ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Αντιπαράθεση για την Υγεία: H απάντηση του υπουργού για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και την αυτοκτονία καρκινοπαθή

Κρήτη
Αντιπαράθεση για την Υγεία: H απάντηση του υπουργού για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και την αυτοκτονία καρκινοπαθή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το νοσοκομείο εφημέρευε, αλλά δεν εφημέρευε η Χειρουργική κλινική»

Το νοσοκομείο εφημέρευε, αλλά δεν εφημέρευε η Χειρουργική κλινική. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τον θάνατο του 33χρονου από φωτοβολίδα και τις αιτιάσεις των εργαζομένων. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ για την Υγεία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε την Παρασκευή τα ακόλουθα: 

«Κατηγορήσατε το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και το ΕΣΥ για τον τραγικό χαμό του ανθρώπου από τη ναυτική φωτοβολίδα. Σας παραπέμπω στη συνέντευξη του προέδρου των συνδικαλιστών του νοσοκομείου, κ. Μανουσάκη, ο οποίος δηλώνει οn camera ότι δεν εφημέρευε η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα, αλλά η χειρουργική του κλινική δεν εφημέρευε.

«Το ΕΣΥ σώζει κάθε μέρα χιλιάδες ζωές»

Ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε επαρχιακά νοσοκομεία, και ήταν εκεί όταν έφτασε το ασθενοφόρο με τον ατυχή αυτό νέο. Όταν τον πήρα τηλέφωνο προσωπικά ο ίδιος  για να μάθω τι πραγματικά έχει συμβεί, δήλωσε ότι ακόμα και όλο το νοσοκομείο να ήταν πάνω από τον άνθρωπο την ώρα που τον χτύπησε η φωτοβολίδα, δεν θα μπορούσαν να τον σώσουν.

Είναι δυνατόν, κύριοι του ΚΚΕ, ένα τόσο τραγικό περιστατικό να το εκμεταλλεύεστε για να βρίζετε το ΕΣΥ και τους γιατρούς; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα. Αναμφίβολα έχει. Αλλά δεν είναι όλα 'μαύρα και άραχνα'. Σώζει κάθε μέρα και χιλιάδες ζωές. Και δεν μπορούμε μόνο για ψήφους και πολιτικές εντυπώσεις να το βρίζουμε. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν είχε καμία ευθύνη το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

Για τον καρκινοπαθή

Σχετικά με την υπόθεση του καρκινοπαθούς που αυτοκτόνησε ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:  «Για το άλλο μνημείο λαϊκισμού που αναφέρατε, ότι ο καρκινοπαθής αυτοκτόνησε λόγω της ελλείψεως του φαρμάκου, όλα όσα έχω πει είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του νοσοκομείου.Δεν προσήλθε στο ραντεβού του στις 4 Μαρτίου και το φάρμακο τον περίμενε. Υπάρχει έλλειψη σε ετοποσίδη; Βεβαίως υπήρχε. Όχι όμως ότι δεν έβρισκες το φάρμακο, ποτέ δεν έγινε αυτό. Και γιατί υπήρχε η έλλειψη; Διότι την ώρα που η παρτίδα πήγε να φορτωθεί για να έρθει στην Ελλάδα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρήκε σφάλμα στην παρτίδα και την απέσυρε. Όχι για τις παράλληλες εισαγωγές που είπατε. Από το απόθεμα ασφαλείας που είχε η εταιρία δεν έμεινε ούτε ένας ασθενής χωρίς φάρμακο ετοποσίδης για το διάστημα που υπήρχε η έλλειψη. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη πολιτικής αντιπαράθεσης. Δημοκρατία έχουμε, προφανώς θα μας ασκήσετε κριτική. Αλλά όχι να χρησιμοποιούμε τραγικές ιστορίες ανθρώπων για να προκαλούμε τέτοιου είδους εντυπώσεις. Είναι πραγματικά ντροπή».

Για την υπόθεση του καρκινοπαθούς συνανθρώπου μας πάλι, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι ο ασθενής δεν αυτοκτόνησε επειδή ήταν σε έλλειψη το φάρμακο.

Η παρέμβαση Συντυχάκη

Στις αναφορές του υπουργού Υγείας για τις δύο τραγικές περιπτώσεις στην Κρήτη, απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που έκανε λόγο για ψέμματα. Για την εφημερία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επικαλέστηκε τον ίδιο τον Σύλλογο των Εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στον θάνατο του 72χρονου καρκινοπαθούς, σημειώνοντας πως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής για το Φάρμακο. Για την εξέταση pet scan, την οποία ο καρκινοπαθής δεν μπορούσε να κάνει λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής, υπογράμμισε πως η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αρνείται να το έχει σε ολοήμερη λειτουργία.

