διοικηση μονοκλινα

Κρήτη: Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ζητά μονόκλινα δωμάτια για όλους όσοι πληρώνουν στα... απογευματινά χειρουργεία! (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ζητά μονόκλινα δωμάτια για όλους όσοι πληρώνουν στα... απογευματινά χειρουργεία! (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάκριση... στο ΠΑΓΝΗ μεταξύ πρωινών και απογευματινών χειρουργείων - Ζητείται από τους διευθυντές των κλινικών να εξασφαλίσουν «μονόκλινα δωμάτια» για τους ασθενείς με... βαλάντιο

Απίστευτα κι όμως αληθινά τα όσα προωθούνται από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ενόψει της προγραμματισμένης έναρξης λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων την ερχόμενη Τρίτη. 

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου (και το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγον) ζητείται από τους διευθυντές των κλινικών να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχουν κενές κλίνες, ούτως ώστε οι ασθενείς της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων να νοσηλεύονται σε θάλαμο χωρίς άλλους ασθενείς... 

Η επίμαχη εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι πληρότητες σε κλινικές του ΠΑΓΝΗ γεννούν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι χώροι δε φτάνουν για τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε ότι η εν λόγω ενέργεια του διοικητή του ΠΑΓΝΗ δεν αποτελεί οδηγία από το υπουργείο. 

Δείτε εκτενές ρεποτάζ

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για νομιμοποίηση στο “φακελάκι” και για τον “θάνατο” του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καλούν τον κόσμο να βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη έξω από το ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα. 

«Πρακτικά όποιος πληρώνει θα έχει διαφορετική μεταχείριση. Αυτό λέει το έγγραφο της Διοίκησης. Είναι απαράδεκτο, είναι κυνικό πλέον ο ασθενής να αντιμετωπίζεται με βάση την τσέπη του», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «προφανώς επειδή το υπουργείο γνωρίζει ότι ιδιαίτεροι χώροι δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή μεταφέρει την ευθύνη στις διοικήσεις και αυτές (σαν τα καλά παιδιά του υπουργείου) προστρέχουν να βρεθούν βασιλικότεροι του βασιλέως (...). Για εμάς δε θα πρέπει κανείς ασθενής να έχει ιδιαίτερη φροντίδα, απέναντι στην ασθένεια όλοι είμαστε ίσοι». 

Το θέμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός του νοσοκομείου, με τους υγειονομικούς να μιλούν ευθέως για διάκριση των ασθενών ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα, την ώρα που ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κάθετος ότι τέτοια διάκριση δεν προβλέπεται σε οδηγία από το υπουργείο, σχολιάζοντας ότι, αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, οι αντιδράσεις θα είναι έντονες. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ερωτηθείς για το αν προβλέπεται επισήμως οι ασθενείς που χειρουργούνται στα απογευματινά να είναι σε χωριστούς θαλάμους νοσηλείας, απάντησε ότι «αυτό δεν προβλέπεται από την απόφαση. Ελπίζω να μην το δούμε, γιατί αν το δούμε θα είναι πραγματικά για εμάς ένα καταδικαστέο γεγονός και θα αντιδράσουμε». 

Στο έγγραφό του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ αναφέρει ότι οι οδηγίες για τους θαλάμους και το πώς θα προωθηθούν τα απογευματινά χειρουργεία θα επανεξεταστούν μετά τη δοκιμαστική περίοδο, η οποία σημειωτέον θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με τον κ. Βρύσαλη ωστόσο να μιλάει για μια πολύ συγκεκριμένη λογική, που θα σημάνει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. 

«Αυτός ο κόσμος που είναι ήδη μέσα, θα τους βγάζουν έξω άρον-άρον (οι γιατροί, η διοίκηση) για να μπαίνει μέσα η πελατεία;», αναρωτήθηκε ο κ. Βρύσαλης.
Στο μεταξύ, ως προς τις επεμβατικές ειδικότητες με τις οποίες ξεκινούν στο ΠΑΓΝΗ τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία την Τρίτη 19 Μαρτίου, είναι η Οφθαλμολογική, η Αγγειοχειρουργική, αλλά και η Χειρουργική. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πληρότητες κλινικών φτάνουν ή και ξεπερνούν το 100%... όπως για παράδειγμα η Κλινική Γενικής Χειρουργικής, που σύμφωνα με τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, χθες έδειχναν πληρότητα που έφτασε μέχρι το 104,35%.

