«Όχι στο... μαρτύριο της σταγόνας», λέει στo neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, καλώντας όλους τους Δήμους της Κρήτης να ενημερώσουν άμεσα τους παραγωγούς των περιοχών τους, τόσο για τα αποθέματά τους σε νερό όσο και για το ορατό ενδεχόμενο κατά διαστήματα μέσα στο καλοκαίρι να διακόπτουν την παροχή του νερού από τις γεωτρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως για την ελιά και το αμπέλι.
Στο μεταξύ, άμεσα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του Δήμου Ανωγείων, ο οποίος προχώρησε σε προμήθεια γεωραντάρ για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση υπόγειων δομών και δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 27.503,20 ευρώ!
Άμεσα ο Μύρων Χιλετζάκης, όπως αποκάλυψε στο τo neakriti.gr, θα αποστείλει έγγραφο σε όλους τους δημάρχους της Κρήτης και θα ζητήσει τη σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων, όπου θα πρέπει να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις.
«Πόσο νερό έχουμε. Πόσο νερό θεωρούμε ότι μας λείπει. Πώς ιεραρχούμε τις ανάγκες μας. Και τι θα πούμε στους αγρότες»...
Δράσεις για την εξάλειψη του φαινομένου της λειψυδρίας
Η χρηματοδότηση του Δήμου Ανωγείων προήλθε από το υπουργείο Εσωτερικών για τις δράσεις εξάλειψης του φαινομένου της λειψυδρίας.
«Το ραντάρ διείσδυσης εδάφους χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα ανακλώμενα ραδιοκύματα απεικονίζουν τα αντικείμενα και το βάθος αυτών, εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο ή μπορούν να ενσωματωθούν σε χάρτες και άλλα παραδοτέα.
Η ικανότητα του γεωραντάρ να εντοπίζει υπόγεια στοιχεία, όπως πλαστικό, καλώδια, PVC, υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, σωλήνες αποχέτευσης, στοιχεία σηπτικών συστημάτων, σκυρόδεμα, το καθιστά ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο για τον Δήμο, την Υπηρεσία Ύδρευσης και συνολικά τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Το εν λόγω μηχάνημα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια του Δήμου να ψηφιοποιήσει όλες τις υποδομές του σε χάρτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν περαιτέρω στην οργάνωση και προετοιμασία του Δήμου σε θέματα υποδομών και κλιματικής αλλαγής, καθώς με τον εξοπλισμό αυτό δίδεται η δυνατότητα χρήσης εξωτερικού GPS για πλήρη εκμετάλλευση των SplitView και MapView, η δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων για εύκολη αρχειοθέτηση έργων, καθώς και για εκ των υστέρων επεξεργασία και δημιουργία αναφορών με το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων, υψηλότερης ακρίβειας στόχων για μεταεπεξεργασία σε λογισμικό CAD και GIS», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Μην καταστρέψουν τους ελαιοπαραγωγούς»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, για τις τραγικές συνέπειες που σίγουρα θα υπάρξουν σε χιλιάδες περιπτώσεις ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, οι οποίοι πέρυσι δεν είχαν καθόλου ελαιόκαρπο και προσδοκούν φέτος ίσως και βεντέμα, είναι προς τo neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης.
«Αν δεν έχεις νερό, θα καταστρέψεις το δέντρο. Γιατί, αν προσδέσει πολύ καρπό, με ένα πολύ θερμό καλοκαίρι που έκανε και ένα πολύ ελαφρύ χειμώνα φετινό, το δέντρο, αν δεν έχει νερό, θα ξεραθεί. Επομένως, μην μπαίνουν στη διαδικασία οι παραγωγοί, εάν δεν έχουν τη διασφάλιση ότι θα τους δώσουν νερό, να προχωρήσουν σε διάφορες καλλιεργητικές ενέργειες. Αλλά και οι αμπελουργοί. Σε λίγες μέρες ειδικά στο επιτραπέζιο σταφύλι θα πρέπει να ξεκινήσουν μια σειρά από ραντίσματα. Αν λοιπόν οι δήμαρχοι έχουν στο μυαλό τους ότι θα σταματήσουν να δίνουν νερό στους αγρότες στους επόμενους μήνες, είναι καλό να βγουν και να ενημερώσουν από τώρα τους παραγωγούς», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης.
Μάλιστα, πέρα από τα αμπέλια, ο κ. Χιλετζάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της ελιάς.
«Ένας παραγωγός που θα μπει τώρα στο λιόφυτό του και θα κάνει ένα καρποδετικό ψέκασμα στην ελιά, να μπει να κάνει δύο-τρία ραντίσματα. Και αν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τού κλείσουν το νερό, αυτός θα καταστραφεί 100%. Είναι προτιμότερο να του το πουν από τώρα. Να μην μπει σε μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες. Και είναι και προτιμότερο και πιο πρέπον στον ελαιουργό και στον αμπελουργό με το επιτραπέζιο σταφύλι να βγεις και να του πεις “δεν έχω νερό να σε καλύψω. Οι γεωτρήσεις φτάνουν μέχρι αυτό το σημείο”».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του προς τo neakriti.gr, ο συνεταιριστής τόνισε επίσης ότι «σε όλους τους Δήμους της Κρήτης είναι καλό να κάνουν έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια. Και να βγουν να πουν εάν τελικά καλύπτουν ή δεν καλύπτουν τους αγρότες τους».
Ο Μύρων Χιλετζάκης επεσήμανε, εξάλλου, ότι η κατάσταση πλέον είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη. «Ο χειμώνας ολοκληρώθηκε. Οι βροχομετρικές μετρήσεις δεν είναι καλές. Δεν περιμένουμε άλλα νερά στην Κρήτη και αυτά που περιμένουμε δε θα είναι νερά που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Θα είναι νερά που θα μας κάνουν ένα πότισμα. Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να εμπλουτιστεί τέλος του Μάρτη».
«Όλοι ξέρουν»...
Εξάλλου, όπως συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών, «όλοι οι Δήμοι έχουν συστήματα μέτρησης της στάθμης των γεωτρήσεών τους. Άρα γνωρίζουν πού βρίσκεται η στάθμη των γεωτρήσεών τους. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο να ενημερώσουν τους παραγωγούς. Γιατί ο παραγωγός μέχρι σήμερα μπορεί να είχε την πολυτέλεια να ποτίζει ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Να έκανε τα ραντίσματα. Να έβαλε τα λιπάσματα κ.λπ. Αν όμως τώρα κάνει καρποδετικά ψεκάσματα και καρποδέσει η ελιά του και υπερφορτωθεί, θα έχει πρόβλημα. Γιατί, κακά τα ψέματα, πέρυσι σε πολλά δέντρα καρπός δεν υπήρχε. Κάποια δέντρα που τα έχουν περιποιηθεί οι παραγωγοί φέτος θα έχουν βεντέμα. Αν δεν έχει νερό ο παραγωγός, είναι δώρο άδωρο».
Καταλήγοντας, μας είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε έγγραφο προς τους δημάρχους της Κρήτης. «Εάν έρθει βεντέμα και θέλουμε νερό, δε θα έχουμε να καλύψουμε τα δέντρα μας και είναι τρομερά σημαντικό αυτό το ζήτημα».