Για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Οι χρεώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις αφορούν όσους θέλουν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Στα δημόσια διαγνωστικά κέντρα η συμμετοχή είναι μηδέν, ανέφερε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης, θυμίζοντας: «όταν εμείς οι μνημονιακοί Υπουργοί του παρελθόντος και επί της προηγούμενης θητείας μου είχαμε δώσει πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα, μέχρι να φτιάξουμε τον ΕΟΠΥΥ και να δώσουμε εμείς ο «κακοί καπιταλιστές» πρόσβαση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο κόσμος πήγαινε στα πρώην ΙΚΑ καθόταν στην ουρά και στα ιδιωτικά τα πλήρωνε όλα από την τσέπη του. Τότε φωνάζατε ότι δεν θέλετε τους ιδιώτες στην υγεία. Τώρα φωνάζετε γιατί σε αυτά τα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία εσείς δεν θέλετε, βάζουμε συμμετοχή 1 ευρώ. Δηλαδή, όλα δικά σας».

Aπογευματινά χειρουργεία: Δίνουμε την ελευθερία της επιλογής

«Ακούω για τα απογευματινά χειρουργεία ότι δεν υπάρχει προσωπικό, οι γιατροί είναι αντίθετοι, ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, οι ασθενείς είναι αντίθετοι, η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία σε περίπου 70 νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι σε 100 από τα 125, ίσως και λίγο παραπάνω. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν βάλει τα απογευματινά χειρουργεία με δύο χειρουργικά κρεβάτια και κάποια με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα. Στο ΚΑΤ παραδείγματος χάρη, από τις 17 χειρουργικές κλινικές ήδη ξεκίνησαν να διενεργούν απογευματινά χειρουργεία και οι 17. Όταν και οι 17 κλινικές συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων, πόσο αντίθετο πιστεύετε μπορεί να είναι το προσωπικό του νοσοκομείου στη μεταρρύθμιση αυτή;», διερωτήθηκε ο υπουργός.
«Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να κάνει υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία. Εμείς εκείνο που κάναμε είναι ότι δίνουμε την ελευθερία της επιλογής. Εμείς λέμε ‘σας αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσετε, αν θέλετε να κάνετε ή δεν θέλετε να τα κάνετε’. Το ίδιο στους χειρουργούς, το ίδιο στους αναισθησιολόγους, το ίδιο στους νοσηλευτές, το ίδιο και στους ασθενείς που θα επιλέξουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να πάνε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Για τα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, και τα νοσοκομεία του Πειραιά ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι στο νοσοκομείο Τζάνειο γίνεται ανακαίνιση μετά από 60 χρόνια, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίζοντται 80 από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα περισσότερα για πρώτη φορά μετά από 30 και 40 χρόνια. Ταυτόχρονα ανακαινίζονται τα 156 από τα 318 Κέντρα Υγείας. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνονται για την ανακαίνιση του κτιριολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων. «Διάγουμε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «την περίοδο με το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του».

Για το προσωπικό και τις αμοιβές

«Το 2019 το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν 100.000 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι 107.000 εργαζόμενοι, 7% περισσότεροι. Με τις προσλήψεις που κάνουμε φέτος που είναι περίπου άλλες 7.000, θα είμαστε 15.000 περισσότεροι. Δηλαδή, το προσωπικό που συνεχώς λέμε για τις φοβερές και τρομερές ελλείψεις που έχει, είναι κατά 15% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με μέσο μισθό 20% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε επίσης ο υπουργός.

Για την αναμονή στα νοσοκομεία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδύνατον να βρεις δημόσιο σύστημα χωρίς αναμονή, ακόμα και στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, στις πιο πλούσιες, στη Σουηδία ή στη Νορβηγία. Μία αναμονή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Στοκχόλμης σε μέρα εφημερίας είναι εφτά ώρες. Πάντα όλα τα νοσοκομεία στην εφημερία έχουν αναμονή, δεν υπάρχει σύστημα χωρίς αναμονή στον πλανήτη. Τι λέμε στον κόσμο, ψέματα; Τι κάνουμε όμως εμείς τώρα; Κάνουμε το εξής: προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα και να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ, το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε να το φτιάξουμε και να δουλέψει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News