Δίχως τέλος οι παραιτήσεις στο Βενιζέλειο 

Την ώρα που ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ζητά από τους διευθυντές των κλινικών μέχρι και ξεχωριστούς θαλάμους για όσους θα πληρώσουν για να χειρουργηθούν, ενόψει της έναρξης των απογευματινών χειρουργείων στο νοσοκομείο, στο Βενιζέλειο άλλοι δύο γιατροί υπέβαλαν την παραίτησή τους... Αμφότεροι είναι αναισθησιολόγοι. 
Μετά την εν λόγω εξέλιξη, εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου θέτουν ζήτημα ασφάλειας των εφημεριών, ενώ επισημαίνεται ότι πλέον «δεν υπάρχει δυνατότητα πρακτικά να λειτουργήσει το Αναισθησιολογικό Τμήμα». 

«Χθες δύο ακόμη αναισθησιολόγοι στο Βενιζέλειο υπέβαλαν παραίτηση. Ως αποτέλεσμα, έχει πρακτικά αποδεκατιστεί ο “πυρήνας” του Αναισθησιολογικού Τμήματος», ανέφερε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Βαγγέλης Θαλασσινός. 

«Πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει το Αναισθησιολογικό, δεν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν με έναν σταθερό αναισθησιολόγο να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Θαλασσινός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πλέον έχουμε φτάσει στο τέλος». 

Παρά την προσπάθεια να παραμείνουν στις θέσεις τους, οι δύο γιατροί υπέβαλαν την παραίτησή τους, αφήνοντας πίσω τους μία μόνιμη και δύο υπό παράταση συνταξιοδότησης γιατρούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών. 

«Το θέμα είναι πια η εν γένει ασφαλής εφημέρευση του νοσοκομείου», δήλωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Κωστάκης, μέλος Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. 

«Θα λειτουργήσει με μια μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο αναισθησιολόγους οι οποίοι είναι συνταξιούχοι και είναι σε παράταση. Μιλάμε, δηλαδή, για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας», ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Κωστάκης. 

«Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Η εξουθένωση είναι το πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε, αν για παράδειγμα είναι μια νέα κοπέλα, η οποία έχει οικογένεια, έχει παιδιά και από την άλλη μεριά αναγκάζεται μέρα παρά μέρα να είναι 24 ώρες στο νοσοκομείο, να τρέχει στα χειρουργεία, να τρέχει στα Επείγοντα, να τρέχει στα τμήματα για να διασωληνώσει... με όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, το σπίτι της έχει πάει... περίπατο!», επεσήμανε ο κ. Κωστάκης. 

«Είναι ένα θέατρο του παραλόγου. Εάν δε δοθούν σοβαρές λύσεις - που δε νομίζω ότι θα δοθούν, διότι τελικά αποδεικνύεται ότι είναι μια πολιτική απόφαση και μια πολιτική γραμμή να κλείσουν τα νοσοκομεία και να ιδιωτικοποιηθεί η Υγεία - νομίζω ότι δε θα δούμε τίποτα στο άμεσο μέλλον», είπε κλείνοντας ο κ. Κωστάκης. 
Ας σημειωθεί ότι ο αποδεκατισμός που συντελείται, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, έρχεται σε μια χρονική περίοδο υπερεφημέρευσης και ασφυκτικής πίεσης που αδυνατούν να καλύψουν οι εναπομείναντες γιατροί, με την αποχώρηση των δύο μόνιμων, που εξαντλήθηκαν από την πίεση, να έρχεται... την ώρα που κατά τ’ άλλα δίδονται κίνητρα σε ιδιώτες να δουλέψουν στο νοσοκομείο, χωρίς όμως γι’ αυτούς να προβλέπονται εφημερίες! 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News