Αρναουτάκης

Σταύρος Αρναουτάκης: «Στηρίζουμε έμπρακτα τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων» - Εκδήλωση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (vid, pics)

Κρήτη
Σταύρος Αρναουτάκης: «Στηρίζουμε έμπρακτα τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων» - Εκδήλωση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδήλωση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

«Στην Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ημερίδα, που διεξάγεται στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με θέμα τη δίκαιη κατανομή του ενεργειακού χώρου και την ορθολογική ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη.

«Η Περιφέρεια Κρήτης από κοινού με την ΜΙΝΩΑ Ενεργειακή, υποστηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, τόσο για τη στέγαση, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως αυτή την περίοδο υλοποιείται ένα πρόγραμμα κατάρτισης και ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων σε όλη την Κρήτη, για τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

περιφ.

«Υποστηρίζουμε την προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις. Οι ΑΠΕ δεν αρκούν από μόνες τους. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της αγοράς που θα λαμβάνει υπόψιν του την ενεργειακή δημοκρατία και δικαιοσύνη προς όφελος των πολιτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση, περνάει μέσα από το δίκαιο μοίρασμα του ενεργειακού χώρου στο νησί μας», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

περιφ.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως στην Κρήτη απαιτείται να συνδυαστούν δύο στρατηγικές που θα καλύπτουν τις ανάγκες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά και τις τοπικές ανάγκες ενός αποκεντρωμένου, περιφερειακού συστήματος παραγωγής ενέργειας.

Υπογράμμισε πως οι Ενεργειακές Κοινότητες, πρέπει να έχουν ισχυρά κίνητρα, όπως «προτεραιότητες αδειοδότησης, κρατική επιδότηση και εγγυοδοσία για χρηματοδότηση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού», αλλά και να υπάρχει συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ.

περιφ.

«Μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, στοχεύουμε στη διαλεύκανση των ασαφειών που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με τη χωροθέτηση των νέων ΑΠΕ στο νησί μας. Ελπίζουμε σε μία αποτελεσματική συζήτηση, που θα καρποφορήσει τα μέγιστα στην μετέπειτα πορεία και εξέλιξη για τη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News