ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Μέσα σε 3 μήνες έχουν εντοπιστεί 1.186 μετανάστες στη Γαύδο χωρίς τους 74... που έφτασαν λίγο πριν τον Καιρίδη (vid)

Κρήτη
Μέσα σε 3 μήνες έχουν εντοπιστεί 1.186 μετανάστες στη Γαύδο χωρίς τους 74... που έφτασαν λίγο πριν τον Καιρίδη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί με τη χθεσινή "καραβιά" ο αριθμός ανεβαίνει στους 1260. Σε αντιδιαστολή οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, Γαύδου κατά το 2023 ήταν 683.

«Το Μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε κατά την άφιξή του χθες το μεσημέρι στην ακριτική Γαύδο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Ταυτόχρονα μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου να στηρίξουν οικονομικά τους Δήμους που υποδέχονται μετανάστες, σημειώνοντας πως «η περιφέρεια Κρήτης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Το οξύμωρο ωστόσο ήταν ότι λίγο πριν από την άφιξη του Υπουργού, καθ' ύλην αρμόδιου για το μεταναστευτικό, μια νέα "φουρνιά" μεταναστών είχε εντοπιστεί 10 μίλια νότια της Γαύδου και το Λιμενικό είχε οδηγήσει στη στεριά ακόμη 74 μετανάστες μεταξύ των οποίων 20 ανήλικους οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα Χανίων. Μάλιστα σύμφωνα στοιχεία που επικαλείται η έντυπη έκδοση της Καθημερινής οι μετανάστες που έχουν βγει στη Γαύδο όπου χτύπησε και η καρδιά της σύσκεψης υπό τον Υπουργό κ. Καιρίδη, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 μέχρι και τις 29 Μαρτίου ήταν 1186 χωρίς να προστίθενται οι 74 που χθες διασώθηκαν καθώς οδηγήθηκαν στην Παλαιόχωρα.

Μαζί με τη χθεσινή "καραβιά" ο αριθμός ανεβαίνει στους 1260. Σε αντιδιαστολή οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, Γαύδου κατά το 2023 ήταν 683. 

Πάντως ο Δημήτρης Καιρίδης έφτασε στη Γαύδο λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι με σκάφος του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, υπηρεσιακά στελέχη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό. Από το δημαρχιακό κατάστημα του νησιού, πάνω από το λιμάνι Καραβέ με φόντο το Λιβυκό πέλαγος, έστειλε μήνυμα στήριξης στην εσχατιά της Ευρώπης. 
«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, για να μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους Έλληνες, κυρίως δε δίπλα στους ακρίτες μας. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε, να συντονίσουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλία, για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο υπουργός. 
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα έχουμε καταφέρει σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, όπως στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου, όπως βλέπετε, υπάρχει πια μια σχετική ομαλότητα». 


Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε και πάλι την εκτίμησή του ότι οι ροές προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη είναι μικρές, αναγνώρισε ωστόσο ότι απαιτείται αντιμετώπιση. Μίλησε για ευελιξία στο Ταμείο του υπουργείου, ώστε να στηριχθούν, εκτός από τους Δήμους που διαθέτουν οργανωμένες δομές, και Δήμοι που δέχονται πιέσεις από το Μεταναστευτικό. 


Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, καλωσορίζοντας τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και την περιφερειακή Αρχή του νησιού, τόνισε την ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Έκανε λόγο για κατανόηση από πλευράς του υπουργείου της «μικρής αύξησης των ροών» και για μια λύση που αφενός θα διασφαλίζει την ηρεμία και την ομαλότητα στο νησί, αφετέρου θα επιτρέπει τη μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένες δομές. 
«Η Γαύδος είναι ένας μικρός τόπος με λίγους κατοίκους, ο Δήμος με μικρό προϋπολογισμό, ωστόσο οι Γαυδιώτες από το υστέρημά τους στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Θα θέλαμε οικονομική στήριξη ενόψει και της τουριστικής περιόδου, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις ροές και να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό, γιατί η Γαύδος από τον τουρισμό ζει», δήλωσε πριν από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο του ακριτικού νησιού η κ. Στεφανάκη. 
Ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια θα μπορέσει να βρεθεί η βέλτιστη λύση. 
Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Γαύδου η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη ανέπτυξε στον υπουργό και τη συνοδεία του τις προεκτάσεις του Μεταναστευτικού για το ακριτικό νησί. Η επίσκεψη του Δημήτρη Καιρίδη στη Γαύδο, πάντως, κράτησε μόλις λίγες ώρες. Νωρίς το απόγευμα αναχώρησε για την Κρήτη, με το πρόγραμμα επαφών του να συνεχίζεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο. 

Στο Δημαρχείο Χανίων 

«Βρίσκομαι στην Κρήτη κατ' εντολή του πρωθυπουργού, το νησί είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και να είναι όλοι σίγουροι πως θα σταθούμε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών». Αυτό δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τους μετανάστες που φτάνουν στα νότια του νομού Χανίων. 


Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι «η Κρήτη είναι βασική προτεραιότητα, η πρώτη αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυναμική περιφέρεια της χώρας μας με τους πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, με την προμετωπίδα του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα και σε όλα τα επίπεδα». 


Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως στο υπουργείο λειτουργεί ταμείο ενίσχυσης, το οποίο μέχρι χθες ενίσχυε μόνο Δήμους εντός των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας: «Με ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο που καταθέσαμε και συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, μπορούμε στο εξής να χρηματοδοτούμε οποιονδήποτε Δήμο της χώρας που δέχεται μεταναστευτική πίεση και δεν έχει υποδομή. Αποκτούμε την ευελιξία και θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τον Δήμο Χανίων, είναι ευρύτερο ζήτημα και η κεντρική κυβέρνηση συνδράμει (...)». 


Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών και των ενεργειών, «... ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση των καιρών. Κατατέθηκε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η απόλυτη διάθεση για συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις παρούσες ανάγκες και ευχαριστούμε το υπουργείο που ανταποκρίνεται στα πρώτα και βασικά αιτήματα που υπάρχουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (...)». 

 

Νέα “καραβιά” με 74 μετανάστες λίγο πριν την άφιξη Καιρίδη 

Στο μεταξύ, και ενώ όλοι περίμεναν την άφιξη του υπουργού στην Κρήτη, 74 μετανάστες εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσής τους από το Λιμενικό, που κλήθηκε να συνδράμει. Στις 5 το πρωί, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, όπου και παραμένουν. 
Πρόκειται για 52 Αιγύπτιους, 11 Πακιστανούς, 4 υπηκόους Μπαγκλαντές, 4 Σύριους, 2 υπηκόους Σουδάν και έναν υπήκοο Υεμένης. Μεταξύ των 74 μεταναστών είναι και μία γυναίκα, ενώ οι ανήλικοι - μεταξύ 12 και 18 ετών - ξεπερνούν τους 20. Από την Παλαιόχωρα οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στις παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά, στα Χανιά. Να σημειωθεί ότι και οι 74 είναι καλά στην υγεία τους. Από τη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου κι από το σκάφος που ήταν στοιβαγμένοι, επιβιβάστηκαν σε πλωτό του Λιμενικού, που τους μετέφερε κατευθείαν στην Παλαιόχωρα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News