Νοσοκομείο υγειονομικοί

Τσιόδρας: Αυξημένα τα κρούσματα ιλαράς μέσα σε δύο μήνες - Μεγάλη συχνότητα σε Κρήτη και Αττική

Κρήτη
Τσιόδρας: Αυξημένα τα κρούσματα ιλαράς μέσα σε δύο μήνες - Μεγάλη συχνότητα σε Κρήτη και Αττική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από πολλά χρόνια καταγράφονται ξανά επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και διφθερίτιδας στην Ευρώπη - Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ιλαράς στην χώρα μας, σύμφωνα τους λοιμωξιολόγους με την Κρήτη και την Αττική να παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα. 

Ειδικότερα, 19 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2024, συγκεκριμένα από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη (07/03/2024). Μεγαλύτερη συχνότητα τα κρούσματα παρουσιάζουν στην Αττική και την Κρήτη, ενώ φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-55 ετών.

Τα περιστατικά αφορούν στη μεγάλη πλειονότητα άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Δεν είναι όμως μόνο η ιλαρά που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, καθώς μετά από πολλά χρόνια ανακάμπτουν και άλλες επιδημίες στην Ευρώπη, όπως του κοκκύτη -με επίπτωση και στην Ελλάδα- και της διφθερίτιδας.

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Το 30% κάνει επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022» λόγω των εμβολιασμών. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο έτος καταγράφηκαν πολλαπλές συν-επιδημίες ιογενών νοσημάτων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που επηρεάζουν σοβαρά και μικρότερες ηλικίες καθώς και άλλων βακτηριακών νοσημάτων, όπως αυτά από πυογόνο στρεπτόκοκκο. Η συνεχής επιτήρηση των λοιμώξεων με μοριακές και άλλες νεότερες μεθόδους οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας και την εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων σε συνεργασία με τους φορείς Δημόσιας Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το κοινό. Τα μέτρα πρόληψης μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων, ανέφερε ο Καθηγητής.

Αντιμετώπιση λοιμώξεων χωρίς αντιβιοτικά

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που διεξάγεται στην Αθήνα από τις 7 έως 10 Μαρτίου 2024, αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την ελληνική Λοιμωξιολογία. Το συνέδριο ασχολείται με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα που αφορούν τις λοιμώξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαλέξεις για τη γενετική στην υπηρεσία του λοιμωξιολόγου και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων χωρίς αντιβιοτικά.

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ) υπολογίζει με βάση σύγχρονες μελέτες, πως περίπου στο 70% των ενδονοσκομειακών ασθενών -κυρίως υπέργηροι ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες και σύνθετα προβλήματα- χορηγούνται αντιβιοτικά. «Η ορθολογική χρήση όχι μόνο των αντιμικροβιακών αλλά και των νεότερων μοριακών διαγνωστικών και απεικονιστικών τεχνικών είναι καταλυτικής σημασίας, μειώνει την αντοχή μειώνει τις λάθος διαγνώσεις και την άσκοπη χορήγηση αντιμικροβιακών. Επιπρόσθετα, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων παραμένει πάντα επίκαιρο σχετίζεται με μεγάλη ενδονοσοκομειακή θνητότητα κι είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα Δημόσιας Υγείας που θα συζητηθούν στο συνέδριο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Στόχος της Εταιρείας στο άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία πανελλαδικών ομάδων εργασίας για εξειδικευμένα θέματα λοιμώξεων. «Πρόκειται για μια αναγκαία εθνική προσπάθεια η οποία θα βάλει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεθνείς συνεργασίες στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο» κατάληξε ο κ. Τσιόδρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News