ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ OAK

Χανιά: Έπεσαν οι υπογραφές για ανακαίνιση ύψους 3,1 εκατ. ευρώ στην Ορδόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Κρήτη
Χανιά: Έπεσαν οι υπογραφές για ανακαίνιση ύψους 3,1 εκατ. ευρώ στην Ορδόδοξη Ακαδημία Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την σύμβαση για την ανακαίνιση των Κτιρίων της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης με προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ

Πενήντα έξι χρόνια από τα εγκαίνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι και τριάντα από την ίδρυση του συνεδριακού της κέντρου, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την αποκατάσταση μέρους των εγκαταστάσεων, φιλοδοξώντας το νησί να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο συνεδριακό χώρο. Η σύμβαση του έργου, ύψους τριών εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ, υπεγράφη χθες στην αντιπεριφέρεια Χανίων μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου και του αναδόχου.  

Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος σημειώνοντας πως «η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης έχοντας εισέλθει στην δεύτερη πεντηκονταετία της μέσα στον ορθόδοξο χριστιανικό αλλά και τον κόσμο της ιστορίας, μέσα από την υπογραφή της ανακαίνισης της παλαιάς ακαδημίας ,ενός εμβληματικού έργου, θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το παρόν ,κυρίως για το μέλλον της ακαδημίας. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο όπου ο λόγος και η παρουσία της ακαδημίας μπορεί να συμβάλει στην αδελφοσύνη των λαών και των θρησκειών και κυρίως στο να μαρτυρεί την αλήθεια της πίστεως μας, σε μια εποχή η οποία θέτει υπό κρίση και υπό αίρεση πιστεύω και διαχρονικές αξίες της πίστης και του πολιτισμού μας». 

ΟΑΚ

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για επιτακτικές παρεμβάσεις, τονίζοντας πως το παλαιό τμήμα των εγκαταστάσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης εμφάνιζε σημαντικές φθορές και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός συνεδριακού κέντρου. Είπε ότι το έργο αποτελούσε δέσμευση της περιφερειακής αρχής και υπενθύμισε πως «το συνεδριακό κέντρο ήταν δημιούργημα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου ενώ ήταν αυτό που πριν από οκτώ χρόνια φιλοξένησε την Πανορθόδοξη Οικουμενική Σύνοδο. «Έχει τεράστια σημασία για τον τόπο μας, όχι μόνο για τη φιλοξενία θρησκευτικού χαρακτήρα συνεδρίων, αλλά ευρύτερα θεμάτων κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος» ανέφερε ο κ. Καλογερής. 

Η μελέτη του έργου προβλέπει στατική ενίσχυση του κτιρίου, αντικατάσταση όλων των τεχνολογικών, υδραυλικών, μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε ένα εύρος 3.000 τετραγωνικών μέτρων σε δύο επίπεδα. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για ένα έργο για το οποίο είχε υπάρξει αναφορά ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο πλαίσιο της Πανορθόδοξης Οικουμενικής Συνόδου και χρειάστηκε όπως είπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να προχωρήσει η μελέτη. «Θεωρούμε ότι είναι ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για ολόκληρη την Κρήτη, που θα αποκτήσει ένα εξαιρετικού επιπέδου συνεδριακό κέντρο», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης δεσμευόμενος πως η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός στο όραμα της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, στο κοινωνικό έργο που επιτελεί αλλά και ειδικότερα στο έργο του Ανουσάκειου Θεραπευτηρίου. 

Η ιστορία της ΟΑΚ

Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 όταν ο τότε Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης και ο μαθητής του Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός συνεργάσθηκαν εντατικά προκειμένου να ετοιμασθεί η Ο.Α.Κ. ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Για την ανέγερση των πρώτων εγκαταστάσεων της ΟΑΚ η παρακείμενη ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς, διέθεσε έκταση εξήντα στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί με Διάταγμα ως «εξαίρετου κάλλους». Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1965 με την οικονομική βοήθεια μίας Υπηρεσία της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, που θέλησε με τη συνδρομή αυτή να δοθεί ένα σημάδι μετάνοιας και ανταλλαγής σε έναν τόπο έντονα δεμένο με τη Μάχη της Κρήτης και με βαρύτατες θυσίες για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τα εγκαίνια της ΟΑΚ έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 1968 με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άλλων χριστιανικών παραδόσεων και Οργανισμών, των Πανεπιστημίων της χώρας και πλήθος λαού. Στην τότε καταναγκαστική ατμόσφαιρα του μονολόγου, η Εκκλησία, διά της Ορθοδόξου Ακαδημίας, αντέταξε τον διάλογο. Η στήριξη του Ιδρύματος από τον λαό υπήρξε ομόθυμη από την αρχή και διηνεκώς.

Στις 12 Νοεμβρίου 1995 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ εγκαινίασε το δεύτερο κτίριο της ΟΑΚ, με το οποίο το Ίδρυμα αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο άρτια Συνεδριακά Κέντρα της Ελλάδας.

ΟΑΚ

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Υπογράφηκε σήμερα Τρίτη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο η σύμβαση με προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου «Ανακαίνιση Κτιρίων Συνεδριακού Κέντρου Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης». 

Η σύμβαση υπογράφτηκε στη Π.Ε. Χανίων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων  Νίκου Καλογερή, του Διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης  Κωνσταντίνου Ζορμπά, του Περιφερειακού Συμβούλου Ευστράτιου Φλεμετάκη, της Διευθύντριας Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων  Χρύσας Χριστινάκη, της πρώην γεν. δ/ντριας αναπτυξιακού προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης Ελένης Δοξάκη, των στελεχών της διεύθυνσης τεχνικών έργων Π.Ε. Χανίων Μαρίας Μορέ και Ειρήνης Καλαϊτζάκη και του εκπροσώπου της κατασκευαστικής εταιρείας Ηλία Μπεϊνόγλου. 

Αντικείμενο του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου, εστιάζοντας στην επίλυση προβλημάτων που έχουν προκύψει με την πάροδο των ετών και από την πολυετή χρήση. Κύριος στόχος είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ορθόδοξης Ακαδημίας ως συνεδριακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης έχει προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, πρόκειται για ένα σημαντικό, εμβληματικό έργο, που θα υλοποιηθεί και το είχαμε υποσχεθεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ένα έργο που δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά ολόκληρη την Κρήτη. «Ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο κ.κ. Αμφιλόχιο για την αγαστή συνεργασία, στηρίζουμε και υπηρετούμε τον συγκρητισμό για το καλύτερο αποτέλεσμα στο νησί βάσει πάντα των δυνατοτήτων μας και των χρηματοδοτήσεων που διαθέτουμε μέσω των εθνικών πόρων. Ευχαριστίες επίσης στις τεχνικές μας υπηρεσίες γιατί πρόκειται για ένα σύνθετο έργο».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος ανέφερε, ότι, «πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορική ημέρα για την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Είναι ένα εμβληματικό έργο και σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ακαδημία. Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος αλλά και της Μητρόπολης μας στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Επίσης ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή ο οποίος είναι αρωγός στις δράσεις μας και στις δομές μας». 

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής υπογράμμισε ότι «το έργο ανακαίνισης είναι ζωτικής σημασίας, πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που μεταξύ άλλων φιλοξένησε πριν μερικά χρόνια και την Πανορθόδοξη Οικουμενική Σύνοδο. Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν και αναμένεται να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News