΠΑΓΝΗ, που εφημερεύει μέρα παρά μέρα και για πολλές κλινικές καθημερινά - στο νοσοκομείο που υποδέχεται περιστατικά απ’ όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πίεση είναι στο “κόκκινο” και κάθε εργαζόμενος τρέχει να “μπαλώσει τρύπες”. 
Η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω, όσο προχωρά η τουριστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας η προσέλευση στα ΤΕΠ και η πληρότητα στις κλινικές αυξάνεται κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με τα περιστατικά που μεταφέρονται λόγω ελλείψεων από τα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα περιστατικών κυρίως από τα νοσοκομεία του Λασιθίου αλλά και το Ρέθυμνο, που λόγω των υποστελεχωμένων κλινικών καταλήγουν στα δύο ήδη προβληματικά από την πίεση νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Ρέθυμνο και Λασίθι: «Οι φτωχοί συγγενείς» 

Τα πρόσφατα συλλαλητήρια σε Ρέθυμνο και Λασίθι απέδειξαν πως το βασικό ζήτημα που χαρακτηρίζουν ως πρώτης γραμμής οι πολίτες είναι οι ελλείψεις στα κρητικά νοσοκομεία, όπως αποτυπώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Γιώργο Μανουσάκη, τα πρόσφατα έκτακτα περιστατικά στον Άγιο Νικόλαο, όπως η τραγωδία με τη φωτοβολίδα, ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος, με γιατρούς, ενώ δεν είχαν εφημερία, να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν περιστατικά. Μάλιστα, η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τον κ. Μανουσάκη ανέδειξε και την έλλειψη ενημέρωσης του ίδιου του υπουργείου, που όφειλε και οφείλει να γνωρίζει πως τα νοσοκομεία σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά εφημερεύουν καθημερινά. 
Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας κάνει ακόμα πιο δραματική την ήδη προβληματική κατάσταση των λασιθιώτικων νοσοκομείων. 
Η τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή το δυστύχημα του 17χρονου Μάριου σε αυτοσχέδια πίστα Moto Cross, καθώς, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο δεν εφημέρευε ούτε χειρουργός, ούτε αναισθησιολόγος! Πάραυτα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (που είτε ήταν εκτός βάρδιας, είτε εργάζεται σε άλλο νοσοκομείο) έσπευσε άμεσα και εθελοντικά να βοηθήσει. 
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο της Σητείας, που λόγω και του κακού οδικού δικτύου απαιτεί άμεσα λύσεις στην παρούσα χρονική στιγμή, η Παιδιατρική Κλινική υπολειτουργεί οριακά με έναν παιδίατρο (η παιδίατρος συγκεκριμένα είναι με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο), η Παθολογική Κλινική είναι κλειστή επ’ αόριστον με έναν παθολόγο, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα έχει παραμείνει ένας αναισθησιολόγος, στο Ακτινολογικό ένας ακτινολόγος και η Καρδιολογική Κλινική παραμένει με 2 ειδικευμένους καρδιολόγους. 
Το μαζικό συλλαλητήριο στο Σεληνάρι την περασμένη Παρασκευή αποτύπωσε την ανάγκη φορέων και πολιτών να διεκδικήσουν το αυτονόητο. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Παθολογική Κλινική είναι σε οριακό σημείο λειτουργίας, η Ογκολογική Κλινική έχει πάψει να λειτουργεί, ενώ σοβαρή υποστελέχωση παρατηρείται και στη Χειρουργική αλλά και στην Ορθοπαιδική Κλινική. Προβλήματα δε εντοπίζονται και στις υποδομές του νοσοκομείου, αλλά και στο λοιπό προσωπικό, το οποίο εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων εργασίας και άρα δεν αποτελεί μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Διχάζουν τα απογευματινά χειρουργεία 

Εν μέσω αντιδράσεων εξελίσσεται στο Νοσοκομείο Χανίων ο σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος αντιτίθεται στο εγχείρημα που, όπως τονίζει, καταργεί τη δημόσια δωρεάν Υγεία και μιλά για έναν πρόχειρο και με κενά σχεδιασμό, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καν η απαιτούμενη προετοιμασία.
Μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, η έλλειψη νοσηλευτών. Ήδη οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και επιπλέον το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση για να πλαισιώσει τα απογευματινά χειρουργεία. Την ίδια ώρα, όπως αποτυπώθηκε για μια ακόμη φορά στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, οι αντιδράσεις είναι δεδομένες εδώ και καιρό στο ΠΑΓΝΗ, με γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν λόγο για την απόλυτη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως όσοι θα έχουν χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν άλλη μεταχείριση. 
Την ίδια ώρα, πάνω από 3.500 (3.515, δηλαδή το 11% της χώρας) είναι οι ασθενείς στην Κρήτη, που βρίσκονται στις λίστες αναμονής από 4 έως 12 μήνες για να χειρουργηθούν, ενώ για 4.447 (17%) άτομα στο νησί μας η αναμονή έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες!
Εντωμεταξύ, πολλές κλινικές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις, είτε σε προσωπικό είτε σε κλίνες, για να σηκώσουν το βάρος των απογευματινών χειρουργείων.

Σκληρή κριτική σε διοικητές νοσοκομείων... ενώ κλινικές για παιδιά “καταρρέουν” 

“Καταπέλτης” ήταν οι υγειονομικοί στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” για τον τρόπο που ορισμένοι διοικητές λειτουργούν μέσα στα κρητικά νοσοκομεία. Δριμύ το “κατηγορώ” σε Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και διοίκηση του ΠΑΓΝΗ από το σύνολο των υγειονομικών στο πλατό της εκπομπής, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη να αναφέρεται σε τακτικές αυταρχισμού και διοίκησης μόνο στα χαρτιά, τονίζοντας πως το υπουργείο χαρακτηρίζει επιτυχημένο τον διοικητή, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε πολλές κλινικές είναι δραματική, ενώ την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο κ. Βρύσαλης, o διοικητής χαρακτηρίζεται επιτυχημένος γιατί πληροί τις τακτικές του αυταρχισμού του υπουργείου Υγείας. 
Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που χαρακτήρισε τον διοικητή ως έναν Άδωνι Γεωργιάδη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης υπογράμμισε πως με όλη αυτή τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρητικά νοσοκομεία, ένας διοικητής που σέβεται τον εαυτό του θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ενώ χαρακτήρισε τον πρώην διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου ως αποδιοπομπαίο τράγο, μιας και τον θυσίασαν ως εξιλαστήριο θύμα και έξι μήνες μετά το νοσοκομείο εξακολουθεί να καταρρέει, με τον έναν μετά τον άλλο τους γιατρούς να οδηγούνται σε παραίτηση και τις κλινικές να “φλερτάρουν” με το “λουκέτο”. 
Παράλληλα, η Παιδοψυχιατρική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ είναι μόνο στα χαρτιά, μιας και η Ράνια Μπέτση, μιλώντας σε απευθείας σύνδεση με τη Γεωργία Μακάκη στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι φαίνεται να οριστικοποιείται η παραίτηση ενός επιμελητή, με συνέπεια η κλινική να μένει με έναν μόνο επιμελητή, κάτι που ισοδυναμεί με κλείσιμο της κλινικής από σήμερα, με αποτέλεσμα παιδιά από την Κρήτη να πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα αν χρειαστούν νοσηλεία σε Παιδοψυχιατρική. 
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στην Παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ. Μόνο το 2023 έφυγαν 35 γιατροί, ενώ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση άλλοι 7 γιατροί. Επίσης το 2023 έφυγαν συνολικά από το ΠΑΓΝΗ 120 εργαζόμενοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News