βατσινα

Ελένη Βατσινά: Σε αδιέξοδο οι κομμωτές και οι κουρείς – Τα έξοδα “σκαρφαλώνουν”, τα έσοδα κατακρημνίζονται

Κρήτη
Ελένη Βατσινά: Σε αδιέξοδο οι κομμωτές και οι κουρείς – Τα έξοδα “σκαρφαλώνουν”, τα έσοδα κατακρημνίζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνης τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας με εκπροσώπους Κομμωτών - Κουρέων

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κομμωτών και κουρέων ενημέρωσαν την βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη του τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Ελένη Βατσινά και τον Βουλευτή Δράμας ΠΑΣΟΚ Τάσο Νικολαΐδη, εκ μέρους της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κομμωτών Κουρέων Ελλάδος, η πρόεδρος Μαρία Σωτηροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ματεμτζής. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Γραμματέας του Τομέα ΜμΕ, Ζαχαρίας Μαυρούκας.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης αλλά και του υψηλού κόστους για την επαγγελματική στέγη, με έμφαση στα ιλιγγιώδη πια μισθώματα αλλά και το υψηλό κόστος για την ψύξη – θέρμανση των επιχειρήσεων.

Οι αυξήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, στην οποία στηρίζεται πλήρως η λειτουργία κομμωτηρίων, έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τα αυξημένα έξοδα δε συνιστούν και αυξημένα έσοδα, τονίστηκε κατά τη συνάντηση, καθώς η ακρίβεια που πλήττει όλους τους πολίτες οδηγεί και σε μείωση του τζίρου των κομμωτών και των κουρέων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, “το κομμωτήριο αποτελεί πια είδος πολυτελείας για τον κόσμο, καθώς η τεράστια αύξηση των τιμών σε είδη καθημερινής ανάγκης, οδηγεί σε περιορισμό της υπηρεσίας τους”, με τον τζίρο το περασμένο έτος να καταγράφεται μειωμένος κατά 20%.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ σημειώθηκε ότι παρά την δίμηνη παράταση που δόθηκε για όσους είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, η αναμονή για τεχνικό για την σύνδεση και εγκατάσταση είναι τεράστια, κι ως εκ τούτου με δεδομένο το ότι ο υφυπουργός κ.Θεοχάρης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης, οι επαγγελματίες και του κλάδου των κομμωτών και κουρέων είναι εν δυνάμει παραβάτες, χωρίς υπαιτιότητά τους.

Τα “καυτά” ζητήματα ωστόσο για τον κλάδο δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα, καθώς και οι κομμωτές-κουρείς όπως και σύσσωμη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μεταφέρει δυσοίωνα μηνύματα ενόψει της μεγάλης επιβάρυνσης που αναμένεται με την επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος. Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (κουρεία, συνοικιακά μαγαζιά, κ.ά.) το τεκμαρτό εισόδημα των 10.950 ευρώ αποτελεί έναν εξωπραγματικό αριθμό! Δεν έχει επιδειχθεί άλλωστε και μια συναίνεση της Κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στις βασικές Υπηρεσίες (κούρεμα, ξύρισμα).

Τέλος θίχτηκε και το ζήτημα της μη προστασίας των καταναλωτών από την κυκλοφορία προϊόντων που ενώ προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους. Το φαινομενο πλήττει τον κλάδο, ενισχύει τη «μαύρη εργασία» και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Η Ελένη Βατσινά σε δήλωσή της κατά τη συνάντηση σημείωσε το “τρομερά σύνθετο δύσκολο τοπίο για το “επιχειρείν” και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε σωρεία εξόδων και φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ την ίδια ώρα δεν βλέπουν “φως” στον ορίζοντα αναφορικά με την αύξηση των εσόδων τους, αφού οι πολίτες είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένοι από την τεράστια ακρίβεια που πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό”.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News